Çünkü karne demek biten bir dönemin, çocuğunuzun başarısının değerlendirilmesi demektir. Ancak karne günü her çocuk için aynı anlamı taşımaz. Kimi çocuk derslerindeki başarılı notlar sayesinde kendisini çok rahat ve huzurlu hissederken, kimi çocuklar da beklenen başarıyı gösteremediği için korku içindedir. 

Nasıl Tepki Vermelisiniz?

Beklenen başarıyı gösteren çocuklarımızı sözel olarak mutlaka ödüllendirmeliyiz. Aferin, başarından dolayı seni kutluyorum demek çocuğun kendisiyle gurur duymasını sağlayacaktır. Motivasyonunu arttıracaktır. Başarılı bir karneye verilecek tepkiler genel olarak bellidir ve yapıcıdır. Asıl önemli olan kötü olarak nitelediğiniz karne karşısında nasıl tepki vereceğinizdir. Karne karşısında göstereceğiniz aşırı olumsuz tepkiler çocuğun kendini değersiz, önemsiz hissetmesine sebep olacak; kabul görmediğini hisseden çocuk başarısız olduğu için sevilmediğini düşünecektir. Çocuğunuza onu her durumda kabul ettiğinizi ve sevdiğinizi hissettiriniz.  Evde otoriter baskıcı bir tutum hakimse çocuk evden kaçabilir, hatta intihara kalkışabilir. Her yıl karne dönemlerinde haberlerde duyduğumuz karne yüzünden evden kaçan, intihar eden çocuk sizin çocuğunuz olsun istemiyorsanız karne karşısında vereceğiniz tepkilere çok dikkat etmelisiniz. Öncelikli olarak başarılı olduğu derslere odaklanınız. Daha sonra da düşük notlarını nasıl düzeltebileceğiyle ilgili bir yol haritası çizin. Unutmayalım ki çocuklarınızın düşük notlarından en az onlar kadar anne baba olarak sizlerde sorumlusunuz. Huzurlu bir ev ortamı, uygun ders çalışma ortamının oluşturulması, dönem içinde derslerden aldığı notların takibi, çocuğa ders çalışma konusunda sorumluluk kazandırılması… gibi başarıyı etkileyen bir çok faktör anne-babanın kontrolündedir. 

Çocuğunuzun Ders Başarısını Arttırmak İçin!

Uygun çalışma ortamı oluşturunuz.

Çocuğunuzun motivasyonunu sağlamak için hedef belirlemesini sağlayın.

Sağlıklı ev ortamı oluşturun. Sorunların, kavga, gürültünün yoğun yaşandığı ev ortamlarında ders çalışmak sağlıklı sonuçlar vermemektedir.

Çocuğunuzu kardeşleriyle veya başkalarıyla kıyaslamayın.

Ders çalışma planı oluşturarak uymasını sağlayınız.

Çocuğunuza kızmak yerine onu anlamaya çalışınız ve destek olunuz.

Çocuğunuza olan sevginizi mutlaka gösteriniz.

Gerekirse bir uzmandan yardım alarak başarısızlığının nedenlerini daha detaylı öğrenebilirsiniz

Tatilde Neler Yapılabilir?

Karne tatili çocuğunuzun koşuşturmalardan kurtulup okul stresinden uzaklaşıp dinlenmesi için bir fırsattır. Yoğun bir dönemin ardından çocuklarınıza dinlenmesi için mutlaka zaman tanıyın. 

Çocuklarınızın okul döneminde yapmaya fırsat bulamadığı aktiviteleri yapmasını sağlayın. Birlikte sinemaya, tiyatroya gidin. 

Her gün bir iki saat ders çalışması sağlayınız. Ders çalışmaya tamamen ara verilirse okul tekrar açıldığında uyum sağlamakta sorun yaşayabilir.

Başarısız olunan dersler varsa konu tekrarlarıyla ve düzenli çalışmayla eksikliklerin giderilmesini sağlayın. Çocuğunuz sınavlara hazırlanıyorsa bu süreyi verimli bir şekilde geçirmesini sağlayın.

Ailece yapılabilecek etkinlikler belirleyip birlikte zaman geçirmeye çalışın.

Aşırı televizyon izlemesine, bilgisayar oyunlarına uzun süre takılıp kalmasına izin vermeyiniz.

Arkadaşlarıyla vakit geçirmesini sağlayın.

Okula Dönüş Zamanı

Çocuğunuz kısa bir tatilin ardından okula dönerken sorun yaşasın istemiyorsanız bu tatil sürecinde dikkatli davranmak gerekmektedir. Özellikle de ödevlerini erteleyen, yapamayan, arkadaş ilişkileriyle ilgili sosyal sorun yaşayan, akademik başarılarıyla ilgili öğrenme, dikkat problemi olan, öğretmenle ve okulla ilgili olumsuz anıları olan çocuklar okula dönmekle ilgili problemler çıkarabilirler. Tatil süresince rahat olan çocuklar okulların açılmasıyla beraber yeniden sorumluluk almak, okul temposuna ayak uydurmak, kurallara uymak zorunda kalacağı için stres yapabilir. Bütün bu durumlar özellikle de ilkokul öğrencilerinde okula gitmek istememe yani okul fobisi olarak ortaya çıkabilir. Bilinenin aksine okul fobisi sadece okula ilk başlandığında değil her zaman ortaya çıkabilecek bir durumdur. Tatil bitiminde çocuklarınızın okula yeniden uyum sağlaması için onlara biraz zaman tanımalısınız. Bir iki haftalık süreç içinde hala uyum problemleri sürüyorsa nedenlerini araştırmakta fayda vardır. 

Okullar Açılmadan Önce Neler Yapılabilir?

Okulların açılmasına 3-4 gün kala uyku saatlerini düzene sokunuz. 

Tatil için verilen ödevlerin kontrolünü yapınız ve tamamlanmasını sağlayınız. 

Okulla ilgili eksikleri (kalem, defter, test kitabı… gibi) tamamlayınız. 

Okulla ilgili olumlu konuşmalar yapınız. 

Çocuğunuzun başarısız olduğu derslerle ilgili motive edici çalışmalar, konuşmalar yapınız.

Televizyon ve bilgisayara ayrılan zamanı azaltınız.

Derslere kolay uyum sağlayabilmesi için tekrar yaptırınız.

Soru ve sorunlarınız için :

[email protected]

www.pozitifhayatmerkezi.com

Editör: TE Bilişim