Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre, dünyada pasif içiciler dahil her yıl yedi milyon kişi tütün ürünlerine bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Sigaraya karşı etkili önlemler alınmadığı takdirde önümüzdeki 25-30 yılda bu sayının 10 milyona çıkacağı öngörülüyor. DSÖ verilerine göre Türkiye ise en çok sigara içilen ülkeler arasında 40. sırada yer alıyor. Peki başta kanser olmak üzere farklı hastalıkların da sebepleri arasında yer alan sigaraya karşı Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay ciddi çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar kapsamında 2019 yılı içerisinde Konya’da 12 bin 101 kişi Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurdu. Uzmanlar ise sigara bırakmak için en önemli olgunun kararlılık olduğunu vurguluyor.

‘SİGARAYI BIRAKMA KONUSUNDA CİDDİ HİZMETLER VERİLİYOR’

Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimi Uzm. Dr. İbrahim Solak son yıllarda vatandaşların Sigara Bırakma Polikliniğine vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini dikkat çekti.  Sağlık Bakanlığının sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara hem poliklinikler aracılığıyla, hem de Alo 171 hattı ile ulaştığına dikkat çekerek, “Bir kişiyi sigaradan vazgeçirmek için bunun gerçek anlamda bir bağımlılık olduğunu ve kişiye özel planlarla tedavinin mümkün olduğunu anlatmak gerekiyor. Sağlık Bakanlığımız Alo 171 Sigara Bırakma Hattımız var. Sağlık Bakanlığımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan sigara ile ciddi bir mücadele içerisinde. Sağlık Bakanlığı diğer bakanlıklarla koordineli bir şekilde vatandaşlara sigarayı bırakma noktasında ciddi hizmetler veriyor. Sigara ile mücadele yasal planlamalar ortaya çıkarılıyor. Sigara ile mücadele ülkemizde kararlı bir şekilde devam ediyor.  Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız polikliniklerimizden randevu almak için   ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayabilir, 182’yi tuşlayarak Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nden randevu talep edebiliyor. Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatör aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanmaktadır. Ayrıca, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak sigarayı bırakmaya karar vermiş danışanlara, sigara bırakma planı çerçevesinde belli aralıklarla geri dönüş aramaları yapılarak kişinin takibinin yapılması sağlamakta.  Bu çağrı hattı ile sigara bırakmak isteyen vatandaşlar en yakın Sigara Bırakma Polikliniğine yönlendiriyor” ifadelerine kullandı.

‘MOTİVASYON GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ’

Sigarayı Bırakma Polikliniğine başvuran kişilerle öncelikle motivasyon görüşmesi yaptıklarına dikkat çeken Solak, “Sigara Bırakma Polikliniği başvuran bir hastamıza öncelikle motivasyon görüşmesi gerçekleştiriyoruz. Sigara içen kişinin neden sigara içtiğini, neden bırakması gerektiği konusunda bir görüşme yapılıyor. Bu görüşmeden sonra hastanın muayenesini gerçekleştiriyoruz.  Yaptığımız tetkikler sonucunda her hastamıza özel muayene yöntemi belirliyoruz. Hastalarımıza Sağlık Bakanlığımız tedavilerine destek olmak amacıyla ücretsiz ilaç da temin ediyor. Sigara bırakmanın temeli motivasyon.  Sigarayı bırakmak isteyen kişiye sosyal destek lazım. Sigarayı bırakmada kararlılık oldukça önemli. Bir de çevre faktörü de önemli.  Yine Sigara bırakmada ilk 3 ay oldukça önemli. Polijinilerimize hem bayanlar hem de erkekler yoğun ilgi gösteriyor.  Sigara kararlı mücadele önümüzdeki yıllarda sigara içme oranını da daha da aşağıya inmesine neden olacak” şeklinde konuştu. Vatandaşlara da uyarılarda bulunan Solak, Sigara Bıraktırma adı altında satılan merdiven altı ürünlerden vatandaşların uzak durmasını ve Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurmasını tavsiye etti. Konya İlinde Bulunan Sigara Bırakma Poliklinikleri; Selçuk Üniversitesi  Tıp Fakültesi Hastanesi (Psikiyatri), Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi (Aile Hekimliği), Konya Numune Hastanesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Yazır Ek Hizmet Binası), Karatay Sağlıklı Hayat Merkezi, Karapınar Devlet Hastanesi, Ereğli Devlet Hastanesi, Dr.Vefa Tanır Ilgın Devlet Hastanesi, Beyşehir Devlet Hastanesi, Beyhekim Devlet Hastanesi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim