Dünyagöz Ankara’dan Dr. ÖzlemŞahin, “göz kanlanması, üveit, enfeksiyon, romotalojik hastalıklar ve tiroidhastalığı gibi hastalıkların belirtisi olabilir” dedi 

Bazı zamanlar göz yorgunluğu, klimalı, aşırısıcak veya soğuk ortamlar ya da bilgisayar başında uzun süre çalışmak gibinedenlerin tetiklediği göz kanlanması, gözün beyaz olan kısmındaki damarlarıngenişlemesi sonucu oluşur. Çok ender olarak bu damarlarda olan çatlamalarkanlanmaya neden olur. Kanlanma tek bir gözde, sıklıkla da her iki gözdegörülebilir. Ancak “önemsiz” gördüğümüz göz kanlanması, üveit, göz tansiyonu,tiroid ve romatizma gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir. DünyagözAnkara’dan Dr. Özlem Şahin, göz kanlanmasının ciddiye alınması gerektiğinisöyledi.

TANSİYON YÜKSELMESİNDE GÖZE KAN OTURABİLİR

Özellikle tek gözde yaşanan kanlanmanın riskliolduğunu ifade eden Dr. Şahin, şu bilgileri verdi: “Kanlanma geneldekonjunktiva tabakasını da içeren bir tahrişe veya iltihabi sürece bağlıdır. Gözkuruluğu, allerjik reaksiyonlar, mikrobik durumlar, yabancı cisimler, travma,ani çıkışlı göz tansiyonu, üveit olarak bilinen göz içi iltihabı, kirpik dibiiltihabı, güneşe ve ultraviyole ışıklara maruziyet, sistemik hastalıklar gözkanlanmasının nedenlerinden birkaçıdır. Romatolojik hastalıklar ve tiroidhastalıklarında da gözlerde kanlanmalar görülebilir. Gözde kan oturmaları isebelli bir bölgede yerleşimli olup genelde vücut tansiyonun yüksekliğine,travmalara, ıkınma, kuvvetli hapşırık, kusma gibi ani göğüs ve kafatası basıncıartışına bağlı olarak oluşur. Göz kanlanması ihmal edilmemeli, bir hekimebaşvurulup nedenleri araştırılmalı” dedi.

Göz Kanlanmasının Nedenleri: konjunktivit, (bütüngöz kanlanmalarının büyük bir bölümünün nedenidir. ), tiroid hastalığı,romatolojik hastalıkları, gözyaşı kanalı tıkanıklığı,

glokom (göz tansiyonu), fiziksel darbeler,alerjik durumlar, bağımlılık yapıcı(uyuşturucu madde, uçucu madde) maddeler,uykusuzluk.

Göz kanlanmalarının özellikle ağrı, sulanma vegörme kalitesinde azalmayla birlikte olduğu zaman acil durum teşkil ettiğinibelirten Dr. Özlem Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Tedavi altta yatan nedenegöre yapılır. Yabancı cisim varlığında cismin çıkartılması, ani göz tansiyonuvarlığında tansiyonun düşürülmesi ve tedavisi, üveitlerde gerekli tedavininyapılması ve sistemik rahatsızlıkların araştırılması, ultraviyole yanıklarındagözün uygun ilaçlar eşliğinde belirli süre kapatılması gerekir. Gözkızarıklığına neden olan olay göze kimyasal bir sıvının veya gazın gelmesi iseilk yapılacak olan iş saniyeler içerisinde gözün ve çevresinin bol suylayıkanması sonrasında en yakın sağlık merkezine ulaşılması olacaktır. Kontaktlens kullanıcılarında olan kanlanma ve ağrılarda kontakt lens kullanımı kesilipen kısa zamanda göz muayenesi yapılmalıdır. Alerjik durumlarda güneş gözlüğü vegölgelikli şapkaların kullanımı önerilir. Şiddetli alerjik reaksiyonlarıtedavisi kısa sürede başlanılmalıdır.”

HABER MERKEZİ


Editör: TE Bilişim