ABD'li bilim adamlarının 20 yaşınüstündeki 1,3 milyon kişi üzerinde yaptığı çalışmada, ortalama inme geçirmeyaşının 1993'te 71 iken, 2005'te 69'a düştüğü görüldü

 

ABD'nin Cincinnati and North Kentuckykentlerinde, 1993, 1999 ve 2005 olmak üzere üç ayrı zaman diliminde yapılançalışmada, 55 yaşın altında inme geçirenlerin oranında artış olduğu gözlendi.

Araştırma sonuçlarına göre, 1993'te 55 yaşınaltındaki kişilerin inme geçirme oranı yüzde 13 iken, bu rakam 2005'te yüzde19'a çıktı. American Academy of Neurology dergisinde yayımlanan çalışmada,bilim adamları, 1993'te inme geçiren her 100 bin kişiden 109'unun, 2005'te iseher bir milyon kişiden 176'sının 55 yaş altında olduğuna dikkati çekti.

İnme geçiren her beş kişiden birinin 55 yaşaltında olduğuna işaret eden bilim adamları, araştırma sonuçlarının gençlerdeinme geçirme oranının arttığını gösterdiğini vurguladı.

Araştırma sonuçları, inme geçirme yaşında görülendüşmeyle birlikte, kalp ve inmeye bağlı olarak meydana gelen ölümlerinazaldığını da ortaya koydu.

Araştırmayı değerlendiren University CollegeLondon yüksekokulundan Dr. David Werring, "İnme genellikle yaşlıinsanların hastalığı olarak bilinir, ancak bu çalışma, gençlerin de bundanetkilendiğini bize hatırlatıyor" diye konuştu.

Werring, inmenin beyinde neden olduğu hasarıbelirlemede en hassas yöntem olan manyetik resonanz görüntüleme tekniğinuygulama oranındaki artışın yüzde 18'den yüzde 58'e yükseldiğine dikkati çekti.Ayrıntılı beyin tarama yönteminin daha fazla kullanılmasının, başta bu yöntemidaha fazla kullanan gençler olmak üzere, doğru teşhis koyma oranını artırmışolabileceğini belirten Werring, inme geçirme yaşında görülen düşüşün bu durumlailgisi olabileceğini kaydetti.

İnmenin bir anda gerçekleştiğini ve ancaketkilerinin ömür boyu devam ettiğini belirten bilim adamları, basit sağlıklıyaşam teknikleriyle inme riskinin azaltabileceğini ifade ediyor.

AA


Editör: TE Bilişim