OMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, vatandaşların sağlığa iyi geldiğini zannederek piyasadan aldığı ilaçlara dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek çeşitli uyarılarda bulundu. Meyvelerin insan sağlığı için faydalı olduğunu söyleyen OMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, bazı bitkilerin ilaç sanayinde hammadde olarak kullanıldığını ancak hiçbir meyvenin ilaç olmadığını vurguladı. Demirsoy, “Bütün meyveler insan sağlığı için faydalıdır. Belirli miktar meyve yemek gerekir. Diyetisyenler de bunu söylerler. İnsanlarda meyve sinir ve sindirim sistemini daha düzenli hale getirir. Bazı bitkiler ilaç sanayinde ham madde olarak kullanılsa da hiç bir meyve ilaç değildir” diye konuştu.
MEYVE HASTAYI İYİ ETMEZ
Sarımsağın tansiyon ilacı olmadığını söyleyen OMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, “Sarımsak tansiyon ilacı olsaydı, dünyanın önde gelen ilaç firmaları hapla uğraşmazlardı. Bir takım çalışmalar sonucunda sarımsaktan tablet yapar, insanlara içirirdi. ‘Faydalımıdır’ dersek, soğanda, çilekte ve böğürtlen de faydalıdır. Ancak bunlar hasta bir insanı iyi etmek için değildir. Hasta bir insanı meyveyle daha kötü etmezsiniz. Ancak iyi de etmezsiniz. O kişi hastaysa hastadır” şeklinde konuştu.
Meyvelerin kanser türü hastalıklarla mücadelede faydalı olmadığını söyleyen Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, “İnsanları aldatmamak gerekiyor. Antioksidant içeren bütün kırmızı meyveler, zinde olmak için yenilebilir. Onun ötesinde kanser türü hastalıkları engellemez” ifadelerini kullandı.
ŞEKER HASTALARI TUNA YEMİŞİNE DİKKAT
Piyasada şeker hastalığına iyi geldiği iddia edilerek satılan ‘turna yemişi’ veya ‘mavi yemiş’in kullanılmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Demirsoy şöyle devam etti:
“Piyasada ‘şeker hastalığına iyi geliyor’ diye ‘mavi yemiş’ isimli bir ürün satılıyor. Turna yemişi acı olduğu için dışarıdan şeker ilave ediyor. Bazı ürün satıcılar bu turna yemişini, mavi yemiş diye satıyor. Oysa şeker hastaları için bu tür satılan turna yemişi tehlikelidir. Bu nedenle şeker hastalığı turna yemişi ve mavi yemiş arasındaki farkı iyi bilmelidir. Bilinmeden tüketilen bu ürün insan sağlığını ciddi risklere taşıyabilir.”
ÜNİVERSİTE, MEYVE VE SEBZE RAPORU HAZIRLAMAZ
Vatandaşların piyasada ne olduğunu bilmediği ‘gıda takviyesi’ olarak alınan ilaçlara yönelmemesi gerektiğinin altını çizen Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Demirsoy şu uyarıları yaptı: “Kimyasalların onaylarını görmek lazımdır. Ben üniversitelerin işi gücü bırakıp da meyvelere ve sebzelere rapor hazırlayarak ‘bu iyidir’ dediğini düşünmüyorum. Hiç bir Ziraat Fakültesi herhangi bir meyve türü için 'insan sağlığına faydalıdır' yazma lüksüne sahip değildir. İnsan sağlığı ziraatçının işi değildir. Bu tür araştırmalar sonucunda kararı verecek olan hekimlerdir. Türkiye'de bu tip bir çalışma olduğunu zannetmiyorum.”
İHA
Editör: TE Bilişim