Dr. Özcan Akan, İl Sağlık Müdürlüğünde sağlık personeline verilen eğitimde, Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerine göre 2005 yılında 4 milyon kişinin kronik solunum yolu hastalıklarından öldüğünü dile getirdi. Bu sayının her yıl giderek arttığına dikkat çeken Akan, kronik solunum yolu hastalıklarıyla mücadele konusunda gelişmekte olan ülkelerin liderliğinde uluslararası çalışmalar başlatıldığını vurguladı.
Akan, 'Kronik Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel İş Birliği' - GARD (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases) yapılanmasının gündeme geldiğini ifade ederek, "Dünya Sağlık Teşkilatı uygulamalarına paralel olarak, Türkiye GARD Projesi kapsamında 'Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıklarını (Astım-KOAH) Önleme ve Kontrol Programı' hazırlandı. Türkiye'de 2003 yılında yapılan araştırmada, KOAH'ın ülkemizde 3. ölüm sebebi olduğu ve her yıl 26 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığı tespit edildi. KOAH ilk 10 hastalık yükü sıralamasında yüzde 2.8 ile 8. sırada yer alıyor. Eylem planı geliştirilerek bu hastalıklara bağlı ölümlerin ve beraberinde getirdiği ekonomik yükün azaltılması hedefleniyor. Ülkemizde bu program sonrasında kronik solunum hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 25 azalması bekleniyor" dedi.
Kronik hava yolu hastalıkları konusunda toplumun bilgilendirildiğini kaydeden Akan, "Risk faktörleri konusunda halka kalıcı davranış değişiklikleri kazandırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Hastalıkları erken teşhis etmek ve ilerlemesini önlemek istiyoruz. İnsanların sağlıklı bir hayat sürdürmelerini arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.Dünya Sağlık Örgütü'nün kronik hastalardaki hedefinin bu hastalıklara bağlı yıllık ölüm oranlarını yüzde 2 azaltmak olduğunu vurgulayan Akan, "Bu yaklaşık 22 milyon ölüme karşılık geliyor. Kronik hava yolu hastalıkları bu ölümlerin yüzde 7'sini teşkil ettiği için bu hedefe ulaşmak 2 milyon insanın ölmesini önlemek anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim