20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıylabir açıklama yapan Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve GöğüsHastalıkları Uzmanı Dr. Berna Öztürk, dünyada her yıl 5 milyon kişinin sigarayabağlı hastalıklar nedeniyle, Türkiye’de ise her yıl 110 bin kişinin sigarayüzünden yaşamını yitirdiğini söyledi.

Dünya genelinde erkeklerin yüzde 47,5'i,kadınların yüzde 10,3'ünün sigara içtiğini belirten Dr. Berna Öztürk, şöylekonuştu: "Yani dünyada 1 milyardan fazla kişi sigara içmektedir. Her yıldünyada 5 milyon kişi sigara içtiği için ve 1 milyon kişi de sigara içmediğihalde sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir.

Türkiye’de erkeklerin yüzde 43’ü, kadınlarınyüzde 16'sı sigara içmektedir. Ülkemizde sigara içen 25 milyon kişi günde 40milyon dolar, yılda 15 milyar dolar sigaraya para harcıyor. Toplam harcanan 18milyar dolar Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin 6 katıdır. Bu durum olayın çokciddi bir durum olduğunu ortaya koymaktadır.”

 
SİGARA ZARARLI

Sigara içenlerin veya dumanına maruz kalanlarınbirçok hastalıkla boğuştuğunu kaydeden Dr. Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:“Akciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin yüzde 90’ı sigarayabağlıdır.Sigara akciğer dokusunun ve hava yollarının harap olmasına sebep olur.Kalp ritmini hızlandıran sigara, kırmızı kan hücrelerine yüksek orandakarbonmonoksit bağlanmasına sebep olarak dokulara oksijen gitmesini engelliyorve vücuttaki damar duvarlarının zarar görmesine neden oluyor. Kalp krizi, inme vebacak kangreni riskini artırıyor. Ayrıca ağız, gırtlak, yemek borusu, mide,pankreas, mesane, prostat ve rahim ağzı kanserleri, sigara içenlerde daha fazlagörülür. Sigara içen kadınlarda rahim ağzı kanseri ve osteoporoz gelişme riskisigara içmeyen kadınlara oranla daha fazladır. Sigara içen erkeklerdeiktidarsızlık, kadınlarda düşük yapma, erken doğum, ölü doğum, doğuştansakatlık ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riski artar.”

SİGARA İÇENLER DÖRT YILDA YÜZDE BEŞ AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığıaraştırmalara göre, 2008 yılından bu yıla kadar sigara içme oranında yüzde 5oranında bir düşüş gözlendiğini belirten Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı:“Yüzde 5 oranındaki bu düşüş Sağlık Bakanlığı’nın sigarayla ve sigarayıbırakmayla ilgili yürüttüğü kampanyaların ne kadar önemli olduğunungöstergelerinden biri. Biz de bugün dolayısıyla sağlığımızı ölümcül boyuttaolumsuz etkileyen sigarayı bırakmak isteyen herkesi hastanemizdeki SigaraBırakma Merkezi’ne davet ediyoruz.”

İHA


Editör: TE Bilişim