Arı ürünleri arasında besin maddelerince en zengin olan Arı Sütü, genç işçi arıların yutak altı salgı bezlerinden salgılanır. Genç ve işçi arılar arı sütünü, doğduklarından itibaren sadece üç günlük besinlerini sağlamak için arı sütünü kullanırlar. Fakat kraliçe arılar hayatları boyunca arı sütü ile beslenirler ve bu sebepten dolayı işçi arılardan daha farklı yapıya sahip olurlar. İşçi arılardan tek farkı arı sütüyle beslenmesi olan kraliçe arı 4-5 yıl yaşayabilmekteyken; işçi arılar en fazla 5-6 ay yaşayabilmektedir.

Yapısında birçok vitamin, mineral, protein ve fitosterol bulunduran Arı Sütü, çocukluktan itibaren yaşamın her evresinde pek çok sağlık faydasına sahip bulunuyor. 

Hastalıklara karşı korunmak ve yorgunluğa karşı:

Hidroksi dekanoik asit (HDA) sayesinde, dünyada pek çok bilim adamının da dikkatini çeken Arı Sütü, bağışıklık sistemini güçlendirici ve antifatik (yorgunluk giderici) olarak kullanılabilir.

Kronik hastalıklar:

Arı sütünün yapısında bulunan proteinler antioksidan özelliğe sahiptir. Bu nedenle tip 2 diyabet (şeker) hastalığı tedavisine destek olarak kullanılabilir.

Ağız içi yaralar:

Baş-boyun bölgesine radyoterapi alan tüm hastalarda oral komplikasyonlar (yan etkiler) gelişebilmektedir.  Antibakteriyel ve antiinflamatuvar (yangı giderici) özelliğinden dolayı kemoterapi ve radyoterapi alan hastaların oral mukozitin (agız içi yaraların) azalmasında tedaviye destek olabilir. Kullanımı, günde 2 kez, 30 saniye boyunca ağız içinde dolandırılması ve sonrasında yutulması şeklinde önerilmektedir. 

Adet ağrıları ve şişkinlik:

Arı Sütü’nün menstrüel (adet) ağrı ve şişkinlik şikayetleri olan Premenstrüel Sendrom (PMS) hastalarında bu semptomların şiddetini azalttığı ve üreme çağındaki kadınların yaşam kalitesini artırdığı bildiriliyor. 

Cinsel performansı destekleyici etki

Arı Sütü, spermleri oksidatif hasarlardan korumaya yardımcıdır. İnfertil erkeklerde Arı Sütü kullanımı testesteron seviyelerini ve cinsel isteği artırmaya yardımcı olabilmektedir.

Protein yapıda olduğu için oda sıcaklığında parçalanarak etkisini kaybeden Arı Sütü, Zade Vital tarafından liyofilizasyon olarak tanımlanan özel bir yöntem ile üretilerek oda sıcaklığında bozulmaksızın muhafaza edilebiliyor ve pratik bir kullanım fırsatı sunuyor. Ayrıca Konya’daki Zade Vital Tesisleri’nde GMP (Good Manufacturing Practices / İyi Üretim Uygulamaları) standartlarında üretilen Arı Sütü, Türkiye’de sadece eczanelerde toplumla buluşuyor.

Editör: TE Bilişim