Hepatit A aşısının çocukluk dönemi aşı takvimineeklenmesi nedeniyle Sheraton Otel'de tanıtım toplantısı düzenlendi. SağlıkBakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, buradayaptığı konuşmada, 2005 yılına kadar Türkiye'de 7 hastalığa karşı bağışıklamasağlandığını söyledi. ''Bundan 6-7 sene öncesinde, Hepatit A'nın aşı takviminekonulduğunu rüyamızda bile göremezdik'' diyen Ceyhan, Türkiye'nin bugünaşılamada birçok ülkenin önünde olduğunu ifade etti. Hepatit A'nın basithastalık olduğu inancının aksine ölüme bile yol açabildiğini kaydeden Ceyhan,Türkiye'nin ABD, Arjantin, İsrail, Katar, Panama, Suudi Arabistan veUruguay'dan sonra bu aşıyı ulusal aşı takvimine ekleyen 8. ülke olduğunubildirdi.

Bakan Akdağ ise konuşmasında, bugün çoksevindirici, güzel bir birliktelik yaşandığını, çocuklar için hayırlı birbaşlangıcın bütün ülkeye duyurulması için bir araya gelindiğini ifade etti.''10 yılda Türkiye'de çocuklar adına sağlıkta inanılmaz şeyler değişti, sadeceaşılama değil'' diyen Akdağ, bundan 10 yıl önce Türkiye'de doğan her 1000çocuktan 30'u hayatını kaybederken, bu oranın şu anda binde 8'in altınadüştüğünü, 2015 yılında ise binde yedinin altına indirileceğine inandığınıkaydetti. Hükümetinin sağlığa çok büyük önem verdiğini ve büyük bir dönüşümiçin kollarını sıvayarak sağlıkta dönüşümü gerçekleştirdiğini anlatan Akdağ,sözlerini şöyle sürdürdü: ''Biz Hükümet olarak, Sağlık Bakanlığı olarak birkarar aldığımızda bu karar, çoğu zaman sağlık çalışanlarının yükünü biraz dahaartırıyor. Siz 7 antijenle belirli bir sayıda aşı yaparken, bunu 13 antijeneçıkarırsanız, birçok aşı birkaç kere yapılıyor, 13 antijenin uygulanması içinçok daha fazla emek gerekiyor. Bu sağlık çalışanlarının üzerindeki yükü,sahadaki yükü daha da artırıyor ama bu yeni yapılanmayla bunun üstesindengelebildik. Aile hekimliğiyle, kırsaldaki gezici hizmetlerle...''

Yüksek aşılama yüzdelerine sağlık çalışanlarısayesinde eriştiklerini dile getiren Akdağ, ''2002'de görev geldiğimdeDiyarbakır'da çocuk aşılama oranı yüzde 49, Hakkari'de yüzde 44, Şırnak'tayüzde 37. Bugün bu şehirlerimizde de dahil olmak üzere ülke bütün bölgelerindetoplamda aşılama oranlarımız yüzde 96-97'nin üzerine çıktı. 2002'de Türkiyeortalaması maalesef yüzde 70'lerdeydi. Eylül 2012 itibarıyla çocuk aşılamaoranlarımız yüzde 97 ile dünyanın en yüksek aşılama oranları arasında'' diyekonuştu.

Zatürre aşısının formülasyonu, enjektöre dolumuve paketleme işlemlerinin Türkiye'de yapıldığını belirten Akdağ, ''Şu andabelki antijenleri üretilmiyor ama ben inanıyorum ki Türkiye'de yakın gelecekte,bunların da çalışmalarını yapıyoruz, sıfır noktasından başlayarak aşı üretiminide gerçekleştirebileceğiz'' dedi.

Akdağ, Hepatit A aşısının ulusal aşı takviminedahil edilmesinde emeği geçen herkese ''Türk milletinin çocukları adına''şükranlarını sundu.

Hepatit A aşısı çocuklara 18. ayda ve 24. aydaolmak üzere iki doz uygulanacak. Aşı uygulaması sağlık kuruluşlarında ücretsizolarak yapılacak.

AA


Editör: TE Bilişim