Uzmanlar kalp hastası olanların yaz aylarında denizini çok seviyor da olsalarda, kendilerini mümkün olduğunca sıcaktan ve yaz-deniz keyfi adına yorgunluktan korumaları gerektiğini belirtiyorlar. Hatta mümkünse deniz ve sıcağa karşılık serin yayla tatilini tercih etmelerini tavsiye ediyorlar. Her mevsimin kendine özgü güzelliği ve özelliği vardır. Kışın karı ve soğuğu ile yazın sıcağı ve denizi bunların başında gelir. Kalp Hastası olan kişi yazın ve denizini çok seviyor da olsa, kendini mümkün olduğunca sıcaktan ve yaz-deniz keyfi adına yorgunluktan korumalıdır. Bu nedenle sıcağın ve koruyucu hareketlerin sakıncalarına kısaca değinmek uygun olur.
Prof. Dr. Övsev Dörtlemez ve Prof. Dr. Halis Dörtlemez kalp hastaların yaz sıcağında nelere dikkat etmeleri konusunda önemli hayat kurtaran tavsiyelerde bulunuyor.
Kalp hastalarının hastalıkları gereği yaşam boyu dikkat etmeleri gereken bazı kurallar bulunuyor. Bunlar çoğu kez hastalar tarafından yeni bir yaşam şekli olarak algılanır. Mümkün olduğunca da uymaya özen gösterilir. İnsanlar içinde bulundukları ortama uyum sağlamada kendilerine yardımcı olan donanımlara sahiptirler. Çevrenin ve kendi vücut ısınlarının durumuna uyum sağlamada deri çok önemli bir rol oynar. Deri, damarlarının durumunu ihtiyaca göre ayarlayarak damarların genişlemesi veya damarların daralmasını sağlayarak çevrenin sıcağına uyum sağlar. Kişinin sıcağa uyum göstermesinde terleme ve titremenin de önemli bir ayarlayıcı rolü vardır. Deri, normal koşullarda normal ısıdaki ve istirahattaki erişkin bir insanda kalp debisinin % de 5-10'u kadar bir kan taşır. Isının artmasıyla deri kanlanması artar. Aşırı ısı artması hallerinde kap debisinin % 50-60'ı deriye gider. Bu gibi hallerde derinin Sempatik Vazokonstriktör sinirleri arayıcılığı ile çeşitli refleks yollar sayesinde dolaşım düzenlenmesi yapılarak kontrol altına alınır. Yazın aşırı sıcaklarda, sıcağa uzun süre maruz kalmakla en sık görülen aşırı halsizlik, yorgunluk hatta bitkinlik düzeyindeki tablolardır. Sıcak Çarpması (Güneş Çarpması) bu durumlardan  biridir.
ORTAMIN ISISININ ARTMASIYLA KİŞİNİN DERİ VE ÇEŞİTLİ ORGANLARINDA OLUŞAN TEMEL DEĞİŞİKLİKLERİ ŞÖYLE ÖZETLEYENEBİLİR:
1- Dolaşımda, kanın büyük kısmı deriye yöneldiği için derinin kan akımı ve kan miktarı artar. 
2- Kalp debisi ve atım hacmi azalır. 
3- Arteriyel kan basıncı ( tansiyon ) düşer. 
4- Karın iç organlarının kanlanması azalır. 
5- Kaslarda kan akımı azalır.
Bu değişiklikler yorgunluk yaratabilecek düzeyde güç sarfiyatını gerektiren her türlü beden-sel faaliyette daha da artar. Böyle durumlarda kalbin işinin artması dakikadaki atım sayısı-kasılması da artar.
HİPERTANSİYONLU, KALP YETMEZLİKLİ, KORONER ARTER HASTALIKLI VE TEDAVİ ALTINDAKİ HASTALARIN ŞUNLARA DİKKAT ETMELERİ GEREKİYOR:
Fazla sıcağa maruz kalmayınız.
Yürüyüş ve gezintilerinizi sabah erken veya akşam serin saatlerde yapınız.
Günlük su alımınız kısıtlanmış bile olsa, yazın çok sıcak zamanları_da ve aşırı terlediğiniz dönemlerde su kaybınız artacağı için yeterli suyunuzu (günde ortalama 2–2,5 litre)
Terle birlikte vücudun elektrolit kaybı, özellikle sodyum (tuz) kaybı fazla olacağı için-tuz kısıtlamalı bir rejim içindeyseniz doktorunuzun fikrini alarak yemeklerinize biraz tuz ilave edebilirsiniz. Deniz kıyısında tatilde iseniz, kumda yatıp, güneş banyosu yapmayınız. Denize sabah veya akşamüzeri giriniz. Denizde uzun süre yüzmeyiniz.
Eğer denizde dalma alışkanlığınız varsa dalmayınız.
Tok karnına denize girmeyiniz. Fazla yağlı, kızartmalı, ağır gıdalar yerine, bol sebze, haşlama veya ızgara, hafif gıdalar tercih ediniz. Eğer şeker hastalığı yoksa bol meyve yiyiniz. Bacaklarınızda varis varsa, denizde belinize kadar olan bir su seviyesinde yürüyüş yapınız. Asla kum banyosu yapmayınız. Hipertansiyonlu iseniz, tansiyon ilacınız fazla gelebilir, dozunu doktorunuza tekrar sorunuz. Aşırı sıcaklarda ritm bozuklukları olabilir. Bu kurallara uymadığınız takdirde hangi sebeple meydana gelmiş olursa olsun kalp yetersizliğiniz kaybolmuşken yeniden ortaya çıkabilir, hafiflemişken ağırlaşabilir. Sükûn bulmuş, kaybolmuş kalp ağrılarınız yeniden başlayabilir. Deniz ve sıcağa karşılık serin yayla tatilini tercih edebilirsiniz
Editör: TE Bilişim