Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü tarafından gripten korunmaya karşı hazırlanan öneri dizisinde, "Yakınmaların şiddetlenip, örneğin nefes darlığı, balgamlı öksürük, geçmeyen baş ağrısı ve düşmeyen yüksek ateş tablosunun gelişmesi halinde mutlaka bir doktora başvurmak hem kendi sağlığımız hem de yakınlarımızın sağlığı için büyük önem taşıyor" denildi.

Abdi İbrahim açıklamasına göre, insan sağlığına yönelik ilaç ve ürünleri, öncü ve yenilikçi yaklaşımlarla tıbbın ve insanlığın hizmetine sunan kurum, Türkiye'de yakın zamanda ortaya çıkan ve insanları hastaneye düşürecek kadar etkili olan söz konusu grip salgınıyla mücadele için toplumu bilinçlendiriyor.

Hemen tüm solunum sistemini etkileyen, bulaşıcı bir viral enfeksiyon hastalığı olan gribe karşı şirketin Medikal Direktörlüğü, konu hakkında güncel verileri gözden geçirerek, alınması gereken önlemleri kısaca sıraladı.

Hastalıkla mücadelede yapılması gerekenleri "gribe yakalanmadan önce" ve "grip başlangıcında" olmak üzere 2 grupta sıralayan Direktörlük, "Gribe Yakalanmamak İçin Yapılmaması Gerekenler"in başında "mümkünse ani ısı değişimleriyle vücudu yıpratmamak" ve "kapalı ortamlar dışında, açık havadayken yeterince iyi giyinmek" geldiğini belirtti.

Ayrıca "ellerin sık sık bol sabun ve suyla yıkanması", "tek seferlik kağıt mendil kullanıp daha sonra çöpe atılması", "kolun içine öksürülmesi ve hapşırılması", "öpüşerek ve tokalaşarak selamlaşılmaması", "vitamin ve mineralden zengin taze meyve ve sebzeler tüketilmesi", "yeterince sıvı alınması"nın da gripten korunmada etkili olduğu ifade edildi.

"Grip geçmiyorsa mutlaka doktora başvurun"

"Grip Başlangıcında" ise hastalığın "yatak istirahati" olmadan iyileşmeyeceği gerçeğinden hareketle, "mutlaka birkaç gün evden çıkmayıp sıcak bir ortamda dinlenilmesi ve yeterli süre uyunması" ve "burnun tıkalı olmaması"nın da büyük önem taşıdığı dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ilık gıdalar tüketilmesi, soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulması, yeterince sıvı alınması, vitamin ve mineralden zengin bol taze meyve ve sebze tüketilmesi, ellerin sık sık bol sabun ve suyla yıkanması gribin daha da ilerlemesini önleyecek tedbirlerin başında geliyor. Hastalığın etrafımıza yayılmaması için de öpüşerek ve tokalaşarak selamlaşmaktan uzak durmak gerekiyor.

Bütün bu önlemlere karşın yakınmaların şiddetlenip, örneğin nefes darlığı, balgamlı öksürük, geçmeyen baş ağrısı ve düşmeyen yüksek ateş tablosunun gelişmesi halinde ise mutlaka bir doktora başvurmak hem kendi sağlığımız hem de yakınlarımızın sağlığı için büyük önem taşıyor."

Kaynak: AA

Editör: TE Bilişim