Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Çankaya Göz Tansiyonu'nun belirtilerini; zaman zaman bulanık görme, sabahları belirginleşen baş ağrıları, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, göz etrafında ağrı, bulantı-kusma (özellikle akut glokom krizinde) şeklinde açıkladı. Çankaya, "Glokom (göz tansiyonu), yükselen göz içi basıncının, görme sinirini tahrip etmesiyle ortaya çıkan bir hastalık tablosudur. Göz içi basıncı normal sınırlarda olan kişilerde de gözlenebilir. Belirti vermeyen sinsi bir hastalık olup, erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde sonucu körlüğe kadar varabilen bir hastalıktır. Bu sebeple, her yıl düzenli göz muayenesi olarak göz tansiyonu kontrol edilmelidir. Göz Tansiyonunu, 35 yaşın üzerinde olma, ailede glokom öyküsünün olması (genetik yatkınlık) , Şeker hastalığının olması, şiddetli kansızlık veya şok geçirmiş olma yüksek - düşük sistemik kan basıncı (vücut tansiyonu), Yüksek Miyopi, Yüksek Hipermetropi, Migren, uzun süreli kortizon tedavisinin alınması, göz yaralanması geçirmiş olmak artırır" dedi.
Bu özelliklere sahip kişilerde, glokom (göz tansiyonu) hastalığının ortaya çıkma riskinin normalden daha yüksek olduğunu belirten Op.Dr.Cem Çankaya, bu kişilerin görme sinirindeki hasarın erken tespiti amacıyla düzenli olarak göz muayenelerini yaptırmaları gerektiğini vurguladı. Çankaya, "Göz Tansiyonu teşhis edildiğinde, ömür boyu sürecek bir hastalık olarak ele alınmalıdır. Acil bir durum söz konusu değil ise göz tansiyonunun başlangıç tedavisi göz damlaları ile yapılır.
Göz ilaçları, ya sıvı yapımını azaltarak ya da dışa akımını arttırarak göz içi basıncını düşürür. Göz doktoru, sık aralarla göz içi basıncını ölçerek ve bilgisayarlı görme alanı muayenelerini yaparak tedavinin başarısını değerlendirir.
Başarı sağlanmışsa tedavi ömür boyu sürecektir. 3 ve 6 aylık periyotlarla kontrollerin, 6-12 ay arasında da görme alanı incelemelerinin yapılması gereklidir. İlaç tedavisine rağmen görme siniri harabiyeti artmaya devam ediyorsa, ek ilaç tedavisine başlanır. Bu da yeterli sonucu vermezse drenajı arttırmak için cerrahi tedavi veya laser tedavisi uygulanır.
Cerrahi sonrasında gerekirse ilaç tedavisine tekrar başlanır. Hastalığın son evresi total görme kaybıdır. (Körlük) Göz Tansiyonu tedavisi, sizin ve doktorunuzun birlikte yürüteceği bir tedavidir. Göz polikliniklerinde düzenli takip edilmelisiniz. Unutmayın! Bu sizin görmenizdir, bunu devam ettirmek de sizin sorumluluğunuzdadır. İlaç tedavinizi, hekiminize
danışmadan kesinlikle kesmemeli veya değiştirmemelisiniz.
Düzenli göz muayenesi ve testleri yaptırmak, glokoma bağlı değişiklikleri zamanında yakalayabilmek için şarttır. Ayrıca sağlığınızla ilgili diğer problemlerinizi ve göz tedavisinde kullandığınız ilaçlarınızı mutlaka doktorunuza söylemeniz gerekmektedir" diye konuştu.
İHA
Editör: TE Bilişim