Doç. Dr. Cengiz Akarsu "Blefarospazm, ağır vakalarda gözün tamamen kapanmasına neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Ve bu hastalıkta karşılaşılan en büyük sıkıntılardan biri de hastalara geç tanı konulmasıdır" dedi

Uzmanlar halk arasında sık sık farklı anlamlarda yorumlanan göz seğirmelerine karşı uyarıyor. Özellikle istemsiz göz kasılmaları olarak ortaya çıkan Blefarospazm hastalığının göz seğirmesi ve göz kuruluğuyla karıştırılmasının tedaviyi geciktirdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Cengiz Akarsu "Blefarospazm, ağır vakalarda gözün tamamen kapanmasına neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Ve bu hastalıkta karşılaşılan en büyük sıkıntılardan biri de hastalara geç tanı konulmasıdır" diyor.

Genellikle göz kuruluğu ve göz seğirmesiyle karıştırıldığı için teşhis ve tedavisinde geç kalınan blefarospazm hastalığına karşı uzmanlar halkı farkında olmaya davet ediyor. Hastalığın beyinde ve vücutta herhangi bir sorun olmadan göz kapağında istemsiz kasılmalara neden olduğuna dikkat çeken Dünyagöz Antalya'dan Doç. Dr. Cengiz Akarsu "Blefarospazm basit şikâyetlerden çok ağır formlara gidebilen bir hastalıktır. Hafif formlarda seyreden vakalar hastanın sosyal hayatını olumsuz etkilenmezken, hastalık ağır seyreden ileri vakalarda gözün tamamen kapanmasına ve hastanın tek başına sokağa çıkamamasına neden olabilir" diyor.

TEŞHİSTE GEÇ KALINMASI EN BÜYÜK PROBLEM!

Blefarospazm hastalığındaki en büyük sorunun hastalara geç tanı konulması olduğunu belirten Doç. Dr. Cengiz Akarsu "İngiltere'de yapılan bir çalışma hastalığın başlangıcından ancak 3-4 yıl sonra tanı koyulabildiğini ortaya koyuyor. İnsanlarda hastalığa karşı farkındalığın artması ve artan vakalar eskiye kıyasla daha erken bir dönemde teşhise imkân sağlasa da bu süre hala 1-2 senenin altına inmedi" diyor. Blefarospazm hastalarının ilk zamanlarda "Gözünü kırpma! Niye yapıyorsun?" diye tepkiler aldığına dikkat çeken Doç. Dr. Akarsu "Kırpma eylemi nedeniyle hastalık yakın çevre tarafından psikolojik olarak da yorumlanabiliyor. Ancak blefarospazm psikolojik bir bozukluk değildir. Fakat göz kapağında istemsiz gerçekleşen bu kasılmaların hastanın hem hayat kalitesini, hem de psikolojisini olumsuz etkileyeceği unutulmamalıdır" diyor.

HASTALIĞIN BİR TANI TESTİ BULUNMUYOR

Blefarospazm tanısında hastanın geçmiş şikâyetlerinin ve yüzünün değerlendirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Cengiz Akarsu "Maalesef hastalığı gösteren özel bir görüntüleme yöntemi ya da kan testi henüz mevcut değil. Bu nedenle teşhis için doğru ve emin adımlarla ilerlenmesi gerekiyor" diyor. Tanı aşamasında 3 önemli noktanın altını çizen Doç. Dr. Akarsu "Öncelikle hastanın şikâyetleri dikkatlice değerlendirilmeli, hastanın beyin MR 'ı ve nörolojik muayenesinde kasılmalara sebep olacak başka bir problem olmadığından emin olunmalıdır. Tabi bu aşamaların yanı sıra tanıyı koyacak olan hekimin vaka tecrübesi de göz ardı edilmemelidir" diyor.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim