Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Acıbadem Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Çiğdem Doğulu, beklenmeyen görme bozukluklarının nörolojik olarak da kontrol edilmesi gerektiğine dikkati çekti. Doğulu, MS hastalığının ilk belirtileri arasında görme bozukluklarının geldiğini, bu sebeple ani görme kayıpları, puslu ya da azalmış görüntü, gece görüşünde azalma, renklerde değişme gibi sorunlar yaşandığında göz doktorunun yönlendirmesiyle bir nöroloğun kontrolünden geçmenin önemli olduğunu belirtti.

Acıbadem Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Doğulu, Multipl Skleroz (MS) hastalığının, sebebi ve tedavisi henüz bulunamayan önemli bir sinir sistemi hastalığı olduğunu dile getirdi. Hastalığın, vücudun herhangi bir bölgesinde belirti verebildiğini aktaran Doğulu, "Görme bozuklukları, vücudun herhangi bir bölgesinde kuvvet kaybı, uyuşma veya karıncalanma hissi, duyu kaybı, titreme, mesanenin veya kalın bağırsağın kontrol kaybı, dengede bozulma, yürüme ve konuşma bozuklukları ve yorgunluk hastalığın belirtileri arasında yer alıyor" uyarısında bulundu.

"Sık görülen belirti: görme bozuklukları"

Doğulu, MS hastalığının ilk dönem belirtileri arasında görme bozukluklarının sıklıkla görüldüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:

"Hastalığın seyri sırasında bulanık ya da azalmış görüntü, çift görme, gece görüşünde azalma, lekeli görüş, renklerde farklılaşma, nadiren tamamen görme kaybı gibi ciddi görme bozuklukları meydana gelebiliyor. Beklenmedik bu bozuklukları MS atakları sırasında meydana gelebilir ve nadiren kalıcı olur. MS hastalığının erken tanısı açısından, bu tip ani bozukluklar yaşayan hastaların göz doktoruyla birlikte mutlaka nöroloğa görünmelerinde fayda var. Bu durumda göz doktoruna da önemli bir görev düşüyor, hastanın bulgularını değerlendirip konuyla ilgili yönlendirme yapması önemli."

"Önlemek değil ama yavaşlatmak mümkün"

MS hastalığının sıklıkla 20-40 yaş arasında gözlendiğine dikkati çeken Doğulu, hastalığa ilişkin şu bilgileri de paylaştı:

"MS özellikle kadınlarda ve sosyo-ekonomik düzeyi yüksek topluklarda görülen bir hastalık. Dünyada yaklaşık 2,5 milyon MS hastası var. Ölümcül bir hastalık değil, hastaların ortalama yaşam süreleri genellikle sağlıklı bireylerle aynıdır. Kalıtsal geçişi bulunmuyor. Bulaşmıyor. Önlenebilir bir tedavisi henüz bulunamamakla birlikte erken teşhis ile seyri yavaşlatılabiliyor. Bunun için modifiye edici tedavi olanakları kullanılıyor. Seyri yavaşlatan tedavilerin uygulanmaması durumunda tekrarlayan düzelen tip hastalarının yüzde 50'si 10 yılda ilerleyici tipe dönüşüyor ve bu hastaların yüzde 30'dan fazlası, 20 yıl içinde tekerlekli sandalyeye bağımlı hale gelebiliyor.

Belirgin bir neden olmaksızın en az 24-48 saat sürecek şekilde, yeni belirtilerin ortaya çıkması ve uzun zamandır devam eden bir rahatsızlık durumunun kötüleşmesi 'MS atağı' olarak adlandırılıyor. Bir ay içinde olan tüm belirti ve bulgular aynı atağın parçaları olarak kabul ediliyor. Genellikle ataklar arasında düzelme dönemleri görülebiliyor. Bir atağın ne kadar süreceği ve iki atak arasındaki dönemin uzunluğu saptanamıyor. MS atakları kişiden kişiye olduğu gibi aynı kişide farklı zamanlarda da belirti ve zamanlama açısından farklılık gösterebiliyor."

Kaynak: AA

Editör: TE Bilişim