Leicester ve Loughborough üniversitelerininDiabetologia dergisinde yayımlanan araştırmasında, yaklaşık 800 bin kişininkatıldığı 18 araştırma incelendi.

Yapılan araştırmalara göre, uzun süre hareketsizkalan kişiler, iş çıkışı spor salonuna ya da havuza giderek egzersiz yapsalardahi hareketsiz kaldıkları sürenin olumsuz etkisini tam olarak ortadankaldıramıyor. Yani, gün içinde 30 dakika egzersiz yapan bir kişi, sağlıklı birhayatı olduğuna kendini inandırıyor, ancak geriye kalan 23,5 saatte neyaptığını düşünmüyor.

Uzun süre oturanların, oturmayanlara göre diyabetve kalp rahatsızlığı geçirme riskinin daha fazla olduğunu vurgulayan bilimadamları, televizyon izlemek ya da bilgisayar kullanmak gibi insanıhareketsizliğe iten alışkanlıkların modern toplumlarda oldukça yaygın halegelmeye başladığına da işaret ediyor. Araştırmacılar, hareketsizliğin önüne geçebilmek için, bazı iş toplantılarınınayakta düzenlenmesi, öğle yemeği için ayrılan sürede yürüyüş yapılması ya daakşamları televizyon izleme süresinin azaltılması gibi önerilerde bulunuyorlar.

AA


Editör: TE Bilişim