Erken evrede teşhis edilen meme kanserinde tamtedavinin mümkün olduğunu dikkat çeken uzmanlardan yeni geliştirilen ilaçlarsayesinde artık kadınların korkulu rüyası olan memenin alınmasına gerekkalmadığı müjdesi geldi.

Meme kanseri bilinçlendirme ayı nedeniyle GaziÜniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Benekli, Türkiye MemeHastalıkları Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Varol Çelik, SağlıktaUmut Vakfı ve Kansere Karşı Elele Federasyonu Üyesi Doç. Dr. Nejat Özgül,Europa Donna Türkiye-Meme Hastalıkları Koalisyon Derneği Başkanı Violet Aroyobasın toplantısı düzenledi.

BELİRTİ VERMEDEN YAKALAMAK GEREK

Meme kanserinde öncelikli hedeflerinin,hastalığın belirti vermeden yakalanması olduğunu, bu durumda yüzde yüz tedavişansı olduğunu dile getiren Varol Çelik, ''Bu hastalıktan değil, tanıdagecikmeden korkuyoruz'' dedi. Kanseri daha oluşmadan yakalamak istediklerini belirtenÇelik, tarama için yakınması olmayanların başvurmasının büyük önem taşıdığınaişaret etti. Türkiye'deki tedavi imkanlarının dünya standartlarının üzerindeolduğunu, kadınların bu konuda bilinçlendirilmesinin önem taşıdığını anlatanÇelik, şu bilgileri verdi:

''Kendi kendine elle muayene önemli. Bununyanında mamografi çekilmesinin de hiçbir sakıncası olmadığının bilinmesi lazım.Mamografi çekilirken alınan radyasyon sınır ötesi uçak yolculuğu sırasındaalınan ile aynı düzeyde. Tanı konulduktan sonra da hekimin tedaviyle ilgiliönerisi mutlaka yerine getirilmeli.'' Meme kanserinin yüzde 90'ının sütkanallarından, yüzde 10'unun da meme dokusunun kendisinden kaynaklandığınıbildiren Çelik, ''Meme kanserli kadınların en büyük korkusu memesinin alınmasıdır.Artık geliştirilen ilaçlar sayesinde çoğu hastada hastalıklı dokunun alınmasıyeterli oluyor, memenin alınmasına gerek kalmıyor'' diye konuştu. Kanserinçevre ve uzak organlara sıçramaması halinde tedavi şansının arttığınıvurgulayan Çelik, ''Kadınlar ellerine kitle gelmesine rağmen 'yakınma yok' diyedoktora gitmiyor. Bu nedenle ancak vakaların yüzde 50'sini erken evredeyakalıyoruz'' ifadesini kullandı.

HANGİ EVREDE OLDUĞU ÖNEMLİ

Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr.Mustafa Benekli de erken evrede yakalanması halinde memenin alınmasına gerekkalmadığını belirterek, ışın tedavisi ve sonrasında koruyucu tedaviuygulandığını, buna tümörün büyüklüğüne göre karar verildiğini bildirdi.Tümörün lenf bezi ya da koltuk altına yayılıp yayılmadığının tedavi açısındanönemine işaret eden Benekli, tarama yöntemleri sayesinde dördüncü evredeyakalanan hasta sayısının giderek azaldığını belirtti. Benekli, riskgrubundakilerle ilgili bilgi verirken genetik yatkınlık, aile öyküsü, erken vegeç doğum, sigara, hareketsiz yaşam ve beslenme gibi faktörlerin riskiartırdığına dikkati çekti.

AA


Editör: TE Bilişim