Koronavirüsün Türkiye’de yayılımını önlemek, virüse yakalanan vakaları da iyileştirmek amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları hızla sürüyor. Kuluçka süresi bulunan koronavirüsle savaşmak için, virüs tanısının doğru ve hızlı bir şekilde konması mücadelenin en büyük paydaşı olarak belirtiliyor. Bu anlamda, daha virüs Türkiye’ye girmeden, yerli hızlı tanı kiti için çalışmalar başlatılmış, bu konuda olumlu sonuçlar alınmıştı. Ancak virüsün çıkış noktası olan Çin, 15 dakika gibi kısa sürede koronavirüs tanısı koyabilen kit geliştirmiş, bu kit sayesinde önemli bir mesafe kat etmişti. Çin’in bu durumunu gözardı etmeyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’den bu kitleri almak için devreye girerek ilk etapta 50 bin kitin alındığını belirtmişti. Bakan Koca, bugün için 300 bin ilave hızlı tanı kitinin daha geleceğinin bilgisini paylaşmış ayrıca önümüzdeki süreçte 1 milyona kadar tanı kiti gelmesi için de gerekli girişimlerde bulunduğunu aktarmıştı. Gelen umrecilerin Konya başta olmak üzere birkaç şehirde karantinaya alınması, koronavirüs konusunda Konya’yı adeta bir merkez yaptı. Bu anlamda Konya, dört gözle siparişi yapılan hızlı tanı kitlerini bekliyor. 
KONYA’DA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Umrecilerin Konya’da 2 yurtta karantinaya alınmasının ardından bazı umrecilerde koronavirüs testlerinin pozitif çıkması, yetkilileri harekete geçirdi. Karantina sürecinden önce gelen umreciler konusunda da çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda umreden veya yurt dışından daha önce dönenler tek tek aranarak, sağlık durumlarıyla ilgili bilgiler alınıyor. Koronavirüs belirtisi olan hastalar sağlık kuruluşlarına alınarak, kontrolden geçiriliyor. Ayrıca testleri pozitif çıkan hastalar olursa, o hastanın yakın çevresi de kontrol ediliyor. Bu noktada özellikle ilçelerde bulunan yurt dışı kaynaklı vatandaşlar, titizlikle inceleniyor. 

HIZLI TANI KİTİ BEKLENİYOR
Tüm bu çalışmalar yapılırken, koronavirüs tanısının hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılması oldukça önem taşıyor. Bu nedenle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Çin’den geleceğini söylediği ve 15 dakikada sonuç verebilen hızlı tanı kitleri, büyük ölçüde fayda sağlayacak. Henüz Konya’ya gelmeyen bu hızlı tanı kitlerinin önümüzdeki günlerde gelmesi bekleniyor. Konya’nın dört gözle beklediği bu kitlerle, taramalar daha hızlı bir şekilde yapılarak, kontrol mekanizması sıkılaştırılmış olacak.
İLAÇLAR KONYA’YA GELDİ
Ayrıca Çin’in duyurduğu ve koronavirüs nedeniyle yoğun bakımda yatan hastaların tedavisini kısalttığı tespit edilen ilaçtan Türkiye de talep etmiş ve ilacın ilk etabı alınmıştı. Alınan ilaçların şehirlere ulaştırıldığı bilgisi de paylaşılmıştı. Bu kapsamda ilacın Konya’ya da geldiği belirtildi. 
ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim