Dondurma yenilmesi konusunda dikkat edilmesi gerekenleri bilgi olarak aktaran Via-Sante Sağlık Merkezi Diyetisyeni Nur Açlan “ Dondurmanın kalori değeri, un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara göre çok daha düşüktür. Sade bir dondurma gereksiniminin yüzde 48’ini yağlardan karşılar .100 gram sütlü dondurma 190 kalori içerir. Külah ise yaklaşık 20 kaloridir. Yeterli ve dengeli beslenme durumunda haftada 2-3 kez dondurma tüketilebilir. 3 top light dondurma 1 porsiyon süte denk geliyor. Dondurmaya eklenen çikolata ve karamel sos, fındık ve fıstık kalorisini dikkat etmelisiniz.

Dondurmanın yapım aşamasında; süt, sütün yağsız kuru maddesi, şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler bulunurken, stabilizatör, emülgatör, bitkisel yağ/margarin ve/veya süt yağı,çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık/fıstık/badem, karamel gibi besinler, salep, doğal ve doğala özdeşaromalar kullanıldığı için porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.

Dondurmanın içeriğinde;protein, yağ ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller vardır.(100 gram sütlü dondurmada ortalama 148 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 63 mgsodyum, 181 mg potasyum, 0,1 mg demir,440 IU A vitamini, 0.21 mg E vitamini, 0.21 mg B2 vitamini, kolesterol 44 mg, 0,1 mg niacin içerir.)

Vücuda alınan kalsiyum Kasların hem kemik ve hem diş sağlığı açısından büyük önem taşıdığını hatırlatırken,besinlerle alınan kalsiyum dondurmada da  bulunduğu için, Kasların düzgün çalışmasını sağlarken hamilelik dönemindeki bulantıları azaltıyor, mutluluk veriyor. 3 top dondurmadaki kalsiyumun 1 bardak sütle eşdeğerdir.

Bademciği alınmış çocuklar da yiyebilir, hatta ameliyat sonrası verilen ilk besin Bademcik ameliyatı olmuş çocuklar da dondurmadır. Burada dikkat edilmesi gereken konu, hazır dondurmaların güvenilir markalar arasından seçilmesi, açık dondurmaların ise hijyenik yerlerden alınması gerektiğidir. Eğer diyetteyseniz dondurma yerken kilo almamak için dikkat etmeniz gerekenler,

Haftada bir veya en fazla 2 kez dondurma tüketin. Bu dondurma miktarları 2 küçük top veya 1 iri topu geçmesin. Dondurmayı tok karnına yemeyin, ara öğün olarak tüketin.

- 2 küçük top sade dondurmayı ayran, yoğurt, süt gibi bazı ara öğünlerin yerine değişim olarak kullanabilirsiniz.Diyetlerinizi bu yaz sıcaklarında ara öğünlerinizde dondurmalarla ödüllendirebilirsiniz” dedi.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim