Uzmanlar, en önemli ve yaygın halk sağlığı sorunlarından biri olan diyabetin görülme sıklığının ülkemizde de her geçen gün arttığına dikkat çekerek, diyabet hastalarını görmelerinde azalma olmasını beklemeden altı ayda bir rutin göz muayenesinden geçmeleri konusunda uyardı
 
Türkiye’de 2 milyondan fazla diyabet hastası olduğunu belirten Özel Medline Konya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Müjgan Or, “Diyabet kontrol altına alınmadığında vücutta hemen her organı etkileyebilir ve ömür boyu süren kronik hastalıklara zemin hazırlayabilir. Erken tanı ve bilinçli davranmakla uzun ve sağlıklı bir ömür sürmek mümkündür. İki çeşit diyabetten insüline bağlı diyabet, tip 1 olarak da biliniyor. Sıklıkla 10 ile 20 yaşları arasındaki insanlarda gelişmesine rağmen daha yaşlı insanlarda da ortaya çıkabiliyor. İnsüline bağlı olmayan diyabet, tip 2 olarak da biliniyor ve sıklıkla 50 ile 70 yaş arasındaki insanlarda gelişiyor” dedi.
Şeker hastalığının göz sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Özel Medline Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fethi Energin ise, şeker hastalığının süresi arttıkça gözde hasar yapma riskinin arttığını, şeker hastalığı iyi kontrol edilmemiş hastaların daha yüksek risk altında bulunduğunu belirterek, “Diyabet, insülin eksikliğine veya etkinliğinin azalmasına bağlı kan şekerinin yükselmesiyle karakterize bir hastalıktır. Göz de dahil olmak üzere birçok organımıza hasar verebilir. 20 ile 65 yaş arasındaki insanlarda görülen en sık körlük nedenidir. Diyabetik hastaların görmelerinde azalma olmasını beklemeden altı ayda bir rutin göz doktoruna muayene olmaları gerekir. Erken evrede tespit edilen lezyonlar daha etkin ve güvenli bir şekilde tedavi edilebilir. Gözde başlayan damar hasarları diğer organlarda oluşacak bozuklukların habercisidir. Kan şekeri düzeyi, hipertansiyon, kolesterol düzeyi ve diğer önemli tetkiklerin de şeker hastalığı ile ilgilenen dahiliye ya da endokrinoloji uzmanları tarafından kontrol altında tutulması gerekir” şeklinde konuştu.
İHA
 
Editör: TE Bilişim