Metropol insanının tüm özelliğini taşıyorsanız yani masa başında uzun saatler geçiriyorsanız, beslenmenize dikkat edemiyor, yüksek kalorili besleniyorsanız ve yoğun stres altındaysanız "metabolik sendrom"a bir adım daha yakınsınız. Modern yaşam hastalığı olarak tanımlanan "metabolik sendrom", insülin direnciyle başlayan, abdominal obezite (karın bölgesi yağlanması), glukoz intoleransı, diyabet, dislipidemi (kan yağlarının olması gerektiğinden fazla miktarlarda bulunması), hipertansiyon ve koroner arter hastalığı gibi hastalıkların birbirine eklenmesiyle ölümcül sonuçlara yol açabilecek kadar tehlikeli. Yapılan çalışmalar Chia Tohumu Yağı'nın metabolik sendroma karşı tedavide destek sağladığını gösteriyor. 

Türkiye Metabolik Sendrom Araştırma Grubu'nun yaptığı çalışmaya göre ülkemizde 20 yaş üstü nüfusun 1/3' üne yakını metabolik sendromlu. Ayrıca Türkiye geneli metabolik sendroma yakalanma sıklığının erkeklerde % 28,8 iken, kadınlarda % 41,1 olduğu saptanmış durumda. Yapılan araştırmalarda ise metabolik sendroma karşı doğal besin destekleri önemli bir rol oynuyor.  Zade Vital tarafından Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ARGEFAR ile işbirliği ile geliştirilen ve Zade Vital Tesisleri'nde, Türkiye'de ilk kez, GMP (Good Manufacturing Practices / İyi Üretim Uygulamaları) standartlarında üretilen Cold Press Chia Tohumu Yağı metabolik sendroma karşı doğal bir destek sağlıyor.  Bitkisel Omega 3 olan ALA (Alfa Linolenik Asit) miktarını yüksek oranda içeren Chia Tohumu Yağı, metabolik sendromda destek olarak kullanılmasının yanı sıra kilo vermede de dolaylı bir etkiye sahip. Chia Tohumu Yağı yangı giderici, kan sulandırıcı, şeker hastalığına karşı koruyucu, kalp hastalıklarına karşı koruyucu, kan basıncını düşürücü, kolesterol ve trigliserit düşürücü özellikleri ile birçok hastalıkta destek olarak kullanılabiliyor.  Chia Tohumu Yağı'ndaki antioksidan kapasite değeri seviyesi çok yüksek olduğundan sporcuların müsabaka ve antrenman sırasındaki dayanıklılığını artırmada da yardımcı oluyor. Haricen kullanımda özellikle diyabeti ve son dönem böbrek hastalığı olanlarda; kaşıntı, kuruluk ve pullanma gibi kserotik lezyonlara karşı da destek olarak kullanılabiliyor. Chia Tohumu Yağı, cilt nemlendirme ve deri hidrasyonunu düzenleme amacıyla da destek olarak kullanılabiliyor. Aynı zamanda haricen kronik ekzema ve atopik dermatit gibi hastalıklarının tedavisine de destek oluyor. Sadece doktor ve eczacı danışmanlığı ile toplum ile buluşan Zade Vital® Cold Press Chia Tohumu Yağı sadece eczanelerde yer alıyor. Sıvı ve yumuşak kapsül formları ile kullanım kolaylığı sağlayan Chia Tohumu Yağı dahilen ve haricen kullanılabiliyor.  Yumuşak kapsül formunu tercih eden yetişkinler günde 1-2 kapsül şeklinde kullanılabiliyorken, sıvı form ise haricen günde 2 kez ince bir tabaka halinde lezyon bölgesine sürülerek uygulanabiliyor.

 

Referanslar:

CHIA TOHUMU YAĞI 

• MOHD ALI, Norlaily, et al. The promising future of chia, Salvia hispanica L.BioMed Research International, 2012, 2012. • NIEMAN, David C., et al. No Positive Influence of Ingesting Chia Seed Oil on Human Running Performance. Nutrients, 2015, 7.5: 3666-3676. • GUEVARA-CRUZ, Martha, et al. A dietary pattern including nopal, chiaseed, soy protein, and oat reduces serum triglycerides and glucose intolerance in patients with metabolic syndrome. The Journal of nutrition, 2012, 142.1: 64-69. • VUKSAN, V., etal. Reduction in postprandial glucose excursion and prolongation of satiety: possible explanation of the long-term effects of whole grain Salba (Salvia hispanica L.). European Journal of Clinical Nutrition, 2010, 64.4: 436-438. • JEONG, Se Kyoo, et al. Effectiveness of topical chia seed oil on pruritus of end-stage renal disease (ESRD) patients and healthy volunteers. Annals of dermatology, 2010, 22.2: 143-148. • DE SOUZA FERREIRA, Cynthia, et al. Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review.Nutrición hospitalaria: Organo oficial de la Sociedad española de nutrición parenteral y enteral, 2015, 32.5: 1909-1918. • ULLAH, Rahman, et al. Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of Food Science and Technology, 2015, 1-9. • JIN, Fuxia, et al. Supplementation of milled chia seeds increases plasma ALA and EPA in postmenopausal women. Plant Foods For Human Nutrition, 2012, 67.2: 105-110. • TOSCANO, Luciana Tavares, et al. Chia flour supplementation reduces blood pressure in hypertensive subjects. Plant Foods for Human Nutrition, 2014, 69.4: 392-398. • NIEMAN, David C., et al. Chia seed does not promote weight loss or alter disease risk factors in overweight adults. Nutrition Research, 2009, 29.6: 414-418. • DA SILVA MARINELI, Rafaela, et al. Chia (Salvia hispanica L.) enhances HSP, PGC-1α expressions and improves glucose tolerance in diet-induced obese rats. Nutrition, 2015, 31.5: 740-748. • IXTAINA, Vanesa Y.; NOLASCO, Susana M.; TOMÁS, Mabel C. Oxidative stability of chia (Salvia hispanica L.) seed oil: effect of antioxidants and storage conditions. Journal of the American Oil Chemists' Society, 2012, 89.6: 1077-1090. • AMATO, Mariana, et al. Nutritional quality of seeds and leaf metabolites of Chia (Salvia hispanica L.) from Southern Italy. European Food Research and Technology, 2015, 241.5: 615-625. • Jacek A. Michalski, Dorota Zielińska. Review of essential oils obtained from plants lamiaceae family and their properties. Pol J Cosmetol 2015, 18(1): 16-24.

Editör: TE Bilişim