Diyabetli çocuksayısındaki artışın korkutucu derecede olduğunu vurgulayan Çocuk HastalıklarıUzmanı Dr. Murat Şahin, anne-babaların çocuklarının diyabetli olup olmadığınıbilmelerinin hayati önem taşıdığını söyledi.

Konya Özel SelçukluHastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı  Dr.Murat Şahin, Dünya Sağlık Örgütüne göre 14 yaş altındaki dünya nüfusunuoluşturan 1 milyar 800 milyon çocuktan 440 bininin diyabetli olduğunu belirtti.Böylesine yüksek bir orana sahip diyabetli çocuk hastaların, kendilerinihastalıktan koruma bilincinden aciz olduğunu vurgulayarak, ‘ Ebeveynlerdiyabetli çocuk hastaların yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleriiçin çocuklarının bu hastalığı taşıyıp taşımadığından emin olmalılar ve eğerçocukları diyabet hastasıyla diyabete karşı önlemlerini almalılar. Çocuğadiyabeti anlatmalı ve çocuğun da hastalığı hakkında bilinçli olmasınısağlamalılar” dedi. Dr. Şahin,ebeveynlerin öncelikle hastalığın ana belirtilerinden haberdar olmalarıgerektiğinin altını çizerek, “Çok su içme, çok idrara çıkma, halsizlik, hızlıkilo kaybı, bulantı ve kusma gibi belirtiler diyabetin ana belirtileridir.Bunların yanı sıra kilo problemi olan çocuklarda ise Tip 1 diyabet olabilir, busağlık problemini yaşayan çocukların kan şekerleri düzenli şekilde izlenmeli,gerekli insulin tedavisi de düzenli şekilde uygulanmalıdır” diye konuştu. Dr.Şahin, diyabette erken teşhisin erken komplikasyonları ve geç komplikasyonları  önlemede önemli olduğunun altını çizdi.Diyabetin ciddiye alınması gereken tehlikeli bir hastalık olduğunu belirten Dr.Şahin, “ Özellikle çocuklarda erken teşhis büyük önem taşıyor. Çocuğun gelecekhayatında kontrolsüz diyabet rahatsızlığı nedeniyle böbrek yetmezliği, kalpsorunları, körlük, damar bozuklukları, inme gibi rahatsızlıklar yaşamaması içinküçük yaştan itibaren diyabetle yaşamayı öğrenmesi gerekiyor. Hareketsiz yaşamtarzından, aşırı kilodan ve dolayısıyla dengesiz beslenmeden kaçınmayıöğrenmesi gerekiyor. Bu noktada özellikle kendileri de diyabet hastası olananne-babalar çocuklarının diyabet hastası olup olmadığını kontrol etmeli.Özellikle 13-14 yaşlarında ergenlik döneminde kendini gösteren diyabethastalığıyla ilgili etkin gözlemcilik yapması gereken anne-babalar, çocuklarınahastalıkla mücadele için psikolojik destek de vermeli. Eğer hastalıkbelirtileri görülürse bir hekime başvurulmalı “ ifadelerini hkullandı.

DİYABETLİ ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ?

Okul çağındaki diyabetliçocukların beslenme düzeninin de anne-babalar tarafından belirlenmesiningerektiğini ve bu doğru beslenme alışkanlığının çocuğa erken yaştakazandırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Şahin,  “Eğer Tıp 1 Diyabet ise karbonhidrat sayımıve bunun insulin tedavisiyle ilişkisi öğretilmelidir. Ara öğünlerine dikkatedilmeli, spor yaparken, hastalık ve stres gibi durumlarda kan şekeri oranınagöre beslenme değişiklikleri de ayarlanmalıdır. Tip 2 diyabetli çocukların isehemen hemen tamamı kiloludur. Bu çocuklarda toplam kalori alımının azaltılmasıve özellikle yağ ve basit şeker tüketiminin kısıtlanması ve şekerli içecekkullanımının ortadan kaldırılması gerekir” diye konuştu.

HABER MERKEZİ


Editör: TE Bilişim