Medova Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Erdal Kalkan beyne atlayan kanserlere dikkat çekerek yüksek teknolojiyi Medova Hastanesi’nde kullanarak metastatik beyin tümörlerinin tedavisini etkin şekilde yaptıklarını bildirdi ve hastaların bu tümörlere ait belirti ve bulgulara dikkat etmelerini önerdi.

Prof. Dr. Erdal Kalkan şu şekilde konuştu, “Çağımızın hastalığı olan ve giderek yaygınlaşan kanser hastalıkları sıklıkla beyne atlayabilmektedir. Bir organdan gelişip başka organlara tümörün yayılmasına metastaz denilmektedir.  Beynin kendisinden kaynaklanan kanserleri olduğu gibi vücudun diğer organlarından atlayan kanserleri de giderek artmaktadır. Metastatik beyin kanserlerinde kanserin beyinde meydana getirdiği kitlenin yerine ve boyutuna bağlı olarak belirti ve bulgular ortaya çıkmaktadır. Baş ağrısı, nöbet ( havale) geçirme, kişilik değişikleri, konuşma bozuklukları, denge problemleri, vücudunun bir tarafında kuvvetsizlik en sık karşılaşılan belirti ve bulgulardır. Beyne sıklık sırasına göre akciğer kanseri, meme kanseri, prostat, böbrek, mide-barsak kanserleri, malign melenomlar metastaz yapabilir. Bu organların kanserleri tek veya çok sayıda kitle etkisi yapan lezyonlar meydana getirebilir.  Beyinde metastatik tümör düşünüldüğünde ayrıntılı bir nörolojik muayeneden sonra beyin MR’ı çekilerek hastalığın tanısı konulur. Bazen primer (hastalığın kaynaklandığı) odak belirlenmeden beyinde tümör tespit edilip bu tümörün çıkartılması ile metastazın kaynağı bulunabilmektedir” dedi.

Prof. Dr. Erdal Kalkan metastatik beyin tümörü hastalığının tedavisinde cerrahi, sadece radyoterapi, radyoterapi+ kemoterapi gibi seçeneklerin olduğunu belirterek; “Cerrahi tedavi özellikle bir yada iki tümörü olan ve kitle etkisi nedeniyle beyin ödemine sebep olan vakalara uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi sırasında yüksek teknoloji uygulanması hastanın ameliyatını yaparken hastaya minimum zarar vererek maksimum tümör dokusu çıkartılmasını sağlamaktadır. Nöronavigasyon ve yüksek kalitede tümör boyama özellikli mikroskoplar bunlara örnek cihazlardır. Nöronavigasyon cihazı normal beyin dokusuna hasarı en aza indirmeye yardımcı olurken hedeflediğimiz tümöre yaklaşımı yüksek doğruluk oranı ile ulaşmamızı sağlar. Tümör boyama özellikli mikroskopta özellikle kötü huylu beyin tümörleri ve metastatik beyin tümörlerinde kullanılan tümörün boyanarak normal beyin dokusundan ayrılmasını sağlayan yüksek teknoloji ürünüdür. Son yıllarda dünyada sıkça kullanılan bu cihazlar hastanın normal dokularına daha az hasar verilmesine, tümöral dokuların da daha fazla çıkarılmasına neden olmaktadır. Tümöral dokuların tama yakın çıkarılması da hastanın yaşam süresinin uzamasına neden olan en önemli etkenlerden biridir. Cerrahi tedavi sonrasında uygulanacak olan radyoterapi ve kemoterapi ile hastanın yaşam süresinde önemli artış sağlanabilmektedir” diye konuştu. Ayrıca Kalkan kişileri yukarda bahsedilen belirti ve bulguları fark ettiğinde mutlaka bir hekime başvurmaları konusunda uyardı.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim