Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Beyza Vural, kışın yorgunluğunu atmak, kilo vermek, baharı daha dinamik geçirmek ya da sağlıklı beslenmeyi rutininize geçirmek gibi hedefleri olanların beslenmelerinde bahar temizliği yapma zamanı geldiğini söyledi. 
Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Beyza Vural, uzun ve soğuk bir kışı geride bırakıp baharın enerjik havasının kendini hissettirmeye başladığını hatırlatarak, "Kış döneminde daha yağlı, şekerli, enerji yoğunluğu yüksek fakat besleyici değeri düşük gıdalara yönelip yağ dokularımızı artırdık. Kışın yorgunluğunu atmak, kilo vermek, baharı daha dinamik geçirmek ya da sağlıklı beslenmeyi rutininize geçirmek gibi hedefleriniz varsa şimdi beslenmenize bahar temizliği yapmanın zamanı" dedi.
Beyza Vural yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"İşlemden geçmiş, besin değerini kaybetmiş, fazla miktarda sodyum, şeker ve yağ içeren, kalori içeriği yoğun besleyiciliği düşük fast food ürünlerin, şekerli ve asitli içeceklerin, paketli gıdaların tüketimini sınırlandırın. Koruyucu-katkı maddeleri içermeyen, rafine olmayan, doğal yollarla üretilmiş gıdaları beslenme düzeninize ekleyin."

"4.5 saatten uzun açlığa izin vermeyin"
Gün içerisinde uzun süreli aç kalınmaması gerektiğini söyleyen Beyza Vural, "Gün içinde kontrollü iştah dengesi sağlamak ve fazla iniş çıkışlı kan şekerinin önüne geçmek için 4,5 saatten uzun aç kalmayın. Ara öğünlerin sayısı, sıklığı, içeriği kişinin metabolik problemlerinin olup olmamasına göre değişir. Mutlaka 3 ana öğün 1 ara öğün yapın" diye konuştu.

"Sebze tüketiminizi artırın"
Sağlıklı beslenmede sebze tüketiminin önemine değinen Vural, "Vitamin ve lif kaynağı sebzelerle baharda vücudunuz için koruma kalkanı oluşturacak A,C, E ve B grubu vitaminler ile selenyum, çinko gibi mineraller bağışıklı sisteminizi desteklemeye yardımcı olur. Öğünlerinizin vazgeçilmez parçası mutlaka salata olsun. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur, midenin boşalmasını geciktirerek tokluk sağlar. Gün içinde 4-5 porsiyon sebze 1-2 porsiyon meyve tüketebilirsiniz" şeklinde konuştu.

"Ödemi çözmenin yolu su içmek"
Bahar aylarında oluşan ödemin çözümünü su içmek olarak tanımlayan Vural, "Ödemi hücre içi sıvının hücre dışına çıkmasına bağlı olarak doku aralarında ve cilt altında birikmesi olarak tanımlayabiliriz. Bahar aylarında hormonal dengelerdeki değişim ve değişen havalarla şartlarıyla su ve tuz tutulumu artıyor yani ödem olarak karşımıza çıkıyor. En iyi çözüm yolu bol su içmek. Günlük ortalama 2,5 litre su için fiziksel aktivitenizin yoğunluğu ve iklim şartlarının su ihtiyacınızı etkileyeceğini unutmayın. Zencefil, maydanoz, ananas ve yeşil yapraklı sebzeleri günlük beslenmenize ekleyerek ödem atıcı etkisinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca sıvı elektrolit dengesizliklerine neden olabileceği için çay ve kahve tüketiminde aşırıya kaçmamanızı tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.

"Tatlı tercihinize dikkat"
Sağlıklı beslenmede tercih edilen tatlının da önemli olduğunu söyleyen Beyza Vural, "Enerji içeriği yüksek besleyici özelliği olmayan bol şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı ya da dondurma tüketmek kan şekerimizi daha rahat kontrol altında tutmamızı sağlarken fazla enerji almamamıza engel olacaktır. Her besinde olduğu gibi tatlılarda da porsiyona ve tüketim sıklığına dikkat edilmelidir" dedi.
İHA

Editör: TE Bilişim