Son günlerde hava bir güneşli bir yağmurlu bir rüzgarlı. Mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişiklikleri, vücudun savunma mekanizmasını zayıflatarak; soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarabiliyor. Mevsim geçişlerindeki ısı değişikliklerinden etkilenip hasta olmamanın yolu bilinçli olmaktan geçiyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları ve Dâhiliye Uzmanı Doktor Şerife Önen, hava değişikliklerinin insan sağlığı üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.

VÜCUDUN SAVUNMA MEKANİZMASI ŞAŞIRIYOR

Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu zamanlarda ani hava değişiklikleri grip ve soğuk algınlığının yayılmasında önemli bir faktör oluşturduğunu ifade eden Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları ve Dâhiliye Uzmanı Doktor Şerife Önen, “Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu zamanlarda ani hava değişiklikleri grip ve soğuk algınlığının yayılmasında önemli bir faktör oluşturuyor. Sıcaklıkların bir gün yüksek bir gün düşük olması hazırlıksız yakalanan kişilerin sağlığını tehlikeye atıyor. Ani hava değişimleri insan bünyesinin adaptasyon ve savunma mekanizmasını bozduğundan hastalıklara da davetiye çıkarıyor.  Mevsim değişimi döneminde yaşadığımız ortamda sağlığımızı etkileyen pek çok değişikler gözlenir. Isı, nem, ışık ve bitkilerde değişim. Bahar aylarında polenlerin ortaya çıkması gibi değişimler sonucu çevre faktörleri değişir. İnsan vücudunda bulunan bağışıklık sistemi bizlere virüs ve bakteri, mantar gibi zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan bir bariyer görevi görür. Bu bakteriyi zayıflatan etkenler vücut savunmasında zafiyete yol açar ve hastalık yapan mikroorganizmalara maruz kalırız” ifadelerini kullandı.

MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİ DÖNEMLERİNDE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDE ZAYIFLAMALAR MEYDANA GELİR 

Hava koşullarının değişmesi ısı düzenleme mekanizmalarını hazırlıksız yakalanmanın nedeni olduğunu ifade eden Önen, “Hava koşullarının değişmesi ısı düzenleme mekanizmalarını hazırlıksız yakalayarak hastalık nedeni olabilirler. Bağışıklık sistemi de bu mekanizmalarla beraber çalıştığından vücut direnci düşebilir. Yaşamın devamı için insan bedeninin 36,5-37 derece olması gerekmektedir. Özellikle mevsim geçişleri ani hava değişiklerinin yaşandığı dönemlerdir. Gece gündüz ısı farkı, nem ve basınç farkları havada dolaşan partikül miktarlarında değişimler yaratır. Dolaşan partiküllerin enfeksiyon etkeni olabilmesi partikül sayısının yükü, hastalık yapma gücü, konakçının savunmasının direncine bağlıdır. Mevsim değişiklik dönemleri bağışıklıkta  zayıflamanın en çok yaşandığı dönemlerdir. Mevsim boyunca belli mevsim şartlarına alışan, ona göre adaptasyon geliştiren insan vücudu, bulunduğu çevrede yaşanan ani değişiklik sonucu,  yeni oluşan çevresel şartlara uyumda zorlanmalar meydana gelebilir. Bunun sonucunda sağlık sorunları ile karşılaşabiliriz. En fazla görünen hastalıklar vücudumuzun ilk savunma kapısı olan ağız ve burundan başlayan solunum sistemi ile ilgili hastalıklardır. Nezle ve grip gibi üst solunum yolları hastalıkları, alerjik astım ve bronşit gibi hastalıklar gibi solunum yolları hastalıkların sıklığı artar” dedi.

DÜZENLİ SPOR YAPMAK  BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

"Mevsim geçişlerini rahat atlatabilmek için bazı önlemler alınabilir" diyen Önen, “Mevsim geçişlerini rahat atlatabilmek için bazı önlemler alınabilir. Öncelikle beslenme ve uyku düzenine çok dikkat edilmelidir. Vitamin ve mineral yönünden zengin yiyecekler tüketilmelidir. Bol su içilmeli, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Eğer kapalı bir mekanda bulunulacaksa ortamın temiz olduğundan ve iyi havalandırıldığından emin olunmalıdır. Strese sebep olan durumlardan kaçınılmalıdır. Düzenli spor yapmak da bağışıklık sistemini güçlendirir” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim