Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek isteyenlere önerilerde bulunan Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevhan Uygun, yeterli ve dengeli beslenerek bayramı sağlıklı bir şekilde ve kilo almadan geçirebileceklerini söyledi

Aşırı yağlı yiyecekler, tatlılar ve bol et tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Uygun, sakatat tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kurbanlıkların veteriner kontrolünden geçtiğinden emin olunması ve kurbanlığın sakatat kısımlarının tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Uygun, özellikle 40 yaş ve üstündeki kişilerin, Kolesterolü yüksek olanların, kalp damar hastalığı olanların ve bu hastalıklara karşı riski yüksek olan kişilerin sakatat tüketiminden kaçınmaları gerektiğini ifade etti.

Kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmesinin sindirimi zorlaştırdığını belirten Uygun, kesilen hayvan etinin ölüm katılığı nedeniyle 1 gün boyunca pişmesinin daha zor olduğunu vurguladı. Uygun, buzluktan çıkarılan etlerin, buzlarının çözülmesi için açık havada, oda sıcaklığında ya da kalorifer üstünde bekletilmelerinin yanlış olduğunu, doğru olanın akan suyun altında veya buzdolabında çözünmesinin olacağını kaydetti. Uygun, bayramı kilo almadan geçirmenin püf noktalarını sıraladı. Uygun, “Yemeklerde etin yağsız kısımları ve pişirme yöntemi olarak da fırında pişirme, ızgara veya haşlama tercih edilmelidir. Pişirme sırasında katı yağlar kullanılmamalı yemek kendi yağı ve suyuyla pişirilmelidir. Bir öğünde 2-4 köfte büyüklüğü kadar et tüketimiyapılmalı, az ve sık beslenilerek ana öğünlerde aşırı besin tüketilmemelidir. Bir öğünde fazla yemek yediğinizi düşünüyorsanız diğer öğünde olması gerekenden daha az yiyerek denge kurulmalıdır. İkram edilen hamur ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Çikolata ve şeker tüketimi minimuma indirilmeli, yerine meyve tercih edilmelidir. Vitamin ve minerali yüksek ayrıca posa bakımından zengin olan ceviz, fındık gibi kuru yemişler tercih edilebilir. Çay kahve gibi içecekler sınırlandırılarak şekersiz tüketilmeli ve asitli içeceklerden kaçınılmalıdır. İçecek olarak su, ayran ve bitki çayları tercih edilebilir. Günde 2-2.5litre su içilmelidir. Özellikle sabahları ve öğünlerden önce oda sıcaklığında su içilebilir. Her gün en az yarım saat yürüyüş yapılmalıdır”dedi.
Uygun, beslenme düzenine dikkat edilmediğinde hazımsızlık, bulantı, kabızlık, mide ağrısı, reflü, kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliriz uyarısında bulundu.
İHA
Editör: TE Bilişim