Lösemili Çocuklar Haftası etkinlikleri kapsamında, Hacettepe Üniversitesi'nde Sağlık Bakanı Akdağ'ın da katıldığı basın toplantısı düzenlendi. Çocuk hematoloğu olarak göreve başladığı ilk yıllarda kan hastalığı olan çocukların tedavisinde birçok sorunla karşılaştıklarını anlatan Akdağ, bugün artık lösemi hastası gerek yetişkin gerekse çocukların tedavisinin tamamen devlet tarafından karşılandığını ve hiçbir sorun yaşanmadığını belirtti.
Hala yetişmiş uzman eksiği bulunduğunu ancak bunun aşılamayacak sistematik bir sorun olmadığını ifade eden Akdağ, ''Bu tür uzun tedavi süreci gerektiren hastalıklarda sosyal destek çok önemli. Bunu da gönüllü sivil toplum kuruluşları yerine getiriyor. Bunların sayısının artması lazım'' dedi.
YETİM İLAÇLAR
Lösemi hastalarının tedavisinde kullanılan ilacın temininde yaşanan sorunun anımsatılması üzerine Akdağ, bu sorunun Sosyal Güvenlik Kurumu, Türk Eczacıları Birliği ve Sağlık Bakanlığı'nın girişimiyle çözüldüğünü belirtti. Ancak asıl çözümün bu ilaçların Türkiye'de üretilmesinden geçtiğini vurgulayan Akdağ, ''Bazı firmalarla irtibata geçtik. Onların üretimlerini Türkiye'de yapmalarının yollarını açtık. İşlemleri hızlandırıyoruz. Öte yandan Hacettepe Üniversitesi ile işbirliği halinde teknokentte bu ilaçların üretimine başlayacağız'' diye konuştu. Temininde güçlük çekilen eski ilaçların ''yetim ilaç'' diye adlandırıldığını, firmaların bunları yeterli kazanç elde edemedikleri için üretmediklerini anlatan Akdağ, ''Artık firmalar bunlara çok ilgi göstermiyor. Ama biz bunu kısa vadede aştık, orta vadede aşmak için de tedbirlerimizi almış durumdayız'' dedi. Akdağ, bir başka soruya karşılık bununla ilgili çalışmaya hemen başlayacaklarını açıkladı.
ÖZAL'IN ZEHİRLENDİĞİ İDDİALARI
Sağlık Bakanı Akdağ, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın zehirlendiği iddialarının sorulması üzerine, Adli Tıp Kurumu'nun kendi bakanlığına bağlı olmadığını, uzmanlık alanına girmeyen bir konuyla ilgili konuşmak istemediğini bildirdi. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer de löseminin toplumda çocuklarda en çok görülen kötü huylu hastalık olduğunu belirterek, artık bütün tedavi masraflarının devlet tarafından karşılandığını söyledi.
Bazı ilaçların bulunmaması üzerine üniversiteye bağlı teknokentte bunların üretilmesi kararı alındığını belirten Tuncer, ''Gerekirse hiçbir ücret almadan bu ilaçları hastalara vereceğiz'' dedi. Toplantıya katılan lösemi hastası çocuklar da yeniden iyileşeceklerine olan umutlarını dile getirdiler.
AA
Editör: TE Bilişim