Vücudumuzun en küçük birimi olan hücrelere saldıran ve hücrelerde büyük değişimlere neden olan yıkıcı moleküllere “serbest radikaller” adı verilir. Canlılardaki kimyasal süreçler özellikle oksitlenme, serbest radikallerin oluşmasına neden olur. Yüksek derecede reaktif olan bu serbest radikaller, vücudumuzdaki farklı moleküllerle reaksiyona girerek hücrelerimize zarar verirler. Böylece hücrelerin anormalleşmesine, ölümüne, kanser oluşturmasına neden olan birtakım zincir reaksiyonlara yol açarlar. 

Serbest Radikaller Neden Oluşur? 

Gelişmekte olan teknoloji, çevre kirliliği, zirai ilaçlar, sigara, ultraviyole ışınları ve diğer birçok etken canlıların, özellikle de insanların, çeşitli zararlı etmenler ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Buna ek olarak, iş ve yaşam koşulları gibi sebepler de, stres düzeyinin artmasına neden olabilmektedir. Çevresel ve psikolojik etkiler bireylerde serbest radikal oluşumuna neden olabilir. Serbest radikal oluşumu ve artışı ile çeşitli hastalıklar artmakta ve bu da toplum sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu hastalıklara çözüm getirmek öncelikle bu hastalıkların oluşumunu engellemekle gerçekleşebilir. Bunun için de ilaçlardan öte tüketilen sağlıklı besinler önem kazanmaktadır. Antioksidan içeren besinler bu amaçla tüketilebilecek önemli besin gruplarıdır.

Neyse ki; vücudumuzda bu oksidan sisteme karşı geliştirilmiş antioksidan bir savunma mekanizması mevcuttur. 

Antioksidanların en genel tanımı, insan vücundaki ve gıdalardaki serbest radikallerin olumsuz etkilerini ve oluşumunu durduran veya yok eden maddelerdir. Bu sistem sayesinde yaşlılık etkilerinin minimum olduğu daha sağlıklı bir yaşam sürdürmekteyiz. Antioksidan özelliği keşfedilen birçok madde bulunmaktadır.  Bu maddelerin bir kısmını diyetimizle (bitkilerden) alırken; bir kısmını vücut kendisi, serbest radikallere karşı bir savunma sistemi olarak üretir. 

Antioksidanlardan yeterince yararlanabilmek için nasıl alınmaları gerektiğini de iyi bilmek gerekir. 

Güçlü Antioksidan Koruma İçin Doğanın Gücü 

Cold Press ürünlerin bileşimlerinde yüksek oranda bulunan doymamış yağ asitleri, vitaminler ve antioksidan bileşikler, kalp damar sağlığını ve sinir sistemi sağlığını korumaya yardımcı olur. Cold Press ürünlerin yapısında yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri bol miktarda bulunur. Özellikle E vitamini ve diğer antioksidan maddeler özelliklerini kaybetmezler. Bu sayede kan lipidlerinin düzenlenmesinde, damar sağlığının korunmasında, oksijen radikallerinden kaynaklı hücresel hasarın azaltılmasında etkilidirler.

Cold Press yöntemi ile elde edilen ürünlerde bulunan ve yapıları korunan vitamin ve antioksidan bileşikler, harici kullanımında cildin güçlendirilmesine, kırışıklığa yol açan serbest radikal hasarlarının önlenmesine yardımcı olurlar. 

Kaynaklar: 

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri. / http://adudspace.adu.edu.tr:8080/jspui/bitstream/11607/2611/1/2014-25%2C30.pdf, / http://maycalistaylari.comu.edu.tr/maycalistaylari/phocadownload/userupload/lise2/Danisman/Birsen_Demirata_Ozturk.pdf

Zade Vital’den Antioksidan Kaynağı Güvenilir Destekler: 

Cold Press Sağlıklı Yağlar: Cold Press yöntemiyle doğal olarak elde edilen bu ürünler güçlü birer antioksidan kaynağıdırlar.

(Nar çekirdeği yağı, üzüm çekirdeği yağı, çörek otu yağı, antep fıstığı yağı, susam yağı, deve dikeni tohumu yağı blister ve rezene yağı  fotoları pet şişe) 

  • Zeytinyağlı Kudret Narı: Antioksidan ve yara iyileştirici özelliklerinden dolayı gastrit ve ülser tedavisine de yardımcı olabileceği çalışmalarla gösterilmiştir.
  • Zeytinyaprağı Ekstresi: Yaşlanma karşıtı ve antioksidan etkiye sahiptir.
  • Üzüm Çekirdeği Ekstresi: Antioksidan içeriği ile çağımızın toplum sağlığı problemi metabolik sendroma karşı yardımcı olur
  • Gingko Biloba Ekstresi: Dünyada hala yaşayan en eski ağaç türüdür. Bu kadar uzun yıllar yaşayabilmesinin nedeni güçlü antioksidan etkisidir.
  • Likopen: Karotenoid ailesine ait en yüksek antioksidan özelliği olduğu belirtilen bileşen likopen sağlığın korunmasına yardımcı olarak kullanılır. 
  • Koenzim Q10+Omega 3 Balık Yağı: Hücreleri hasara karşı koruyan en önemli antioksidandır. Hızlı ve kolay emilim için balık yağı içinde sunulmuştur. 
  • Multivitamin: Multivitaminler içeriğindeki antioksidanlar, açığa çıkan serbest radikallerin meydana getirdiği oksidatif strese karşı koruyucu ajanlardır.

Editör: TE Bilişim