Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nın düzenlediği, uzmanlık derneklerinden temsilcilerin katıldığı toplantı sonrası hazırlanan bildiriyi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal okudu.
Antibiyotiklerin sadece bakterilere karşı etkili olduğunu, virüslere hiç bir etki yapmadığını vurgulayan Ünal, antibiyotiklerin gereksiz ve yanlış kullanımının direnç gelişimine yol açtığını söyledi. Böyle bir durumda kolaylıkla tedavi edilebilecek bir hastalığın bile ölümcül hale gelebileceğine dikkati çeken Ünal, Türkiye'de en çok kullanılan ilaçlar arasında antibiyotiklerin ilk sırada olduğunu belirtti.
Antibiyotiklerin önemli bir kısmının gereksiz ve yanlış kullanıldığını ifade eden Ünal, halka, hekimlere ve eczacılara görevler düştüğünü bildirdi. Hekim reçete etmediği sürece antibiyotik kullanılmaması gerektiğini belirten Ünal, reçete edilen antibiyotiklerin de önerilen doz, şekil ve sürede kullanılması gerektiğini söyledi. Hekimlerin antibiyotikleri sadece bakteri enfeksiyonlarının tedavisi için önermesi gerektiğini vurgulayan Ünal, eczacıların bu ilaçların reçeteyle kullanılması konusunda vatandaşlara bilgi vermesinin önem taşıdığını belirtti.
Basın toplantısında ayrıca Türkiye'deki antibiyotik direncinin, bu oranın nispeten daha yüksek olduğu Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile benzerlik taşıdığı bildirildi.
AA
 
Editör: TE Bilişim