Konya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Anne Ölümlerini Önlemede Acil Vakaya Yaklaşım” konulu sempozyum düzenlendi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara’nın yanı sıra Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör yardımcısı Zekeriya Mızrak ve Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neyhan Ergene de programa katıldı. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ndeki Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ile Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniklerinden 23 akademisyen ve klinisyenin oturum başkanı ve konuşmacı olarak katılımları ile düzenlenen sempozyum; Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, kamu, üniversite ve özel hastanelerle birlikte Konya sağlığı adına önemli hedefleri gerçekleştirme kararlılığında olduklarını vurgulayarak, “Sağlık Bakanlığımızın yeni vizyonuyla da uyumlu olarak kamu, üniversite ve özel hastanelerle birlikte Konya sağlığına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Yaklaşık yılda 35 bin doğumun gerçekleştiği ilimizde anne ölümleri çok önemli bir risk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu önem arz eden konuyu en temel bilimsel yaklaşımlarla hem uzman doktorlarımızın bilgilerini tazeleme hem de gebelikle ilgili acil durumlar hakkında farkındalık oluşturacağımız toplantının son derece verimli olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara da dünyada en önemli gelişmişlik göstergelerinden birinin anne ölüm oranı olduğunu hatırlattı. Anne ölüm oranının bir ülkenin sağlık sisteminin çok iyi bir göstergesi olduğunu söyleyen Genel Müdür Kara, “Bu göstergenin önemi sadece genç bir kadının hayatını kaybetmesinden ibaret değildir, Sağlık sisteminin tüm basamaklarının ayrı ayrı performanslarını değil, aynı zamanda birlikte ne kadar iyi bir eşgüdüm ile çalıştıklarını da gösterir”  dedi. Anne ölümlerinin 2000’li yılların başlarında yüz binde 64 iken 2017 yılında sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları ile yüz binde 14,6’ya düştüğünü belirten Doç. Dr. Kara, “2018 yılı rakamı çok yüksek ihtimalle yüz binde 14’ün altında çıkacak. Bu, sağlık çalışanlarımızın ve sağlık sistemimizin başarısıdır. Hedefimiz önlenebilir bir nedenle hiçbir annemizin hayatını kaybetmemesidir” diyerek sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. 

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim