Yaz aylarında yeşillikler içerisinde yapılan piknikler, denizde geçirilen keyifli zamanlar, geziler çoğu kişi için kabusa dönebiliyor  Sıklıkla karşılaşılan böcek, arı veya akrep sokmaları sonucunda kişiden kişiye farklılık gösteren reaksiyonlar ortaya çıkıyor. Sıklıkla karşılaşılan böcek,arı veya akrep sokmaları  kimi zaman yaşamı tehdit eden sorunlara karşı alınacak ilk önlemler çok önemli. Medicana Konya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Sıklıkla karşılaşılan böcek, arı veya akrep sokmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

AÇIK ALANLARDA VATANDAŞLAR KENDİLERİNİ KORUMALI 

Mayıs ayından itibaren ilkbahar ve Yaz aylarında böcek sokmaları oldukça sık görüldüğünü ifade eden Medicana Konya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, “Havaların ısınmaya başladığı Mayıs ayından itibaren ilkbahar ve Yaz aylarında böcek sokmaları oldukça sık görülür. Çünkü bu dönemde böcekler daha fazla yumurtlama ve üremeye başlarlar. Önceden sıcak alanlarda görülen böcekler parklarda, bahçeler ile birlikte bütün alanlarda görülmeye başlanır. Bu böceklerin bir kısmı kendisi zehirli olabiliyor. Isırdığı zaman mevcut ağzındaki zehri vücuda enjekte ediyor ve zehirlenmeler olabiliyor. Eğer bir böcek soktuğu zaman o bölgede şişlik ve kızarıklık oluyor ise orada bizim kabul etmediğimiz zehir var demektir.  Bu yüzden özellikle açık alanlara gittiğimiz zaman kendimizi korumamız gerekiyor. Piknik alanlarına ve ormanlık alanlara gittiğimizde.  Şehir içerisinde korunaklıyız çünkü belediyeler gerekli ilaçlamaları yapıyorlar. Yapılan ilaçlamaların çoğu sineklere ve böceklere karşı etkili.  Böcek sokmalarına karşı böceğin soktuğu yere buz ile soğuk kompres yapılabilir. Özellikle böceklere karşı alerjisi olanlar, beyaz tenliler, sarışın ve kumral tenliler alerjik durumlara yatkındırlar. Böyle durumlarda en yakın sağlık kuruluşunun acil servisine gidilerek çeşitli tedbirler alınabilir. Zehirli boşaltmaya uğraşmasınlar hastalarımız” ifadelerini kullandı.

ALERJİK BÜNYEYE SAHİP OLANLAR DİKKAT

Böcek, arı veya akrep sokmaları sonucunda alerjik bünyeye sahip olanların dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Uğurcan, “Kaşıntı, ağrı, kızarıklık ve şişlik böcek ısırmaları belirtileri arasındadır. Bunun yanı sıra yüzde, dudaklarda ve boğaz etrafında şişme, nefes almada güçlük, şiddetli kaşıntı, uyuşukluk ve kramp, görülebilir. Bu belirtiler antihistaminik krem veya ilaçlarla çoğu zaman tedavi edilebilir. Bazen hastada şiddetli baş dönmesi, baygınlık ve bilinç kaybı gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Buna anaflaktik şok (vücutta alerjen maddelere karşı oluşabilen ciddi bir alerjik reaksiyon) denir. Acil olarak müdahale edilmediği takdirde bu tablo ölümcül olabilir. Tedavide kortizonlu ilaçlar ve adrenalin verilir. Ciddi alerjik bünyesi olanların yaz aylarında böceklerin yoğun olduğu yerlerden uzak durmaları, hekimlerine danışarak koruyucu ilaçları yanında bulundurmaları ve böyle bir tablo ile karşılaştığında da derhal bu ilaçları uygulamalıdırlar” dedi. 

Yaz aylarında dış ortamda, böcekler tarafından ısırılmanın önüne geçebilmek için alınabilecek önlemlerden bahseden Uğurcan, “Piknik alanlarına giderken özellikle böceklerin ilgisini çektiğinden, parlak renkli kıyafetler giymekten ve parfüm ya da deodorant gibi güçlü kokular kullanmaktan kaçınılmalı.  Böcek ısırıklarına maruz kalabilecek bölgeleri azaltmak için uzun kollu giysiler, pantolon, ayakkabı ve şapka giyilmeli. Cildimize böcek savar spreyler sıkılmalı.  Oturduğunuz yerde böcek savar ürünler ve mumlar kullanılmalı. Açıkta şekerli yiyecek ve içecek bırakmamalı. Durgun ve hareketsiz su kaynaklarının olduğu alanlarda dikkatli olunmalı. Uzun çim ve çalılıklara sürtünmekten kaçınılmalı. Kene ısırmalarına karşı sert çim ve çalılıkların üzerinde yürürken pantolon paçalarını çoraplarınıza sokulmalı “ ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA