Konya Sağlık İl Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, Konya 112 Acil Servisi’nin yılda yaklaşık 3,5 milyon kez arandığını ve bu aramalar neticesinde ambulansların 2 milyon 980 bin kilometre yol kat ederek 350 bin litre yakıt tükettiğini belirtti

112 Acil Servis‘in günde yaklaşık 10 bin aramaya cevap verdiğini belirten Konya Sağlık İl Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, “Bu aramalar sonucunda ekiplerimiz her gün ortalama 350 vakaya müdahale edip gerekli durumlarda ambulanslarımızla çeşitli hastanelere sevk etmektedirler’ dedi.
 
 

DÜNYA ETRAFINDA 75 TUR
Konya ve ilçelerinde toplam 56 acil yardım istasyonu kurduklarını hatırlatan Küçükkendirci, “56 istasyonumuzda bulunan 65 tam teşekküllü ambulansımızla vatandaşlarımıza hizmet etmekteyiz. Ambulanslarımız bir yılda toplam 350 bin litre civarında yakıt tüketmekte ve yaklaşık 2 milyon 980 bin kilometre yol almaktadır. Bu da dünya etrafında 75 tur demektir’ dedi. 112 Acil Sağlık hizmetlerinin geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde hangi noktadan nerelere geldiği çok daha net bir şekilde anlaşılacaktır diyen Küçükkendirci, “Konya’da 10 yıl önce 130 bin kişiye bir istasyon düşmekteydi. Şu anda ise 35 bin kişiye bir istasyon düşmektedir. Türkiye ve Konya 112 hizmetlerinde gıpta ile bakılan Avrupa ülkelerinin standartlarına ulaşmıştır” şeklinde konuştu.
 
 

VAKALARA ULAŞMA SÜRESİ ORTALAMA 6 DAKİKA
112 Acil Servis’e gelen ihbarlarla ilgili olarak en kısa sürede olay yerine ambulansın ulaşması için özverili bir çalışma yapıldığını vurgulayan Küçükkendirci, “Hasta yakınları için dakikalar saat gibi gelir, kişi 112’yi aradığı zaman ambulans hemen gelsin ister. 2-3 dakika içerisinde olay yerine ulaşılan vakalarda bile ‘neden geç kaldınız’ tepkilerine maruz kalan arkadaşlarımız oluyor’ dedi. 112 ambulanslarının şehir içinde meydana gelen vaka ihbarlarına ulaşma süresinin ortalama 6 dakika olduğunu hatırlatan Küçükkendirci, “Şehir içinde meydana gelen vakaların yüzde 92’sine ilk 10 dakika içerisinde, kırsalda olan vakaların ise yüzde 94’üne yarım saat içerisinde ulaşılmış ve ilk yardımları yapılmıştır” şeklinde konuştu.
112 KARADAN, HAVADAN HİZMET SUNUYOR
Konya İl Ambulans Servisi Başhekimi Osman Ulusal’da, 112 Acil Servis’in karadan, havadan ve trafiğin çok yoğun olduğu durumlarda motorize ekiplerle vatandaşa hizmet sunduğunu belirtti. Ulusal, “112 personelinin tek isteği hasta yakınlarının sakin olmasıdır. Hasta yakınları gelen sağlık ekibi ile tartışacağı yerde hastası hakkında bilgi verse ilk yardıma daha erken başlanacaktır’ dedi. Konya 112‘nin hızlı bir şekilde büyüyerek vatandaşlara daha güzel ve modern bir hizmet verdiğinin altını çizen Ulusal, “112 Acil Sağlık Hizmetler sunumunda herhangi bir sorun olmamasına rağmen bazı vatandaşların 112 hizmetinden nasıl yararlanması gerektiğini bilmemesinden veya art niyetli davranmasından dolayı çeşitli sıkıntılar yaşamaktayız” diye konuştu.
İHA



 
Editör: TE Bilişim