Geçen hafta yeni yılda iyi olmak için “wellness” kavramının altındaki yedi öğeden bahsetmiştim. Şimdi bu başlıkları tek tek yazmak istiyorum. İlk başlığımız fiziksel iyilik hali. Fiziksel iyilik halimizi korumak için yapmamız gerekenler aslında temel olarak sağlığımızın bozulmasına neden olan faktörlerden uzaklaşmak. Bunlar arasında sigara içilmesi, yüksek düzeyde alkol kullanılması, doğru beslenmeme ve hareketsiz yaşam sayılabilir. Bu faktörlerden uzaklaşmak fiziksel sağlık halinin korunması için en önemli başlangıç. Diğer taraftan özellikle Türkiye gibi kronik hastalıklar konusunda genetik yatkınlığı olan bir ülkede genetik risklerimizin farkında olmak da çok önemli. Türk halkının kolestrol yüksekliğine ve şeker hastalığına yatkınlığı olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiş durumda. Bu nedenle beslenmemize dikkat etmemiz ve kilo almamız da çok önemli. Aksi taktirde kalp ve damar hastalıkları nedenli ölümler ve maluliyetler kaçınılmaz olacaktır.  Bu yüzden uzun ve sağlıklı yaşabilmek için yapılması gereken bazı yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir.

  • Sigara içmenin kansere ve pek çok başka hastalığa neden olduğu bilimsel kanıtlarla ortaya konulmuştur. Sigarayı bırakmak sağlıklı yaşam konusunda olmazsa olmazdır.
  • Aşırı kilonun pek çok hastalık için risk oluşturduğu bilinmektedir. Aşırı kilonun önlenmesi için beslenmenin düzenlenmesi ve egzersiz yapılması çok önemlidir. Vücudun yapıtaşı olarak kullandığı besin öğelerinin hepsinin yer aldığı dengeli bir beslenme ve vücuda pek çok faydası kanıtlanmış düzenli egzersiz uzun ve sağlıklı yaşamanın en önemli desteğidir. 
  • Sağlıklı beslenemeyen kişilerde besin destekleri alınması önerilmektedir.
  • Düzenli bir uyku özellikle vücudun yenilenmesi için çok gereklidir. 
  • Güneş insan sağlığı için çok önemlidir. Bununla birlikte cildin direkt güneş ışığına maruz kalmaması ve zararlı ışınların etkisinden korunması önemlidir.
  • Genetik olarak ailede var olan hastalıklar konusundaki yatkınlık bu konularda koruyucu tedbirleri gerektirmektedir. Örneğin ailesinde şeker hastalığı olan bireylerin bu konuda dikkatli olması ve tedbir alması gereklidir.

 

Kaynakça:

 

  • NationalWellnessInstitute, Inc. TheSixDimensions of Wellness Model. National Wellness.org
  • NHS Confederation. Fromilnnesstowellness. BriefingOctober 2011, Issue 224.