Sağlıklı ve uzun yaşamak hepimizin ortak isteği. Günlük hayatta sık kullandığımız cümleler de bunun bir göstergesi. “Sağlık olsun”, “çok yaşa”, “canın sağolsun” deriz hep birbirimize. Ancak ülkemizde yapılan çalışmalar tüm bunların lafta kaldığını gösteriyor. Geniş çaplı birçok çalışmada özellikle kronik hastalıkların sıklığının oldukça yaygın olduğu ve bunları kontrol altına alamadığımız gözleniyor. 

Örneğin yüksek tansiyon yüzde 24'lük görülme sıklığı ile ülkemiz için halen önemli bir kronik sağlık sorunu. Yaşla birlikte artıyor ve kırsal bölgede yaşayanlarda ve kadınlarda daha yüksek. Hatta birçok hasta da yüksek tansiyonu olduğunun farkında bile değil. Ülkemizde şeker hastalığı tedavi altında olanların oranı da sadece %30. Geri kalanı ise ya farkında değil ya da tedavi görmüyor. Aynı durum yüksek kolesterol için de geçerli. 

Tüm bu kronik hastalıklar hem yaşam kalitemizi azaltıyor toplumsal olarak hem de yaşam süremizi. Peki tüm bunlar ülkemizin gerçekleri iken biz neler yapıyoruz? İlk olarak sağlıklı beslenmeyerek, hareket etmeyerek ve sigara içerek tüm bu hastalıklara davetiye çıkarıyoruz. Diğer taraftan koruyucu hekimlik ve koruyucu eczacılık noktasında çok gerideyiz. Sağlığımızı korumak için gerekli destekleri ihmal ediyoruz. Bunun yanı sıra bir de birbirimize kötülük ediyoruz. Nasıl mı?

Birbirimizi ziyarete giderken olabildiğince sağlık açısından zararlı hediyeler götürüyoruz mesela bol şekerli tatlılar, pastalar... Kimse birbirine bir kutu çörek otu yağı, bir kilo domates ya da bir demet maydanoz hediye götürmüyor. Birbirimizle görüşmek, konuşmak ve buluşmak için hep oturmalı organizasyonlar yapıyoruz ve hatta yemek yemeli... Kimse bir değerini yürüyüşe ya da bisiklete binmeye davet etmiyor mesela. 

Peki ne mi yapalım bundan sonra? Birbirimizi sağlıklı olmaya davet edelim. Birlikte yürüyüşe çıkalım. Beraber spora gidelim. Evlerine gideceksek ya da bir kutlama yapacaksak eczaneye uğrayalım. Eczacımıza soralım. Bir çocuksa ihtiyacını soralım, 50 yaş üzeri bir dostsa neler lazım öğrenelim. Sağlığımızı korumak için bilgi isteyelim. Sadece kendi sağlığımız değil, sevdiklerimizin sağlığını da düşünelim. Kısacası birbirimize sağlık hediye etmeyi öğrenelim. Gelecek haftaya kadar sağlıkla kalın.

 

 

 

Kaynak:

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Sıklığı Çalışması. Ankara 2013.