Peygamber Efendimiz; “beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini biliniz” buyurmuş ve bunları;“hastalık gelmeden önce sıhhatin, yaşlılık gelmeden önce gençliğin, fakirlik gelmeden önce zenginliğin, meşguliyet gelmeden önce boş vaktin, ölüm gelmeden önce dünya hayatının kıymetini bilmemiz” gerektiği şeklinde sıralamıştır.

Sahip olduğumuz nimetin değerini, kıymetini bilmek ne demektir?

Nimeti tam manasıyla yerinde değerlendirmek, onu kaybetmemek için ne gerekiyorsa yapmak,  o nimeti doğru yolda kullanmak, nimeti korumak için gerekli tedbirleri almak, nimeti verenin Allah olduğunu bilmek, şükretmek ve onunla ilgili tefekkürde bulunmak nimetin kıymetini bilmek demektir.

Efendimiz; sahip olduğumuz nimetlerin gerektiği şekilde kadrini, kıymetini bilmemiz ve bu yolda gereken adımları atmamız için biz ümmetini uyarıyor ve bu nimetleri kaybetmeden ne yapmamız gerektiğini bildiriyor.

Nimetler elimizden kayıp gittikten sonra “keşke şöyle yapsaydım, böyle yapmasaydım” şeklinde pişmanlıklar oluşmadan önce, bu çok önemli beş şeyin kıymetini bilerek ona göre davranmamız gerekmektedir.

Bu nimetlerin kıymetini bilmek ve gerektiği şekilde davranmak insana hem dünyada hem ahirette mutluluk ve refah sağlayacaktır.

Peygamber Efendimiz biz ümmetine hangi konuda uyarı ve ikaz yapmış ise, onların çok önemli olduğunu, o konularla ilgili hassasiyet göstermemiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor.

Yukarıdaki Hadis-i Şerifinde Efendimizin belirttiği beş husus bizim için oldukça önemli hususlardır. Bu beş nimeti hoyratça kullanmadan kıymetini ve değerini bilerek hareket etmek, bu nimetler elimizde iken duyarlı ve hassas davranmak hem Efendimizin emri hem de bizim mutluluk kaynağımızdır.

İnsanların her iki dünyada huzur, mutluluk, saadet ve refaha ulaşması bu beş şeyin kıymetinin bilinmesine ve gereğinin yapılmasına bağlıdır.

Bunlardan biri olan sağlığın kıymetini bilmek ve sağlığımızı korumak için hayatımızı gereği şekilde sürdürmek zorundayız. Hastalanmadan önce sağlığımız için gerekli tedbirleri almamız, hastalandıktan sonra tedavi yöntemlerini uygulamamızdan çok daha önemlidir.    

İnsanoğlu ne yazık ki hastalandıktan sonra hastalığın ortadan kalkması için çaba sarf eder ve ancak o zaman çözüm aramaya başlar. Halbuki Peygamber Efendimiz, hastalığı beklemeden koruyucu tedavi yöntemlerini uygulamamızı, önceden gereken tedbirleri almamızı ve hastalığa götürecek ortamlardan uzak kalmamızı tavsiye etmektedir.

İçinde bulunduğumuz asırda, tıp koruyucu tedaviye ağırlık vermekte ve insanların hastalanmadan önce zaman zaman sağlık kontrollerinden geçmesi gerektiğini belirtmektedir. Bu uygulama, tam da Peygamber Efendimizin tavsiye ettiği yoldur.

Efendimizin uyarısına kulak verip, sağlığımızla ilgili ön tedbirleri alırsak birçok hastalığa yakalanmadan önce sağlığımızı korumuş oluruz. Mesela bugün tıp sigaranın çok sayıda zararını tespit etmiş bulunmaktadır. Sigara içmemek veya kullanılıyorsa bırakmak, inanı çok sayıda hastalığa yakalanmaktan koruyacaktır.

Sağlık büyük bir nimettir. Bu nimetin kıymetini bilen Kanuni Sultan Süleyman Han;  “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” diyerek cihanda bir nefeslik sıhhatin en büyük devlet olduğunu dile getirmiştir.

İbadetlerin tam yapılabilmesi için bile sağlığa ihtiyaç vardır. İnsanın, dünya işlerini takip edebilmesi, rızkı ile ilgili gerekli adımları atabilmesi de sağlığa bağlıdır. Onun için yüce dinimiz sağlığa çok önem vermiştir.

İnsanın sağlığını bozan, kişiyi hasta yapan veya hastalığını arttıran her şey İslâm’da haram sayılmıştır.
Hasta olmamaya çalışmak ve bunun için gerekli tedbirleri almak Peygamber tavsiyesidir.

Tekrar edecek olursak, hasta olduktan sonra tedavi olmaya çalışmaktansa hasta olmamaya çalışmak, bunun için tedbir almak çok daha önemli, çok daha iyi ve Efendimizin, “hastalanmadan önce sağlığın kıymetini biliniz” ikaz ve uyarısına tam uygun olan bir yöntemdir.

Soğuk algınlığından korunmak, aşırı yemekten kaçınmak, mikrop yuvası ortamlarda bulunmamak, çeşitli hastalıklara davetiye çıkaran içki ve sigara gibi zararlılardan uzak durmak gibi davranışlar sağlığımızın kıymetini bilmek demektir.

Efendimizin uyarılarına kulak vererek yukarıdaki beş şeyin kıymetini bilmeli ve bunun için ne gerekirse yapmalıyız.

Dört gündür griple boğuştuğum bir zaman diliminde böyle bir yazı yazmayı uygun buldum. Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.