Peygamber Efendimiz (s.a.s) şaban ayında nasıl geçirdiğini göz önünde bulundurarak ibadetlere ehemmiyet verilmesi gerekmektedir. Ameller bu ayda arz olacağından Şaban ayına hürmet ve tazim gösterilmesi tavsiye edilmektedir. İbadetlere çok dikkat edilerek oruç ve Kuran-ı Kerim ihmal edilmemelidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) Şaban ayının ehemmiyeti için şöyle buyurmuştur: ‘Recep ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki ameller, Alemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle ben oruçluyken amellerimin yükseltilmesini severim.’

Hz. Muhammed (s.a.s) Şaban ayında oruç tutmaya özen göstererek Ramazan’a ulaşmıştır. Ramazan ayı dışında en faziletli oruç Şaban ayında tutulan oruçtur şeklinde rivayet edilir. Şaban ayında yapılması tavsiye edilen ibadetler şunlardır:

- Salavatı şerife getirmek

- Tövbe istiğfar ederek günahların affı için Allah’a yalvarmak

- Yapabildiği kadar kaza ve nafile namaz kılmak

- Her gün düzenli olarak Kuran-ı Kerim okumak

- Günahlardan uzak durmaya gayret etmek

- Oruç tutmak

- ‘Allahümme barik lena fi Şaban ve belliğna Ramazan’ duasını her gün etmek

ŞABAN AYINDA MEYDANA GELEN OLAYLAR

- Berat gecesi bu ayda gerçekleşmiştir.

- Kıble değişimi bu ayda gerçekleşmiş

- Hz. Muhammed (s.a.s) Ramazan dışında en çok oruç tutuğu aydır.

- Ramazan hazırlık ayıdır.

- Amellerin Allah’a sunulduğu aydır.

ŞABAN AYINDA ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Peygamber Efendimiz (s.a.s) Şaban ayında hiç bırakmadan oruç tuttuğu sahabeler tarafından aktarılmaktadır. Mübarek Ramazan ayında günahlardan arınmış, nefsi terbiye etmiş olarak girmeye çalışmak Allah katında çok kıymetlidir. Bundan dolayı nefsin terbiye için oruç tutup haramdan uzak durmak Şaban ayında çok faziletlidir. Şaban ayı aynı zamanda Berat gecesini, kulların günahlarının affedildiği ve bir yıllık kaderin yazıldığı gece olduğunda bu ayda ibadetlere dikkat ederek Allah rızasını kazanmaya çalışmak öğütlenmektedir.