Günümüzde en büyük sorunu tüketim ve tüketime bağlı olarak çevre kirliliği oluşturuyor. Kirlenen çevre dünyayı yaşanmaz bir hale getirdiği kadar insan sağlığını da tehdit etmekte. Tehdit ettiği için de yetkililer çevre temizliği noktasında titizliği elden bırakmamaya gayret gösteriyor. Belediyeler temizlik ekipleri ile gece-gündüz, yaz-kış demeden 365 gün görev yapıyor. Bu açıdan temizlik biriminde çalışmak zor olduğu kadar fedakarlık isteyen bir iş. Gündüz bir yana gece dahi çalışan temizlik ekipleri, sabah kalktığımızda tertemiz bir Konya'yı bize sunuyor. Gece evimizde uyarken onlar çöplerimizi topluyor, gündüz alışveriş yaptığımız semt pazarlarını temizliyor, bulvarları, kaldırım kenarlarını, park ve bahçeleri süpürüyor. Kimimizin 'Çöpçü' dediği, 'Kahrolası çöpçüler aşkımızı süpürmüşler' şarkısına, 'Çöpçüler Kralı' filmine konu olsalar da onların yaptığı iş küçümsenmeyecek kadar önemli. Bu anlamda önemli bir kamu hizmeti yürüten temizlik ekiplerini 'Gece Mesaisi' adlı yazı dizimize konuk ettik.  Selçuklu Belediyesi temizlik ekiplerinin gece boyunca özverili çalışmalarını Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Kadir Gürhan'la birlikte yerinde inceledik. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın, "Selçuklu'ya evimiz gibi bakıyoruz" sloganı kapsamında temizliğe verdiği önem çalışmalara yansımış. Akdeniz Üniversitesi'nden aldığı özel çevre ödülü ve 2013'te çevre temizliği noktasındaki Konya birinciliği ve Türkiye ikinciliği bunun ispatı. Temizlik ekipleri de işlerinde oldukça özverili. İşlerini en iyi yapma noktasında yoğun gayret gösteriyorlar. 

ÇÖP KONTEYNIRLAR ÖRNEK OLDU 

"Selçuklu Belediyesi olarak sloganımı; 'Selçuklu'ya evimiz gibi bakıyoruz'. Evimize gösterdiğimiz özeni Selçuklu'da yaşayanlara da gösteriyoruz" diyen Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Kadir Gürhan, "Selçuklu Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay, temizliğe oldukça önem veriyor. Göreve geldiği ilk günden itibaren de 'daha temiz bir Selçuklu' için çalışmalara başlamıştı. Bu noktada Türkiye'ye örnek olacak çalışmalara imza attık. Yeraltı konteynırını ilk kullanan belediye olduk. İstanbul, Ankara ilçe belediyeleri bizden görerek sistemi uygulamaya başladı. Şu ana kadar 3 bin 125 adet konteynırın montajını tamamladık. 

Sistemin en büyük özelliği tek personelle çöpün alınması. Böylece hem personel hem de yakıttan tasarruf etmiş oluyoruz. Çöpteki maliyetimiz önemli oranda düşmüş oluyor" ifadelerini kullandı. 

ÇÖP KUTULARI SÜREKLİ OLARAK TEMİZLENİYOR 

Çöpleri toplamanın yanı sıra konteynırları da düzenli olarak temizlediklerini dile getiren Kadir Gürhan, "Haftalık düzenli olarak yine Türkiye'de ilk olan dezenfekte aracımız tarafından konteynırın hem içi hem de dışı yıkanmış oluyor. Dezenfekte sırasında kullandığımız ilaç insan sağlığını tehdit etmiyor. Sadece bakterileri, mikroorganizmaları yok ediyor. Geçmişte çöpler açıkta olan çöp kutularına atılıyordu. Fakat bunlar dışarıda olduğu için sıcağa bağlı olarak hızlı bakteri üretiyor ve pis koku ortaya çıkıyordu. Şimdi ise kutular yer altında olduğu için fazla bakteri üretmiyor. İnsan sağlığını da bu açıdan korumuş olmaktan da ayrıca mutlu oluyoruz" dedi. 

HER DURUMDA GÖREV BAŞINDAYIZ 

Gürhan, günün 24 saati, yılın 365 günü yaz-kış, kar-yağmur demeden vatandaşı çöplerden kurtarmak, eskiden olduğu gibi Selçuklu'ya çöp yığınlarına teslim etmemek için görevlerinin başında olduklarını belirterek şunları kaydetti: "3 vardiya olarak 57 mıntıkada 364 personel ile çalışıyoruz. Bayram'da dahi çalışırız.Önceden 67 mahalle vardı şuanda 23 mahalle de sorumluluk alanımıza bağlandı. Tamamında temizlik hizmetleri, geri dönüşüm hizmetleri devam ediyor. İlçenin günlük çöpü 600 tondur. Bu rakam Karatay ve Meram'ın toplamından daha büyüktür. Nüfuz olarak 54 ilden dana büyüktür. Büyük bir ilçede durmak diye bir şey söz konusu olamaz. Bir vardiyanın çöpü almaması demek Selçuklu'nun imajını zedeler. 160 bin konut var, bugüne kadar çöpün aksadığı bir durum olmadı. Sayın Başkanımız Uğur İbrahim Altay da bu noktada çok hassas. Amacımız Selçuklu'yu çöp yığınlarına teslim etmek değil, çevre temizliğiyle örnek bir ilçe haline getirmektir."

TRAFİK RAHATLADI, GÜRÜLTÜ AZALDI 

Çöp konteynırlarının gürültü kirliliğini ve trafik yoğunluğunu da azalttığına dikkat çeken Gürhan, "8 mahallede de yapılaşma olduktan sonra yeraltına geçilecek. Çünkü bu sistem her yönüyle iyi. Önceden Hastane Caddesi'ne günde 24 kez gidilirken şimdi sadece gece gidiliyor. 24 defa gittiğimizde hem trafiği kesiyorduk hem de gürültü oluyordu. Bu rahatsızlığı ortadan kaldırmış olduk" diye konuştu. 

TEMİZLİKTE UZMAN PERSONEL ÇALIŞIYOR 

Araçların bölgelerinde temizlik yapıp yapmadığı noktasında Türkiye'de ilk olarak Veri Toplama Tabanı ve araçlarda Araç Optimizasyonu kurduklarını ifada eden Gürhan, "Böylece araçların nerede olduğunu, nerelerde çöp yoğunluğunun olduğunu görebiliyoruz. Vatandaştan, 'Çöpümüz toplanmadı'  şeklinde bir şikayet aldığımızda hemen veri tabanından girerek aracımızın bölgeye ulaşıp ulaşmadığını kontrol ediyoruz. Şikayeti değerlendiriyoruz. Diğer yandan bayan çevre mühendislerimiz var. Onların sayesinde temizlikte daha titiz oluyoruz çünkü bayanlar bu noktada daha hassas oluyor. Araç Optimizasyonu ile de araçları istediğimiz yere yönlendirebiliyoruz. Profesyonel bir ekiple çalışıyoruz. Elektrik teknisyenleri çalışıyor. Personelimizin tamamı sertifikalı. Veri toplama merkezinde çalışanlar üniversite mezunu" diye konuştu. 

ÇÖPLER ÇÖP KUTUSUNA ATILMALI 

Vatandaşlara uyarı da bulunarak çöplerin çöp kutularının dışına atılmasının hem zaman kaybına hem de ekonomik kayba neden olduğunu aktaran Gürhan, şunları kaydetti: "Vatandaşlarımız, 'nasıl olsa alırlar' düşüncesi ile çöpünü çöp kutusunun içine değil de yanına bırakıyor. Çöp konteynırlarını bir personel ile alıyoruz. Şimdi dışında çöp olduğu zaman personelimiz 100 konteynır çöp alacakken 50 konteynır alıyor. İşi hızlandırmak için bir ekip daha çıkarıyoruz. Böylece maliyetler iki katına çıkıyor. Sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyorsak çöpler kesinlikle çöp kutusuna, atıklar geri dönüşüm kutularına atılmalı."   

EV EŞYALARI VE MOLOZLAR ÇÖPE ATILMAMALI 

Kullanılmayan ev eşyalarının, molozların da çöp kutularına atılmaması uyarısında bulunan Gürhan, "Vatandaşlar bunun bir ücreti olduğunu sanarak ekiplerimizi çağırmak yerine eşyalarını, çöp kutusunun yanına bırakıyor. Evden çıkan molozları çöp kutusunun içine atıyor. Bunun ilgili ekiplerimiz var, ararlarsa kullanmadıkları ev eşyalarını, molozlarını evlerinde alırız" dedi. 

ÇÖP KUTULARI ARTIK SİTE BAHÇESİNDE 

Selçuklu'da bir ilki başararak çöp kutularını sitelerin bahçelerine gömdüklerini aktaran Gürhan, sözlerini şöyle tamamladı: "Hiçbir sokakta çöp sandığı olmamalı, herkes kendi çöpüne sahip çıkmalı. O çöp yoldan geçen vatandaşın değil sitenin çöpü. Dolayısıyla kaldırım işgalini engellemek hem de görüntü kirliliğine karşı böyle bir uygulama başlattık. Yeni yerleşimlerin olduğu sokaklarda çöp sandığı görülmeyecek. İstanbul ilçe belediyeleri de şimdi bu uygulamayı örnek alıyor."

GECE MESAİSİ - HASAN AYHAN

Editör: TE Bilişim