İttifak Holding'in kurucuları arasında yer alan, bugün Buğa İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapan Seyit Mehmet Buğa (63), hatıralarını, bugünlere geliş sürecini paylaştı. Buğa, "Gençliğimde uyku saatim 3'ü geçmezdi. Babamdan öğrendiğim en önemli ders, cesaret sermayesidir" dedi.

Buğa İnşaat, kapılarını Yenigün için açtı. Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Mehmet Buğa, hakkında bilinmeyenleri anlattı. Bugün sınırları dünyaya taşan bir holdingin kurucuları arasında yere alan Buğa, başarısının arkasında yatan sırrı, çocukluk dönemine dair hatıraları ve daha birçok hususu, Yenigün Gazetesi okurları için paylaştı. 

Seyit Mehmet Buğa kimdir?

Konya'da 1952 yılında dünyaya geldim. İlkokulu Akif Paşa'da, ortaokulu Konya İmam Hatip Ortaokulu'nda bitirdim. Mühendisliği arzu ettiğim için 1 sene lise-fen koluna devam ettim. Oradan aldığım diploma ile Konya Akademisi İnşaat Bölümü'nü okudum. Talebelik yıllarımız siyasetin çalkantılı olduğu yıllardı. O dönemlerde talebeler mutlaka bir yere angaje olmak zorunda kalıyordu. Biz de Selamet Partisi'ne angaje olmuştuk. Oraya hizmet ediyorduk. Düşüncemiz ve inancımızla uyuşan yer orasıydı. Bir müddet Selamet Partisi'nde gençlik kolları başkanlığı yaptım. Daha sonra siyasetten biraz koptum. Yani benim mizacıma çok uygun gelmedi. Önemsizliğine inandığımdan değil de, o alanda çalışabileceğime inanmadığımdan ötürü siyasetten koptum. 1978 yılıydı. Cenab –ı Hakk'a dua ettim. 'Ya Rabbi, sana hizmet edebileceğim bir alanda önümü aç' diye. İşte ekonomik alanda hizmet etmemiz söz konusu oldu. İstihdamı arttırmak için İttifak'ın kurulmasına öncülük ettim.

İsminiz de oldukça ilginç. Öncelikli olarak, soy isminiz buğa mı yoksa buga olarak mı geçiyor?

Yumuşak g ile buğa şeklinde.

Kimi yerlerde soy isminiz buga olarak çıkıyor karşımıza.

Zannedersem internet ortamından kaynaklanıyor. Yumuşak g pek kullanılmaz. 

Peki buğa ne anlama geliyor?

Çok araştırdım. Amcamın ifadesine göre; Orta Asya kökenli bir kelime olup birlik komutanı anlamını taşıyor. 

Size ne şekilde hitap ederler?

İsmimle hitap edenlerin sayısı oldukça az. Genelde amca, ağabey diyorlar. Resmi görüşmelerde ismimle hitap ediyorlar.

60 yılı geride bıraktınız.

Şu anda 63 yaşındayım.

MESELE DENGEYİ SAĞLAMAK

Bu zamana kadar birçok başarıyı geride bıraktınız. İttifak'ın kurulmasına öncülük etmeniz bunlardan biri. Başarınızın arkasındaki sır nedir? 

Cenab –ı Hak insanı hem üretebilecek hem de tüketebilecek bir dengede yaratmış. İnsan üretirken de tüketirken de huzur bulur. Bütün mesele bu ikisini dengeleyebilmek. Tüketirken de üretimde başkalarının hakkının olduğunun farkına varmak gerekir. Bu zekâtla başlıyor, sadakalarla, yardımlarla devam ediyor. Hiç çalışmaktan yorulmadım. Şu anda bile günlük uyku saatim 5,5. Gençlik dönemlerimde 3 saatlik uyku bana yetiyordu.

Az uyumak, çok çalışmak… Kimden geliyor bu özellikler?

4 kardeşiz. 3 kız 1 oğlan. Babam çok zeki ve çalışkan bir insandı.

Biraz babanızın izlerini mi taşıyorsunuz?

Hem babamın hem de annemin izlerini taşıyorum. Annem çok farklı bir kadındı. Daha bu zamana kadar annem aleyhinde konuşanını duymadım. Merhameti çok yüksek, misafiri çok sever. Bendeki bu hasletler irsi olmaktan ziyade insanın kendisini iyi motive etmesiyle ilgili bir durum. Çalışmaktan zevk alırsanız inanıyorum ki, çalışmak sizi yormaz. Çalışırken dinlenebilirsiniz.

Ailenin tek erkek çocuğu olmanın avantajlarını yaşadınız mı?

Avantajları da var, dezavantajları da. Benim için avantajları daha fazlaydı. Çünkü benim ablalarım gerçekten ana yarısı hükmündedir. 2'sini kaybettik. Hepsi bana evlâtları gibi bakmıştır.

HEP DESTEK ALDIM

Hayatınız boyunca hep sizi desteklediler mi?

Her daim desteklerini aldım. Hoş bir ailenin içerisinde yaşadım. Çok zengin bir aileden gelmiyorum ama fakirliği de görmedik.

O zaman biraz da şanslıydınız. Varlıklı bir ailede dünyaya gözlerinizi açmışsınız.

Elhamdülillah. Varlık içerisinde yokluk yaşadığımız dönemler oldu ama kendi başına yokluğu görmedik. İmkânlar içerisinde büyüdüm. Babam bize bir fiske dahi vurmamıştır ama biz korkardık babamdan. Ben babaların biraz böyle sert olması gerektiğine de inanıyorum. Annemle çok uyumluydular. Annem koruyan yapıydı, babam da disiplin altına alan bir yapı.

Bugün sınırları dünyaya taşan bir holdingin kurucuları arasında yer alıyorsunuz. İttifak'ın uzun yıllar başkanlığını da yaptınız. Şimdi herhalde bir bağınız yok.

Evet, şu anda herhangi bir bağım yok.

Kendi isteğinizle mi çekildiniz?

Yok, kendi isteğimle çekilmedim. Neticesinde kurumlar kişilerden daha önemlidir. İttifak'ın ayakta kalabilmesi en büyük arzumuz, emelimiz. Başarılarının devamını Cenab – ı Hakk'tan niyaz ediyorum.

YARDIMIN ULAŞTIĞINI GÖRDÜM

İttifak'ın kurulma fikrinin ilk filizlendiği günlerde, bugün sınırları aşan bir holding görünümüne gelebileceğini hayal edebilir miydiniz?

Sürekliliğinin olması gerektiğini düşünüyorduk. Duamız da bu merkezdeydi. Başarılı olabilmesi adına bildiklerimizle amel ettik. Bilmediklerimiz hakkında da Allah'tan yardım istedik. Ve bize yardımın ulaştığını, gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Hayatınızın her safhasında bu inanç var mıdır?

Kesinlikle. Asla bu noktada bir tereddüdüm yok. Çünkü kaderi biz yazmıyoruz. Bize düşen, kaderi doğru oynamak. Cenab – ı Hakk dilerse vererek imtihan eder, dilerse vermeyerek imtihan eder.

Sizi vererek mi imtihan etti?

Her ikisiyle de imtihan etti. Bize düşen her halükarda Müslüman kalabilmek. Ben meselâ çok küçük yaşlardan itibaren mahalle camisinde müezzinlik yapıyordum. Çok küçük yaşlarda camimizde vaiz olarak hatiplik yapıyordum. Yani böyle bir aileden geliyorum. Babam cesaret sermayesini kullanmayı bana öğreten adamdır.

Nasıl yani?

Cesaret bir sermayedir. Yani itibar sermayesinin oluşumunda 4 sermaye vardır. Bunlar; cesaret, entelektüel bilgi, fiili ve güven sermayesi. Akademi yıllarında okurken hem kitapçılık yapıyordum hem siyasetin içerisinde görev alıyordum hem de evliydim.

ÇOK ÖZEL YERLERİ VAR

Sizin hayatınızı çizen babanız mı oldu?

Sadece babam oldu diyemem. Bir Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi'nin benim hayatımda çok özel bir yeri var. Hakeza bir Erbakan Hoca'nın hayatımda çok özel bir imzası var. Yani bu insanlar benim düşünce yapımda ve tarzımda ciddi emekleri olan şahsiyetler.

Varlık içerisinde bulunup, Yaratan'ı unutma korkusunu yaşadınız mı veya yaşıyor musunuz?

Cenab –ı Hakk'ı unutmak insan için bir tehlikedir. Bu fakirlikte de, zenginlikte de vardır. Rabbim bir an bile bize kendisini unutturmasın.

Gördüğüm kadarıyla da gayet iyisiniz. Herhangi bir rahatsızlığınız yok değil mi?

Çok şükür. Kalp rahatsızlığı geçirmiştim. Ameliyattan sonra çok rahatladım. Belli periyotlarda kontrollere de gidiyorum. Şu an sağlığım yerinde.

Konya'ya hizmet etmek sizi daha mı çok motive ediyor?

Hâlık, bizi birbirimize hizmet için yaratmış. İnsanlığa hizmet etmek lâzım.

Hiç ümitsizliğe düştüğünüz vakitler oldu mu?

Dinimiz ümitsizliğe düşmeyi yasaklıyor.

Arkanızdan gelen yeni nesle tavsiyelerinizi öğrenebilir miyim?

Bütün insanlığı içerisine alacak bir tavsiyede bulunun derseniz, kelime – i şahadet getirin ve gereğini yapın derim.

PAZARTESİ SOHBETLERİ - MUSTAFA GÜZEY

Editör: TE Bilişim