Büyüksoylu  Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksoylu, "Biz insan odaklı yatırım ve ticaret yapıyoruz. Biz yeri geliyor parayı kaybediyoruz, ama insanları kaybetmiyoruz. Bundan sonra da böyle devam edecek" dedi

Genç Kuşak yazı dizimizin bu haftaki konuğu olan Büyüksoylu Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksoylu, bilinmeyen yönlerini ve ticari hayatın gazetemize anlattı. Konya'nın en büyük ikini el araç satışı yapan firmalarından olan Büyüksoylu Otomotiv iki tane markanın da Konya bayiliğini yapıyor. Ereğli merkezli bir şirket olan Büyüksoylu Otomotiv Konya'da da ciddi yatırımlarla biliniyor. 400 stokla, aylık 150 araç satışı ile faaliyet gösterdiklerini ifade eden Mehmet Büyüksoylu, "Biz öncelikle insan odaklı yatırım ve ticaret yapıyoruz. Biz yeri geliyor parayı kaybediyoruz, ama insanları kaybetmiyoruz. Bundan sonra da böyle devam edecek. Tek gayemiz insanları kaybetmemek" diyor…

Mehmet Büyüksoylu kimdir?

1984 Ereğli doğumluyum. Ortaokul mezunuyum. 1998 yılında ticari hayat başladım. 16 yıldır aynı meslekte faaliyet gösteriyoruz. Aile şirketiyiz. 4 kardeşten oluşuyor şirketimiz. Merhum babamızın kurduğu şirketi kardeşlerimiz ile devam ettiriyoruz. Evliyim. 2 tane kızım var. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteriyoruz.

Mehmet bey şirketteki göreviniz nedir?

Şirketimiz ikinci el ve sıfır araç satışları yapıyor. Ben Büyüksoylu Otomotiv'in satış biriminin başındayım. Kurumsal bir şirketiz, 4 kardeşiz iki ağabeyim Ereğli'deki şirketimizin başında duruyor. Ereğli merkezli bir şirketiz. İki kardeş de burada faaliyet gösteriyoruz. Otomotiv grubunda aktif bir şekilde faaliyet gösteriyoruz. Kurumsallığa çok önem veriyoruz. Yapılanmamız da kurumsal bir şekilde. Ortakların hepsinin farklı bir görevi var. Biz inşaat sektöründe de faaliyet gösteriyoruz. Onun başında bir ağabeyim var. Ben de daha çok ikinci el bölümünde faaliyet gösteriyorum.

Buranın yükü sizde o zaman

Evet burayı biz omuzladık. 

Merhum babanız otomotiv üzerine mi başladı iş hayatına?

Babamız Sami Büyüksoylu 1939 doğumlu kendisi, 71 yaşında vefat etti. Bütün hayatını neredeyse araçla birlikte yaşamış bir insan. Geçmiş dönemlerde at ile bile nakliyecilik yapmış. 1991 yılında alım satıma başlamış. Bir araçla başlamış o zaman. İlerleterek şirketi büyütmüş. Bu noktada gerçekten işine bağlı, sürekli işiyle uğraşan bir aileyiz. Bunun karşılığında şirket ciddi bir şekilde büyümüş. Bugüne baktığımızda ikinci el hafif ticari ve ticari araçlarda iyi seviyeyiz.

400'E YAKIN STOKLA ÇALIŞIYORUZ

Hangi markaların bayiliğini yürütüyorsunuz?

Birinci elde İveco ve Otokar satıyoruz. İveco İtalyan bir ticari araç markası. 4 yıldır sıfır bayiliğini yapıyoruz. 2 yıldır da Otokar markasının bayiliğini yapıyoruz. Otokar'da minibüs ve otobüs üretimi yapan büyük bir marka. Ciddi bir pazar payına sahip. Bizim esas işimiz ve mesleğe başlangıcımız ikinci el. Biz şu an neredeyse 400'e yakın stokla satış yapıyoruz. Aylık 150 civarında araç satışı yapıyoruz. Bu hatrı sayılır bir adet. Türkiye'de bu adetle çalışan sayılı firmalardan bir tanesiyiz. 

GARANTİLİ İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞINA BAŞLAYACAĞIZ

Büyüksoylu isminin bunda büyük bir rolü var sanırım

Ticari araçta ciddi bir geçmişimiz var. Müşteri portföyümüz çok geniş. Araçta güven çok önemli. İnsanlar araçta sıkıntı yaşamadığı müddetçe tekrar alıyor, eşine-dostuna tavsiye ediyor. Bunlarla beraber kurumsal yapıya da önem veren bir şirketiz. Bizim bu noktada ciddi yatırımlarımız var. Sıfır araçta bakım servisi kurduk. Bununla alakalı bakım servisinin ikinci elde bakım servisi yürütmek istiyoruz. İnsanların büyük sıkıntı yaşadığı ikinci el bakım ve tamir işinde çığır açmak istiyoruz. Biz garantili ikinci el araç satmak gibi bir projemiz var. İyi bir yol kat ettik. 2015'de bu projemizi gerçekleştireceğiz.

Peki Konya'da ticari araç pazarı nasıl?

Konya'da ciddi bir potansiyel var ticari araç kullanımında. Çünkü ticarette lokomotif olmuş firma sayısı çok fazla. Bugün Torku Şeker kendi ciddi bir ticari araç kullanıcısı ama Türkiye'de ciddi bir bayi yapılanması var. Bayiliği aldıktan sonra ticari araç alımına yöneliyor. Konya'da ticari araç satıcısı olarak da çok iyi firmalar var.

YATIRIMA AÇIK BİR ŞİRKETİZ

Büyüksoylu Grup olarak ileriye dönük hedefleriniz var mı?

Şirket olarak hep yatırıma açık bir firmayız. Şirketin sıfırdan bu noktaya gelişinde hep yatırım var. Plaza yatırımı, bilişim yatırımı, plaza yatırımı var. Biz otomotiv kökenli firmayız, yatırımlarımız otomotive oldu. İki yıldır inşaat sektörüne girdik. Daire ve iş yeri yapıp satıyoruz. İnşaatta da var olmak istiyoruz. Tabi otomotivde geldiğimiz nokta iyi bir nokta. Bununla alakalı tamamız demiyoruz. Yatırıma devam edeceğiz. Mevcut şirketimizin karşısında 12 bin metrekare bir arsa aldık. Orayı araç parkı olarak kullanıyoruz. Orayı satış showroomu haline dönüştüreceğiz. Orada bakım ve onarımın olduğu bir servis de olacak. Konya'ya yakışan bir ikinci el merkezi oluşturacağız. Şu an planlanan yatırımlarımız bunlar.

Şahsınızla alakalı hedefleriniz var mı?

Çok bağlı bir aileyiz. Bugüne kadar bazı şeyleri başarmamızın başındaki sebeplerinden bir tanesi tek başına hareket etmeyip birlikte kararlar almamız. Mehmet Büyüksoylu olarak hedeflerimiz var. Yeni bir inşaat yapılanması var bahsettik. Ağabeyim oraya yoğunlaşacak. Ben otomotivi üstleneceğim. Bunla beraber Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası gibi alanlarda aktif olarak faaliyet göstermek istiyorum.

Bir projeniz olduğu zaman istişare ile mi uygulanıyor?

Bizim önümüze projeler gelir firmalardan biz projeleri önce bireysel olarak paylaşırız. Herkes fikir oluşturur. Toplantıda da herkes fikirlerini aktarır. Burada herkesin fikri çok önemli. Satışta profesyonel olan arkadaşımızın alımda fikirleri olabiliyor o yüzden birlikte karar vermek önemli. 

AİLE ŞİRKETLERİ KURUMSALLIKLA AYAKTA KALIR

Mehmet bey bir aile şirketi yöneticisi olarak size göre aile şirketlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar neler?

Aile şirketlerini ben bir yemeğe benzetiyorum. Bu yemeğin lezzetli olması için insanların içine sevgi katması lazım. Aile şirketleri çok güzel bir yapılanmadır. Bunu yönetebilmek de çok zordur. Küçük büyüğe saygı duymalı, büyük de küçüğe sevgi duymalı. Arkadan yeni kuşaklar geliyor. İkinci kuşaklar gelirken dengeler bozulmamalı. Bunun olması için de kurumsal bir yapı şart. Kurumsal yapı olmadı mı, ikini kuşak istediğini bulamıyor. Aile şirketlerinin devam etmesi için en önemli faktör kurumsal yapıdır. 

Peki yeğenleriniz var, çocuklarınız var bu genç neslin 3. kuşak olarak şirkette devam etmelerini istiyor musunuz?

Kesinlikle isteriz. Biz çocuklarımız için ortak aldığımız fikir eğitimlerinin üst düzeyde tamamlayıp şirketin başına gelmeleri. Sonuçta şirket büyüyen ve başarılı şirket. Biz bu şirketin büyüyerek insanlara daha fazla faydalı olmasını isteriz. Bunun eksikliğini biz yaşadık. Biz ticaretle yetiştik eğitim eksikliğimiz oldu. Bunun çocuklarda olmasını istemiyoruz. 

Şirket dışında aile içinde sosyal etkinlikleriniz oluyor mu ağabeyleriniz ile beraber?

Açıkçası iş haricinde birbirimizin yaşantısına karışmayız. Aile şirketlerinde bu önemli bir noktadır. Aile içinde birbirinize karıştığınız zaman sorunlar oluyor. Ama iyi günde, kötü günde birbirine kenetlenen güçlü bir aile yapımız var. Biz aile olarak 4 kardeşiz ama 50'ye yakın da personelimiz var. Bunlarda bizim ailemiz. Onun için yılda en az iki defa piknik gibi şirket organizelerimiz var. 

Üyesi olduğunuz vakıf ve STK'lar var mı?

Şu an da yok. Ama hedeflerimim içinde var. İnşallah bundan sonra aktif olarak STK'larda yer alacağım. Birkaç tane çalışmam var.

FUTBOL AŞIĞI BİR İNSANIM

Boş zamanlarınızda neler yapıyorsunuz?

Çocukluğumdan beri futbol aşığıyım. Futbol oynarım, aynı zamanda iyi de takip ederim. Koyu bir Fenerbahçe taraftarıyım. Konyaspor'u çok iyi takip ederim. Zamanım olduğu sürece maçlarına giderim. Benim boş zamanlarımı genelde futbol doldurur. Tabii biz iş ağıyız ama ailemiz de çok önemli. Kızlarım ve eşime de vakit ayırmaya çalışıyorum.

Eklemek istediğiniz varsa lütfen buyurun…

Teşekkür ediyoruz. Büyüksoylu Otomotiv Konya'da ismini duyuran bir firma. Biz insan odaklı yatırım ve ticaret yapıyoruz. Biz yeri geliyor parayı kaybediyoruz, ama insanları kaybetmiyoruz. Bundan sonra da böyle devam edecek. Güzel bir plaza yaparsın ama içinde insan olmaz. Bizim yatırımımız insan odaklı. İnşallah Konya için otomotiv pazarında büyük bir marka olmak istiyoruz. Türkiye'de Büyüksoylu Otomotiv markasını Konya'dan yükselteceğiz. Biz ikinci elde marka olacağız. Koşar adımlarla bun markayı Türkiye pazarında iyi bir noktaya taşımaya çalışacağız. Bu noktada şahsım ve şirketim adına da sizlere teşekkür ediyoruz.

GENÇ KUŞAK İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim