DOĞAL ÜRÜNLER KULLANILIYOR

Çiğköfte deyince Konya'da akla gelen çiğköfte markalarından Namlı Çiğköfte, kendine has özellikleriyle dikkat çekiyor. Konya'da çiğköfte sektörünün ilklerinden olan Namlı Çiğköfte, Konya markası olarak dikkat çekiyor. 11 yıl önce İhsaniye Mahallesi'nde başlayan serüven, bugün Konya'nın hemen hemen her mahallesine yayılmış durumda. 39 şubesiyle Konya'ya hizmet veren Namlı Çiğköfte, kendine has özellikleriyle dikkat çekiyor. En dikkat çekici özelliği ise; Namlı Çiğköfte içerisindeki karışımların tümünün doğal olması ve et bilyon kullanılmaması. Bu da Namlı'nın lezzetine vuruyor. Ayrıca Namlı Çiğköfte, yufkası da fabrika ürünü değil el yapımı yufka kullanıyor. 

39 ŞUBEYLE HİZMET VERİYOR

Namlı Çiğköfte Genel Müdürü Ali Evrim, Namlı Çiğköfte hakkındaki merak edilenleri cevapladı. 11 sene önce Namlı Çiğköfte'nin serüveninin başladığını anlatan Evrim, "Namlı Çiğköfte'nin kurucusu Mehmet Tongarlak. Bir arkadaşıyla birlikte ortak olarak bu işe başladı. Çiğköfte olarak Konya'da ilk. İlk şubemiz de İhsaniye merkez şubemiz de burası. İmalatta da burada başlandı. Büyüyünce imalatı ayırdık. Şu an 39 şubemiz var. Hepsi merkezde. İlçelerde de vardı, sevkiyat sorunundan dolayı iptal ettik. Bir daha da ilçelere açılmayı düşünmüyoruz. Çünkü, sevkiyat sorun oluyor. İkincisi, çiğköfte firmaları çoğaldı, Konya'da dükkan çoğaldı, satışlar düştü" dedi.

Şube verirken nelere dikkat ediyorsunuz?

10 gün içinde 5 tane şubeye müracaat eden oldu biz vermedik. Mevcut olan kendi şubelerimize dikkat ediyoruz. Birbirine yakın olmasını istemiyoruz. Bir de, şubeyi açacağı bölgede gece insan trafiği var mı yok mu ona dikkat ediyoruz. Çünkü çiğköfte satışları akşam olur. İnsanlar evine giderken alırlar, misafiri gelir alırlar. O yüzden buna dikkat ediyoruz. Okul varsa, gece insan trafiği varsa o bölgede satış olur. 

Siz merkezde üretimi yapıyorsunuz ve şubelere dağıtıyorsunuz. Günlük ne kadar çiğköfte yapıyorsunuz?

Aldığımız siparişe göre değişiyor. 1 ton, 1 buçuk ton, 2 ton. Sürekli değişir bu. Belli bir standardı yoktur bunun. Biz katkı maddesi kesinlikle kullanmayız. 33 çeşit karışımımız var. Yoğurt var, domates salçası var, biber salçası var, domates salçası var. Et bilyon kesinlikle kullanmayız. Atık yağları bile kullanırlar biz yağsız biber kullanırız. Biz bu konuda çok hassas davranıyoruz. Kesinlikle ürünlerimiz doğal olmasını istiyoruz. Ürünlerimizi o yüzden belli başlı aldığımız yerler var. Oralardan alıyoruz. 

Namlı'yı diğer çiğköftelerden ayıran en temel özelliği nedir?

Katkı maddesi kullanmayız. Et bilyon kullanmayız. Günlük üretir günlük satarız. En büyük özelliğimiz bu. İstanbul'dan üretilen bir mal, katkı maddesi olmazsa, 15 günde ne olur bozulur. Ancak bunların içinde katkı maddesi var ki dayanıyor. Bizim tek özelliğimiz katkı maddesinin olmaması. Patates presi kullanmayız. GDO'Lu diye soya fasulyesi kullanmayız. 

Lavaşı nereden temin ediyorsunuz? Lavaşta neye dikkat ediyorsunuz?

Lavaşı hazır alırız. Fakat lavaşta da bir özelliğimiz var. Fabrika lavaşı kullanmayız. Elden geçer. El yapımı kullanırız. Üretim kendimizin değil ama belli başlı yerler var oralardan alırız. Lavaşımızda da kesinlikle katkı maddesi yoktur. Bu konuya çok dikkat ediyoruz. Bütün şubelerimiz aynı ürünleri kullanmak zorundadır. Başka bir yerden lavaş alamaz kesinlikle. 

Sunumu nasıl yapıyorsunuz? Nelere dikkat ediyorsunuz? 

Dürümün içinde çiğköfte, nar ekşisi, limon, turşu, çok acı isterse ekstradan acı sos koyarız. Acı sos da bizim kendi imalatımız. Pul biber, isot, zeytin yağı vardır içinde. Başka bir katkı maddesi yoktur. Kimyasal değildir, hazır almayız, kendimiz imal ederiz. Porsiyon gramaj olarak 200 gr. Sıkım olarak 10 sıkım yaparız. Yanında marul, turşu, limon, lavaş ikram ederiz. Onda tabak porsiyon şeklinde yaparız. İki kişi olursa gramajı değişiyor tabi. 

Vatandaşın geri dönüşümü nasıl? Namlı'yı beğeniyor mu? Namlı'nın Konyalı bir firma olduğu biliniyor mu? 

Namlı'yı beğenen dışardan ürün almaz. Aldığımız ürünlerden dolayı çiğköftenin tadında ufak tefek değişimler olabilir. Mesela, bir aldığımız biber çok acıdır, biz kullanım dozunu değiştirmediğimiz için bir ürün acı olabilir. Veya acısı az olur. Bu tür şikayetler alıyoruz. Bu da aldığımız ürünlerden kaynaklanıyor. Mesela bulgur; biz fabrika bulguru almayız, değirmen bulguru alırız. Bugün marketlerden aldığınız bulguru pilav için yapın, bakıyorsunuz altın sarısı. Suyu döküyorsunuz pişirirken sakız patlağı gibi üstüne çıkıyor. Bu nedir kimyasaldır. Bizimki öyle değil. Biz değirmen bulguru kullanıyoruz. Vatandaşlar Namlı'nın Konya firması olduğunu bilen çok az. 

Evlere servis yapıyor musunuz? Bir de Namlı çiğköftenin özel bir karışımı var mı? Bu karışım nasıl ortaya çıktı?

Evet, talep olduğu zaman evlere paket servis yapıyoruz. Namlı Çiğköfte'nin içerisinde 33 çeşit karışım var. Bu karışımı biz kendimiz bulduk. Deneme yanılma yoluyla bu karışım ortaya çıktı. 32 gün deme yaptık bu karışım için, son olarak bu karışıma karar verdik. 11 senedir de aynı karışımı hiç bozmadan sürdürüyoruz. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

 

 

Editör: TE Bilişim