Nurettin Demirpolat Kimdir?

Efendim öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Nurettin Demirpolat. 1955 yılında Konya'da doğdum. Ortaokul mezunuyum. Dededen değirmenciyiz. Hayatımın büyük bir kısmı çalışmakla geçti. Bu gün pek çok alanda ülkemizi ve şehrimizi temsil etmekteyim. Ancak benim için çok farklı bir yeri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Konya Fahri Konsolosluğu görevini de yürütüyorum. Benim için Kıbrıs halkına hizmet etmek çok ayrı bir gurur kaynağı. Ticari olarak Kuzey Kıbrıs'ta zaten faaliyet göstermekteyim. Büyük bir yatırımım yok. Ama orada ticaret yapıyorum. İnşallah Kıbrıs'ın durumu daha iyi olacaktır. 

FAHRİ KONSOLOSLUK AHDE VEFA 

Efendim Fahri Konsolosluk süreciniz nasıl gelişti?

Ben 1995 yılından bu yana Kıbrıs ile ticari ilişki içerisinde bulunuyorum. Bu süre içerisinde pek çok Kıbrıs Bakanı şehrimize geldi. Biz de elimizden geldiğince onları en iyi şekilde ağırlamaya çalışırız. Bir de Kıbrıs'ta yaşayan nüfusun yüzde 90'ı kendini Konyalı olarak tabir eder. Karamanoğlundan geldiklerini düşünüyorlar. Bunun için de Konya'yı bir ayrı severler. Kıbrıs'ta çalıştığımız süreler boyunca tabiî pek çok dostluğumuz oluştu. 31 Ağustos 2012 tarihinde bize bu görev tevdi edildi. Bizim de tabiî Kıbrıs'ın zor zamanlarında desteklerimiz oldu. Bana verilen bu görev bir ahde vefa. Orada insanlarımızın bir işi olduğunda ve Kıbrıslıların burada bir işi olduğunda en iyi şekilde yardımcı olmaya çalışıyorum. İkili ilişkiler zaten iyi bir noktada. Biz de burada elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ambargolu bir ülkede tabiîki pek çok sıkıntı var ancak zamanla bunlar da aşılacaktır. Zor zamanları elbette oluyor. Bu zor zamanlarında elimizden geldiğince Türk Kıbrıs halkının yanında olmaya çalışıyoruz. Kıbrıs'ta çok büyük bir nüfus yok. 250 bin civarında bir nüfus var. Şimdiye kadar Türkiye'nin desteği ile ayakta duruyor. 

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Akdeniz'de bulunan en büyük üçüncü ada ve Anadolu yarımadasının 65 km güneyindeki Kıbrıs Adasının kuzey kısmında yer alan bağımsız devlet. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğu Akdeniz'de Kıbrıs adasının kuzeyinde kurulu devlettir. KKTC 1983 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmayan devletin başkenti Lefkoşa'dır. Resmi dili Türkçe olan ülkenin nüfusu yaklaşık 210.000 kişidir. Adada bol bakır bulunması nedeni ile Kalkolitik devir 9500'den itibaren başlamıştır. Madenin işletilmesi, adanın Suriye ve Mısır ile Doğu Akdenizin, ticaret yolları üzerinde bulunması sık ormanlarla kaplı ve mutedil bir iklime sahip olması komşu ülkelerde bulunan kuvettli devletlerin daima dikkatini çekmiştir. Londra ve Zürih'de yapılan anlaşma ile 16 Ağustos 1960 da Cumhuriyet kuruldu. Makarios Cumhurbaşkanı, Dr. Fazıl Küçük'de Cumhurbaşkan Yardımcısı seçildi. Fakat 1967'de Makarios Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasını 13. maddesini tek taraflı olarak değiştirme kararı aldı ve Türkleri terkediş planı hazırlamaya başladı. 1964'de Barış Gücü adaya el attı. 15 Temmuz 1974'de EOKA'cı Nikos Sampson darbe yaptı. 20 Temmuz 1974'de Türkiye Cumhuriyeti Garanti anlaşmasının 4. maddesine dayalı olarak Adaya müdahalede bulundu ve 1975'de Kıbrıs Türk Federe Devleti ilan edildi. Kıbrıs Adası Sicilya ve Sardunya'dan sonra Akdeniz'in üçüncü büyük adasıdır. Adanın toplam yüzölçümü 9282 km2'dir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yüzölçümü 3355 km 2'dir. 

Anadolu insanının yüreğinde her daim yeri olan Kuzey Kıbrıs halkı ambargo altında bulunmasına rağmen her geçen gün daha da ileriye gidiyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Konya Fahri Konsolosu Nurettin Demirpolat, Türkiye'nin yavru vatanının geleceğinin parlak olduğunu söyledi. 

Konya ve Kuzey Kıbrıs arasındaki ilişki uzun yıllara dayanmaktadır. Osmanlı Devletini tarafından 1571 yılında fethedilmiştir. 1571 yılından günümüze kadar Kıbrıs topraklarında Türkler yaşamaktadır. Aradan geçen 443 yılın ardından Kıbrıs bu gün iki parçaya bölünmüş durumda. 1974 tarihinde barış harekatı ile ikiye bölünen Kıbrıs'ta şu günlerde birleşmenin sesleri duyuluyor. Eğitim ve turizm alanında her geçen gün yıldızı biraz daha parlayan ada ülkesinin ihracaatı ise çok düşük durumda. Hayvancılığın da geliştiği ülkenin ihtiyaçlarının önemli bir kısmı da ülkemiz tarafından karşılanıyor. Sulama projesi ile birlikte daha da ilerleyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti birleşme ile birlikte daha da ilerleyeceğe benziyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Konya Fahri Konsolosu ise Nurettin Demirpolat.

Fahri Konsolosluk görevinizin kapsamı nedir?

Benim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Konya Fahri Konsolosluğu görevim orada yatırım yapmayı düşünen Konyalı sanayici ve iş adamlarına yardım etmek. Bunun haricinde orada öğrenim gören öğrencilerimize yardımcı olmak. Aynı şekilde burada yaşayan Kıbrıslılara da yardımcı olmak. Ordan buraya gelen devlet görevlileri olsun vatandaş olsun herkese en iyi şekilde yardımcı olmaya çalışıyorum. Onların işini kolaylaştırmak benim görevim. 

Kıbrıs'ta sizin yatırımınız var mı?

Kıbrıs'ta benim öyle büyük bir yatırımım yok. Ancak uzun yıllardır orada ticaret yapıyorum. Oraya en iyi şekilde hizmet vermeye çalışıyorum. Onların zor zamanlarında yanlarında olmak için elimizden geleni yapıyoruz. 

Kıbrıs'ta yatırımı olan var mı?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde çok büyük bir nüfus yok. 250 Bin civarında bir insanımız orada yaşıyor. Sanayi anlamında büyük bir yatırım yok. Ancak tarımı, turizmi güçlü bir yer. Özellikle hayvancılık noktasında iyi çalışmalar var. Ancak şu an ülkemizden büyük bir yatırım yapılmış değil. Ülkenin ekonomisi daha çok turizm, tarım ve hayvancılık üzerine kurulu. Ancak sanayi yatırımı da cazip olabilir. 

Kıbrıs'ta yatırım yapmanın avantajları nelerdir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti şu an kendi ayakları üzerinde duramıyor. Büyük yatırımlar bölgeye önemli ekonomik girdi sağlayacaktır. Tabiî oradaki iş alanlarını büyüterek ekonomik olarak güç sağlayacaktır. Turizm önemli bir ekonomik girdi. Ancak kumarhaneler üzerinden turist çekilmeye çalışılıyor. İyi bir turist kaynağı olursa ve turizm canlanırsa bu kötü alışkanlığın da bırakılacağını düşünüyorum. Biliyorsunuz şu günlerde bir anlaşma durumu var. Eğer bu da olursa hem ambargo kalkmış olacak hem de ülke ekonomik olarak kalkınmaya başlayacak. Kıbrıs'ın geleceğinin parlak olduğunu düşünüyorum. 

Anlaşmanın sağlanması durumunda Kıbrıs güçlenecek mi?

Yani bu anlaşmanın sağlanması Kıbrıs için iyi olacaktır. Öncelikle Kıbrıs'taki Türk vatandaşlarımıza zarar gelmemesini sağlamak ilk önceliğimiz. Tabiî güney kesimi de ekonomik olarak zorda olduğu için anlaşmaya yanaşıyor. Kıbrıs, bundan sonra daha da iyi olacaktır. Kendi ekonomisini çıkaran ve daha da güçlenen Kıbrıs inşallah Kıbrıslı Türkler için de çok iyi noktaya gelecektir. Turizm anlamında da önemli bir gelişmeler var. Yeterli gelir kaynağı olsa kumarhanelerin de olmayacağını düşünüyorum. Turizm güçlendiğinde kumarhane ile turist çekme ihtiyacı da ortadan kalkacaktır. Bazı ülkelerin hâlâ ambargo ülkesi olarak görmesi değişmeli. İnşallah Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın geleceği daha parlak olacaktır. 

Editör: TE Bilişim