WillyWonder's İşletme Sahibi Volkan Eraslan, "Hareketli kafe işletmeciliğinden ziyade daha sakin insanların rahat bir şekilde kahvesini içerken sohbet edebileceği bir yer olarak kalma arzusundayız" dedi

WillyWonder's İşletme Sahibi Volkan Eraslan, "Biz Konyalıyız ve WillyWonder's kafelerin temeli Konya'da atıldı. Konya'nın markası olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Öncelikle sizi tanıyarak başlayalım?

- Volkan Erarslan. Anne babam İstanbullu ben Konyalıyım. Ben kendimi öyle görüyorum. Hem doyduğum yer hem de doğdum yer olarak görüyorum Konya'yı. Ata memleketim değil ama şehir dışında nerelisin diye soranlara Konyalıyım demekten çekinmiyorum. İktisat okudum İzmir'de. Ardından Almanya'ya gittim. İç mimarlık üzerine eğitim aldım bir süre. İç mimarlık benim için bir hobi bunu da alaylı kalmamak adına eğitim alarak üst seviyeye çıkartmak istedim. Daha sonra İzmir'e geri döndüm. İzmir'de bir takım araştırmalarımın ardından üniversite arkadaşımla birlikte endüstriyel mutfak alanında bir ortaklık gerçekleştirdim. Yani bu kafe sektörüne girişim bu süreçten sonra başladı diyebilirim. 

İşletmelerinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Üniversite arkadaşımla birlikte endüstriyel mutfak alanında girişimlere başladıktan sonra tabi ki bu WillyWonder's süreci başladı diyebiliriz. İzmir'de iç mimarlık adına çizimler yaparken birkaç kafenin de dizaynını üstlendim. Akabinde İzmir Kipa'da,Kipa Genel Müdürü ile tanışma fırsatı yakaladım. Sohbet esnasında bana nerelisin diye sorunca tabi ben direkt Konyalıyım dedim. Genel Müdürümüz Biz Konya'ya da Kipa açıyoruz dedi. Kafe gibi işletmeler olacaksa haberimiz olsun bizde gider yaparız bu vesileyle memleketimizi görürüz diye söyledim. Hadi burada da açalım diyerek bir işe kalkışarak yaklaşık olarak 9 sene önce ilk WillyWonder's'i Konya Kipa'ya açtık. İsim olarak da daha önce Almanya'da dostlarımızla bir Corner Kafe açmıştık o vesile ile gelişen ismi buraya kadar taşıdık. İlk kafemizi kız kardeşim için açmıştım daha sonra bir sene içinde Kayseri, Kule Site ve M1 Tepe'ye de kendi adımıza kafeler açarak dört şubeye birden ulaştık. Kayseri'de ki işletmemiz ortaktı. İvmemiz çok hızlı giderken sigara yasakları çıkması biraz bizi zorladı. Çünkü kafelerimizin hepsi Alışveriş merkezlerinde olunca dışarıda ki kafeler kadar çözüm üretemedik. Dolayısıyla hızlı bir büyüme ivmesi yakalayan kafelerimizde büyümeyi durdurmak zorunda kaldık. Ama bu süreci de hızlı bir şekilde zamanla toparlayarak ilk bahçe kafemiz olan şuan ki Nalçacı'da bulunan yerimizi açtık. Ankara Çay Yoluna bir yeni şubemiz oldu franchising adı altında. Yani kısacası biraz inişli çıkışlı bir süreçle birlikte yolumuza iyi bir şekilde devam ediyoruz.

Aslında Konyalısınız işletmede yerel bir işletme ancak isminden dolayı dışarından gelen bir kafe imajı var sizin düşünceleriniz nedir bu konuda?

- Bunun bizde farkındayız ama biz yerel bir firmayız sizin içinizden çıktık diyerek çok fazla duyuru yapmak istemedik. Hem Almanya'da hem de kendi coğrafyamızda edindiğim bilgiler neticesinde bunun doğru bir adım olduğunu düşünmedik. Hedefimiz daima Türkiye'ye ne kazandırabiliriz düşüncesi oldu ve konsept kafe adı altında bunun ilkini buraya kazandırmak bunun öncüsü olmak bizim için daha önemli oldu. Bizim için ciddi bir macera oldu yani sonuç olarak kahve makinası koymak hazır kahve satmamak bizim için riskti ama sonuç olarak bir düzeni yakalamış olduk. Kipa'da fazla beklediğimiz gibi olmasa da Kule, Real, kültür park içerisinde bir köşe yerimiz oldu derken dokuz şubeye birden ulaştık. Aslında isim biraz farklı olsa da biz bu süreçte ilgi duyulan bir yer olduk. O dönemlerde fazlaca yerelleşmek yerine bunu ilk pazara girdiğimiz gibi devam ettirerek farklılığımızı koruduk diyebilirim. Bunun ardından fazlaca bu işte popülasyon oluştu. Rekabet başladı. Tüketiciye yarayan bir durum oldu. Bizim de yabancı bir marka imajı uyandırmak gibi çabamız olmadı aslında nasıl başladıysak öyle devam etmek belki de bu düşüncelere neden olmuş olabilir. Şöyle bir durumda oldu İzmir'den buraya geldikten sonra eşimin dostumun burada kalmadığını düşünürken aslında yanlış bir kanıya vardığımı anladım bizi tanıyan insanlar hiç yalnız bırakmadı ancak İzmir'den buraya gelip bu işe başlayınca İzmir firması olduğumuzu da düşündüler. Buna ciddi şekilde karşı çıktım hep Konya merkezliyiz biz diyerek savunmak zorunda kadım. Benim ilk hedefim zaten Anadolu da büyüyen bir kafe olmak. Hep şunu dedim bir merkez varsa burası Konya'dır demekten çekinmedim. Ama daha sonra franchising işlerinin ciddi bir iş olduğunu anladım. Yap işlet devret mantığı bize biraz ters geldiği için bunu da durdurdum açıkçası. Şuan kabuğumuza çekildik üç şubemizle devam ediyoruz. Kayseri de devam ediyor. Ankara'da ki şubemiz farklı isteklerde bulunduğu için yakın zamanda sözleşmemizi durdurmak zorunda kaldık. Kesinlikle bu kafe nereye açılırsa açılsın alkol koymayız ve koyulmasına da müsaade etmeyiz. 

Konyalı WillyWonders'ı tercih ediyor mu bunun yanında müşteri yaş ortalamanız nedir?

- Tercih edilen bir kafeyiz. Hepsinden önce bilinen bir işletmeyiz. Şükürler olsun kemik bir misafir gurubuna hâkimiz. Bizim de arzuladığımız bir kemik kitleye hitap etmek daha fazla mutu ediyor. 30 yaş ve üzerine hitap eden bir işletmeyiz diyebilirim. Öğrenci ve gençlere fazla hitap etmiyoruz. Konseptimiz biraz daha ağır bir konsept yani aslında tam anlamıyla bir kafe diyebilirim. Fazlaca atraksiyonlara girmeyen bir yer olarak düşünebiliriz. Piyasanın nabzını tutan hareketli kafe işletmeciliğinden ziyade daha sakin insanların rahat bir şekilde kahvesini içerken sohbet edebileceği bir yer olarak kalma arzusundayız. Bu düşüncelerle hareket ettiğimiz içinde müşteri yaş gurubumuz da bu şekilde oluyor. Çok klişe bir söz olabilir ama gerçekten evin salonunda çayını kahvesini içerken sohbet edilen bir ortam sunuyoruz ve gelen müşterilerimizde bize bu yönde teşekkürlerini iletiyorlar. Bir samimiyet yakalıyoruz ama çok aşırıya kaçmıyoruz. Her türlü isteklere elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz ama farklı boyutlara taşımamak gayreti içerisinde olduğumuzu da diyebilirim. Selamlaşırız, misafir ederiz ama genel olarak fazlaca ileri samimiyete çıkmayız. 

Ürün guruplarınız nelerdir birazda WillyWonder's'ın mutfağından bahsedebilir misiniz?

- Dünya mutfağını kafe bazında ilimize kazandıran bir işletme olarak mutfağımız baya zengin. Aslında bakıldığı zaman sigara yasaklarıyla birlikte bu mutfağı getirmek bir mecburiyet haline geldi. Yani şu da bir gerçektir ki bu sektörde yiyecek biraz külfettir. İçecek daha fazla kazandıran bir guruptur. Bunu söylemekten kaçınmıyorum. Yiyecek tamamen müşteriye sunulan ekstra bir hizmettir. Tabi bunu biz olmaz biz yapmıyoruz demiyoruz buda olmak zorunda. Dünya mutfağını da konseptimize hızlı bir şekilde kazandırarak devam ettik. Bunun yanında tabi ki birçok çeşit kahvemizle de menümüzü zenginleştirdik. Buna istinaden artık yeni bir menü yapma gereksinimi duyduğumuz için yakın zamanda çok fazla kafa karıştırıcı olmayan bir sunum yapacağız. Ekstra olarak bu aya özel başlattığımız anca artık devamlı olarak menümüzde yer alacak olan aşure servisi yapıyoruz. Tamamen ev yapımı olan aşurelerimizi farklı bir sunumla sunacağız. Aslında dışarıdan yerel olmadığımızı düşünenler adına güzel bir ikram olacak. Özel bir kavanozda sunuyoruz bu kavanozu da müşterimize hediye olarak veriyoruz. Hem yerelleşip hem kaliteyi yukarıya çekiyoruz. Türk mutfağı dünyanın en büyük üç mutfağından birisidir. Bunu biraz biz ihmal ediyoruz. Bu üç isimin içinde yer almayan İtalyan mutfağı ise daha fazla tercih ediliyor. Hızlı tüketim alakart fastfood bunların hepsi İtalyan mutfağında mevcut onun için ekstra olarak tercih ediliyor. Türk mutfağı denince de döner olarak biliniyoruz onun için bunu tekrar söylüyorum biraz ihmal ediyoruz. Bizde de farklı zamanlarda Türk mutfağını sunmaya gayret ediyoruz. Bizim ürünlerimiz arasında en çok tercih edilen ise üç peynirli tost çeşitlerimiz bunun yanında Hint mutfağında bulunan tikka masala. Hint mutfağı diyorum ama bizim damak tadımıza çok uygun bir tat diyebilirim. Tavuk yemeği olan bu tat Hint baharatlarından yapılıyor ve yanında Hint katmer ekmeğini veriyoruz. Tamamen ithal ediyoruz bu ürünleri onun için biraz meşakkatli diyebilirim. Tutulan ürünlerimizin de başında geliyor. Masala çayımız var o da ekstra olarak tutulan tercih edilen ürünlerimiz arasında süt ile ikram ediyoruz. Belçika'dan waffle, orijinal İtalya'dan tiramusu var. Gururla söyleyebilirim aşuremiz var. Yenilecek olan menülerimizin içine yöresel lezzetler koyacağız ama tabi dünya mutfağı da devam edecek.

Samimi sohbetiniz için teşekkür ederiz son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Biz iki şubede kırk kişi çalıştırıyoruz biz bacasız fabrikalarız. Ciddi vergilerimiz ciddi ödeneklerimiz var ama buna rağmen dışarıda çok cici gözükmüyoruz. Sektör güzel bir sektör ama zor fazlaca donanıma sahip olunması gereken bir mecra. Herkes yapabilir ama layığı ile yapmak daha önemli. Sonuçta bu sektör bir hizmettir hizmeti herkes yapabilir ama sevmek lazım fazlaca mesai lazım. Yatırım yapmak için yapılmasın bu iş biz sadece bunu istiyoruz. Başlarında durulacaksa kişi kendi takip edecekse amenna bizde yardımcı oluruz elimizden geldiği kadar bunun dışında kalanlar biraz zorlanıyor. Son olarak herkesi aşuremizi tatmaya menülerimizi incelemeye davet ediyorum. Sizin aracılığınızla da kuruluş sürecimizden bu yana bizimle olan olmayan herkese teşekkür ediyorum.

SAMİ KAYALAR

Editör: TE Bilişim