Sel-Sa Tarım Ürünleri Pazarlama veTICARET Limited Şirketi'ninYÖNETIM Kurulu Başkanı Selçuk Öcal, "İnanın, hayatı dolu dolu yaşayanlardanım. Parayı biriktirmek için kazanmadım, parayı yemek için kazandım. Yokluklarla mücadele ettim. Hayatta hiçbir şeyi de kendime kısmadım" dedi. 

 

Selçuk Öcal kimdir?

Konya'nın Cihanbeyli ilçesinin İnsuyu köyündenim. Konya Ticaret Borsası'nda 1978 yılında memur olarak hizmet vermeye başladım. 1983 yılına kadar bu görevimde kalıp, memurluk yaptım. Akabinde vatani görevimi tamamlamak için askere gittim. Askerlik dönüşü direkt tekrar Borsa'ya girmeyi değil de kendi çevremde ticaret yapmayı tercih ettim. Tabii geleceği Cenab-ı Hakk'tan gayri kimse bilemez. Nasibimizde tekrar Borsa'da görev almak varmış. Memur olarak girdiğim Borsa'da bugün Meclis Başkanlığı görevini ifa etmekteyim. Aynı zamanda Sel-Sa Tarım Ürünleri adlı bir işletmenin de sahibiyim. 6 kardeşiz. Evliyim, 3 çocuk babasıyım.

PÜRÜZSÜZ İTİBARA SAHİBİZ

Sel-Sa Tarım Ürünleri Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi, iş hayatında her zaman dürüstlük, ahlak ve manevi değerleri, insani ilişkileri ön planda tutan anlayışıyla ve pürüzsüz itibariyle 20 yılı aşkın zamandır tüketicilere hizmet vermenin mutluluğunu yaşamaktadır. Gelecek yıllarda da iş ortaklarımız ve müşterilerimizle birlikte çalışabilmenin ümidini taşımaktayız ve bunun bizlere verdiği güç ve enerjiyle yenilik ve gelişim için var gücümüzle çalışmaktayız. Firmamız alanında profesyonelleşmek ve sektöründe adını üst sıralara yazdırabilmek amacıyla sürekli altyapı ve gelişme çalışmalarına devam etmektedir.

Peki zamanında tarım ürünleri üzerine bir şirket kurma fikri nasıl oluştu?

1990 'lı yıllarda ithalat-ihracat meselesi oldukça fazla önemliydi. Bir şirket çatısı altında bu işten ekmek kazanacağımızı düşünerek böyle bir şirket kurma yoluna başvurdum. 

 

YOKLUKLARLA MÜCADELE ETTİK

Bugün hem Meclis Başkanlığı yapıyorsunuz hem de kendi şirketinizde ticari faaliyetler içerisindesiniz. Varlıklı bir aileye sahip olmadığınızı ifade ettiniz. Peki bugünlere nasıl geldiniz, nasıl başardınız?

Çok çalıştım. Ticarete başladığımda imkanlar sınırlıydı. Yokluklarla mücadele ettik. İçinde oturduğumuz büromuzun elektriği dahi yoktu. Anlayacağınız bu şartlar altında işimize dört elle sarıldık. Yılmadık, azmettik. Hayatta para kazanmak kolaydır ama parayı tutmak çok zordur. 

6 kardeşsiniz. Siz nasıl bir yetiştirilme aşamasından geçtiniz?

Ailem, biraderlerimle birlikte bizlerin manevi eğitimine çok büyük önem vermiştir. Zamanında yazları Kur'an Kursu'na, camiye gidip, dinimizi tam anlamıyla öğrenebilmemiz için çok yoğun gayretler sarf etmişlerdir. O zamanlar aldığımız manevi eğitimler bugünkü yaşamımıza yön vermiştir. Şahsi olarak çok serbest bir yetiştirilme aşamasından geçtiğimi söyleyebilirim. Rahmetli babam ne aldığıma ne de sattığıma karışmazdı. Şunu da çok net ifade edebilirim ki, bugünlere büyüyerek gelebilmişsem zamanında ailemin beni uzaktan kontrollü bir şekilde olmak kaydıyla serbest bırakmasının payı çok çok fazladır.

Sel-Sa Tarım Ürünleri Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öcal, "İnanın, hayatı dolu dolu yaşayanlardanım. Parayı biriktirmek için kazanmadım, parayı yemek için kazandım. Yokluklarla mücadele ettim. Hayatta hiçbir şeyi de kendime kısmadım" dedi. 

Selçuk Öcal, aşırı derecede sempatik ve güler yüzlü bir şahsiyet. E haliyle tevazu sahibi bir insan. Bu haftaki köşemiz için Sel-Sa adlı şirketinde Selçuk Öcal ile bir araya geldik. Öcal'ın hayatı ve bugünlere geliş süreci üzerine hasbihal ettik. Çok da memnun kaldık. Şunu da unutmadan söyleyiverelim. Öcal aynı zamanda Konya Ticaret Borsası Meclis Başkanı. Başkan Öcal, hizmet verdiği Borsa camiasında da aktif, girişken ve sevilen bir zat-ı şahane.  

Bugün Konya Ticaret Borsası çatısı altında Meclis Başkanlığı görevini ifa ediyorsunuz. Merakım şu ki; Ticaret Borsası Meclisi tam olarak ne yapar, nedir görevi?

Konya Ticaret Borsası Meclisi, alıcı ile satıcıyı bir arada buluşturan, meydana gelebilecek sorunlarda hakemlik görevi yapan bir kurumdur. Bu kapsamda faaliyetlerini sürdürür.

Meydana gelebilecek sorunlar derken…

İşte ürünün bozuk çıkması, paranın ödenip ödenmemesi ve benzeri hususlarda hakemlik görevi yapmaktayız. Borsa, ne köylünün ne de tüccarın borsası değildir. Her ikisini de birleştirip, ortaya konulan ürünün pazarlandığı bir yerdir. Konya Ticaret Borsası, yarı resmi bir kurumdur. Bağlı bulunduğumuz Meclis aynı zamanda Borsa'da denetleme görevini de üstlenir. 

Daha önce çeşitli vesilelerle hayata erken atıldığınızı ifade etmiştiniz. Acaba bu erken atılma birtakım şartların getirdiği sonuç mu?

Elbette ki. Birtakım şartlar gereği hayatın içerisine erken atılmak durumundaydım. Varlıklı bir ailenin evladı değildim. Onun için çalışmak zorundaydım. 

'Sel-Sa' diye bir şirketin de kurucususunuz. Biraz şirketinizi tanıyabilir miyiz?

Sel-Sa Tarım Ürünleri Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi'ni 1990 yılında kurdum. Kendi ismimin ve eşimin isminin baş harflerini taşıyor şirket. Türkiye'nin önde gelen un, yem ve makarna fabrikalarının hammadde tedarikçiliği yapmanın yanı sıra aynı zamanda müşterilerinin bakliyat, yem katkı maddeleri ve kimyon, çemen ve benzeri baharat türleri ihtiyaçlarını gidermede de hizmet sunmaktayız. Güven esasına dayalı ticareti kendine misyon edinen firmamız kısa sürede gelişerek başta ülkemizin tahıl ambarı olarak adlandırılan Konya olmak üzere çevre illerde de ülkenin büyük un ve yem fabrikalarının önemli bir tedarikçisi olmuştur. Firmamız tedarikçiliğini yaptığı firmalara en kaliteli ürünleri sunmak amacını kendine prensip edinmiştir. 

Şu an Cihanbeyli'yle bir ilişiğiniz var mı?

Var, elbette ki. 2 yaşındayken Konya merkeze gelmişiz. Tabii bugün amcalarım, halalarım, eşimiz dostumuz hem orada ikamet ediyorlar. Ara ara giderim ziyarete. Hatta Cihanbeyli'de başımızı sokacak bir evimiz var, kiraya verdiğim iki dairem var. Yani yatırım yapıyorum.

PARAYI YEMEK 

İÇİN KAZANDIM

Şöyle geriye doğru dönüp baktığınızda 'zamanında şunu da yapsaydım'  diyor musunuz?

İnanın, hayatı dolu dolu yaşayanlardanım. Oturup, dediğiniz gibi geçmişe baktığım zaman benim gibi hayatın depdebesinden geçip, birtakım zorluklara göğüs gerip, bugünlere ulaşan birinin daha olacağını pek zannetmiyorum. Hayatın her aşamasını her hususunu dolu dolu yaşadım. Cenab-ı Hakk'a bana verdiği bu nimetlerden dolayı sonsuz şükürler olsun. Parayı biriktirmek için kazanmadım, parayı yemek için kazandım. Yatırımlarımı da ihmal etmedim. Çünkü arkamda çocuklarım var. Onların geleceğini de garanti altına aldım. Gece gündüz çok çalıştım. Ne kadar çok çalıştıysam o kadar da çok keyif sürdüm. Hayatta hiçbir şeyi kendime kısıtlamadım. Yani 'şu benim olsa' dediğim şeyi mutlaka almışımdır. Gözüm arkada kalacak hamdolsun hiçbir şey yok. Cenab-ı Hakk aklıma hayalime gelmeyecek nimetlerle beni serfiraz kıldı.

Hobi olarak neler yaparsınız?

Zamanında çok spor yaptım. 2000 yılından 2007 yılına kadar bilfiil spor yaptım. Badi çalıştım. Sonra Hacc'a gittim. Hac dönüşü zatürre olup, 9 kilo verdim. Akabinde de sporu bırakmak durumunda kaldım. Gezmeyi, yeni bir şeyler öğrenmeyi çok severim. 

Son olarak belli bir hayat tecrübesine sahip biri olmanız hasebiyle aynı zamanda bir baba olarak arkadan gelen yeni jenerasyona neler tavsiye edersiniz?

Asla ve kat'a bozulmasınlar. Dinlerine, diyanetlerine sahip çıksınlar. Annelerine, babalarına hürmette, saygıda kusur etmesinler. Avrupa'da birçok ülkeyi gezme imkanı buldum. Şunu gördüm; dininden uzaklaşan bir genç, hayatta kesinlikle bir yerde dikiş tutturamaz, ülkesine faydalı olamaz. Türkiye coğrafyasında yaşayan tüm çocuklara, gençlere tavsiyem; öz benliklerini kaybetmesinler.        

PAZARTESİ SOHBETİ - MUSTAFA GÜZEY

Editör: TE Bilişim