Paksu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sertaç Tuza, "İş hayatındaki en büyük idealim Paksu'da büyüklerimden devraldığım bu bayrağı hakkıyla taşıyarak çocuklarıma devredebilmek" diye konuştu 

Genç Kuşak yazı diziminin bu haftaki konuğu Paksu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sertaç Tuza bey oldu. Merhum Faruk Tuza'nın oğlu olan Sertaç Tuza, Konya'nın yakından tanıdığı genç ve başarılı bir işadamı. Hedefleri doğrultusunda ilerleyen, sektörde büyük başarılara imza atan isminin yanı sıra spora olan sevdası ile de biliniyor. Torku Konyaspor'un Yönetimi'nde yer alan Sertaç Tuza, Torku Konyaspor için kendinden fedakarlık yaparak, büyük bir Torku Konyaspor sevdalısı olduğunu gösteriyor. Birçok idealinin olduğunu ifade eden Sertaç Tuza, "İş hayatındaki en büyük idealim Paksu'da büyüklerimden devraldığım bu bayrağı hakkıyla taşıyarak çocuklarıma devredebilmek" diyor…

Sertaç Tuza kimdir?

13 Ağustos 1981 Konya doğumluyum. Nezihe Tuza ve merhum Faruk Tuza'nın oğluyum. İlk ve orta öğrenimimi Konya'da tamamladım, sonrasında yüksek öğrenim için Bilkent Üniversitesi'ne devam ettim. İş hayatına 2003 yılında babamın vefatı sonrasında atıldım. O zamandan beri Paksu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı'nı devam ettiriyorum. İnşaat Malzemeleri sektöründe hemen her ürün dalında faaliyetlerimiz mevcut, son dönemde de kendi yaptığımız iş merkezi inşaatları ile yelpazemizi geliştirmeye gayret ediyoruz. İş hayatındaki en büyük idealim Paksu'da büyüklerimden devraldığım bu bayrağı hakkıyla taşıyarak çocuklarıma devredebilmek.

Paksu A.Ş. ve tarihçesinden biraz bahsedebilir miyiz?

Pakpen Şirketler Grubu'nun kuruluşu Paksu A.Ş.'ye dayanıyor. Grubun ilk şirketi olan Paksu, faaliyetlerine 1970 yılında Konya'da sanayileşmenin henüz başlamadığı dönemde; inşaat ve sıhhi tesisat malzemesi satışı ile başlamış ve kurulduğu günden buyana yenilikleri izleyen ve uygulayan bir firma olarak Konya'nın inşaat ve sıhhi tesisat malzemeleri sektöründe belirleyici bir konuma yükselmiştir. Paksu A.Ş. Konya Larende Caddesi'nde mütevazi bir şekilde başlayan faaliyetlerine bugün Marangozlar Sanayi'ndeki showroom ve satış mağazasının bulunduğu merkez bina ve Büsan Organize Sanayi Sitesi'ndeki deposunda devam etmektedir. 1970 yılından beri İnşaat ve Sıhhi Tesisat Malzemelerinin büyük markalarının temsilciliklerini bünyesinde toplayan Paksu A.Ş. Konya'da olduğu kadar birçok ilimizde de kaliteyi ve hizmet anlayışını ön plana çıkararak, bulunduğu çizgiyi bozmadan her zaman daha ileriye gitmeyi hedeflemektedir.

Geçmişte bugüne dair hayalleriniz nelerdi, hangilerini gerçekleştirdiniz?

Küçüklüğümden beri benim tek hayalim aile işimizi devam ettirmek ve büyütmekti Daha 10 yaşımdayken işlere ısınmam için babam şirkete gidip gelmemi teşvik eder, yaşıma uygun işler vererek ticareti sevdirmeye gayret ederdi. Ağaç yaşken eğilirmiş. Zaman içerisinde babamın bu yaklaşımının çok faydasını gördüm. Çünkü küçük yaşlarda daha ziyade eğlence için şirkete gidip gelme şeklinde başlayarak tanıdığım iş hayatını babamın vefatı ile birlikte şirketin sorumluluğunun ağırlığın hissettirmeye başlaması sonrasında bile işlere aşinalığım sebebi ile daha kolay göğüsleyebildim. Zannediyorum 2013 yılında aldığım Vizyon Ödülleri Yılın Genç İşadamı ödülünde de erken yaşta gelen bu sorumluluk duygusunun büyük emeği vardır.

HEDEFİM PAKSU'YU ÖNCÜ BİR FİRMA YAPMAK

Hedefleriniz var mı ileriye dönük?

Hedefler sorusunu PAKPEN Şirketler Grubu şemsiyesi altındaki iki şirketimiz için ayrı ayrı cevaplamak isterim. Paksu A.Ş.'nin temelleri 1970 yılında amcam Mehmet Tuza ve babam Faruk Tuza tarafından atılmış. Yani Paksu yaklaşık yarım asırdır ticari hayatını sürdüren Konya'nın önde gelen İnşaat Malzemeleri firmaları içinde yerini sağlamlaştırmış bir şirket. Dolayısı ile PAKSU için öncelikli hedefimiz Paksu'nun bu lider konumunu korurken hitap ettiği coğrafyayı geliştirmek ve genişletmek. Öncelikle ticari olarak sıkı bağlar içerisinde bulunduğumuz komşu illerde ve sonrasında tüm Türkiye'de Paksu markasını Konya'daki bilinirlik düzeyine çıkarmayı ve Konya'da olduğu gibi o illerde de öncü firmalardan olmayı hedefliyoruz. Paksu'da 2013 yılı hedefimiz yüzde 40 büyümekti ve bu hedefi gerçekleştirdik. 2014 yılında ise içinde bulunduğumuz ekonomik konjonktürden dolayı hedefleri daha temkinli veriyoruz. Ekonomik açıdan sıkıntılı dönemler ve dolayısı ile sektördeki durgunluk, birçok firmayı ister istemez etkiliyor bu da domino taşı etkisi göstererek şirketinizin finansal durumu ne kadar güçlü olursa olsun herkese sirayet ediyor. Bu sebeple bazı dönemlerde büyümekten ziyade mevcut durumu korumak öncelikli strateji haline gelebiliyor. Tabi krizlerden fırsatlar çıkarmakta akıllı yönetilen şirketlerin en önemli vasıflarından biridir, biz de bu durgunluk dönemi sonrasında gelecek hızlı büyüme dönemine dair hazırlıklarımızı şimdiden yapıyoruz. İkinci şirketimiz Pak İnşaat ise temellerini 2010'da attığımız bir yapılanma. Şirketle İnşaat Mühendisi olan kardeşim Seda Tuza yakından ilgileniyor. Pak İnşaat ile birlikte inşaat sektöründe tıpkı inşaat malzemeleri sektöründe olduğu gibi sektörün ilk akla gelen isimlerinden biri olmak ve çok daha başarılı iş merkezi ve otel projelerine imza atmak istiyoruz. Yıllardır Konya'daki hemen her büyük projede Paksu olarak inşaat malzemelerimiz yer aldı, 2010 yılında başladığımız inşaat projeleri ile malzeme satışının yanı sıra bir inşaatı temelinden çatısına tüm aşamalarını takip ederek tümüyle yapmanın heyecanını yaşadık. 2013 sonu itibariyle de inşaat firmamız Pak İnşaat'ı kurduk. Pak İnşaat firmamızın Büsan Organize Sanayi Bölgesi girişinde yapımını tamamladığımız ilki 8 bin 398 metrekare, ikincisi 7 bin 38 metrekare olmak üzere 8'er işyerinden oluşan iki projesi bulunuyor. Yapımı devam etmekte olan 3. projemiz ise 2014 'de tamamlamayı hedeflediğimiz 4 bin 80 metrekarelik işyeri inşaatı. 2014 yılı ikinci çeyreğinde de Ankara yolu cepheli toplam 4 bin 749 metrekare alana sahip yeni bir projeye başlayacağız.

KONYA'YA OTEL KAZANDIRMAK İSTİYORUZ

 Pak İnşaat'taki hedeflerimizden biri de Konya'ya, Mevlana şehrine yakışır bir butik otel kazandırmak. Bu otel ile şehrimizi ziyarete gelen misafirlerimizi güzel bir mekanda ağırlayarak, Konya'nın tanıtımına da katkıda bulunmayı arzu ediyoruz.

KONYASPOR BENİM İÇİN BİR TUTKU

Aile hayatınız ve İş yaşamınız arasındaki dengeyi nasıl kuruyorsunuz?

İnsan hayatında iş yaşamı, sosyal yaşam ve aile hayatı arasındaki dengenin ve uyumun çok iyi korunması gerektiğine inananlardanım. Allah-ü Teala'nın hayatta insana bahşettiği en önemli şey ömür dolayısı ile zamandır. Zamanı doğru yönetmek için de belli püf noktalar var aslında; Örneğin iş hayatında zamanı doğru ve etkin kullanmak adına Paksu'nun kurumsallaşmasına çok önem veriyoruz ve bütün pozisyonlarda yetki-sorumluluk dengesini doğru kurmaya gayret ediyoruz. Şirketinizin içerisinde bu dengeleri düzgün ve sağlıklı bir organizasyonla sağladığınız zaman kendi kendine işleyen bir sisteminiz oluyor ve yönetim kurulunun üstüne düşen yük azalıyor. Tabi çalışanların firmayı sevmesi ve benimsemesi de çok kritik bir konu. Siz zor zamanlarda çalışanlarınızın yanında olduğunuzu hissettirirseniz çalışanlar da işlerini yaparken kendi malları gibi sahiplenip o bilinçte çalışıyorlar. Ben bu kültürü babamdan devraldım ve devam ettirmeye gayret ediyorum. Paksu'da bu kültürü ve aile havasını yaşatabildiğimizi düşünüyorum. Bizim gibi Konya'da yıllardır ticaretin içinde olan bir aileden gelince sosyal hayattan da kopuk olmak mümkün değil. Yıllardan beri gelen ilişkiler sebebiyle hem ailevi bağlar hem de şirketin temsilini gerektiren aktiviteler çok yoğun bir program oluşturuyor. Bir taraftan sanayi ve ticaret odalarının faaliyetlerini takip etmeye çalışırken diğer taraftan programımın büyük kısmını Konyaspor dolduruyor. İş hayatına ayırdığınız zamanı dengeleyince aile hayatınız içinde yeterli zaman otomatikman ortaya çıkmış oluyor. Sonuçta temelde hepimiz ailelerimize daha güzel hayat şartları sağlayabilmek için çalışıyoruz. Onlarla birlikte hayatı paylaşmaya vakit ayırmayınca işin temel noktası kaçırılmış oluyor.

Konyaspor yöneticiliği nasıl başladı?

Birçok Konyalı genç gibi ben de küçük yaştan itibaren hep şehrimizin takımını takip ederek ve maçlarına giderek yetiştim.  Çok yakından izlememe rağmen son döneme kadar yönetime ilişkin bir çalışmam olmamıştı. Yöneticiliğim önceki sene başladı ve yaklaşık 1,5 senedir aktif şekilde sürdürüyorum.  Temelde her Konyalı'nın elinden geldiğince Konyaspor'a destek vermesi en çok arzu ettiğimiz husustur. Benim elime de hizmet edebilmek için böyle bir fırsat geçtiği için çok memnunum. Geçtiğimiz dönem en önemli hedefimiz takımı Süper Lig'e çıkartmaktı, çok şükür muvaffakta olduk, bu sezonda ise en önemli hedefimiz Ligde kalıcı olabilmek ve yerimizi sağlamlaştırmak. Ben Konyaspor'da bu sezon stadyumdan sorumlu olarak görev yapıyorum. Malumunuz gelecek sezon 42 bin kişilik yeni stadımız hizmete açılması kapsamında yapılan proje devam ediyor. Proje Konya sporunun geleceği adına çok büyük bir adımdır. Çünkü içerdiği spor kompleksi ve olimpiyat köyü ile UEFA kriterlerine uygun, Avrupa ve dünya şampiyonalarının düzenlenebileceği bir stadyumdur. Mimarisi ve tasarımıyla da dünyanın marka statlarından biri olacaktır.

GENÇ KUŞAK-İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim