YAVUZ SÖZER KİMDİR?

1974 Konya doğumluyum. Küçüklükten beri ticaret ve esnaflığın içerisindeyim. Rahmetli babamın yanında esnaflığı öğrendim. Ticareti yıllar boyu beraber yaptık. Konyaspor yönetiminde bulundum. Saadet Partisi'nde İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulundum.  Daha sonra kurulan Has Parti döneminde de İl Başkan Yardımcılığı yaptım ve o dönem Milletvekilliği adayı idim. Daha sonrasında siyasi çalışmalara AK Parti bünyesinde devam edip, şu an halen Karatay Belediyesi Meclis üyeliği yapmaktayım. Birçok sektörde faaliyet gösterdik. Bunların içerisinde bizim için en önemlisi İnşaat sektörüydü. Yaklaşık 30 yılı aşkın bir süredir inşaat sektörünün malzeme satışı ve yapım sektörlerinin içerisinde bulunduk. Şirketimiz bir aile şirketi olduğu için kendi ticari faaliyetlerimi ayırdım. Yaklaşık 15 yıldır yoluma kendi başıma devam etme kararı aldım. Şuanda da Beste İnşaat ve Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanıyım.

BESTE İNŞAAT'IN HEDEFLERİ  

Biz artık yapmış olduğumuz projelerden sonra çıtamızı birazcık daha yükseltmeyi hedefliyoruz. Şuanda 40 tane yapmış olduğumuz inşaatlarımızdan sonra özellikle Selçuklu ve Karatay bölgesinde 8-10 yer ile görüşmelerimiz devam ediyor. Artık 150-200'ler civarında yap-sat şeklinde bir güce ulaşmış durumdayız. Bunu halkımızla paylaşmak istiyoruz. Yakında projelerimize sunacağız ve kamuoyu ile paylaşacağız.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İLE

İLGİLİ GÖRÜŞLERİ

Kentsel dönüşümün şuanda özellikle Meram bölgesinde ciddi uygulamaları var. Biz bundan memnunuz. Tabi kentsel dönüşümde müteahhit firmalardan ziyade TOKİ tarzı Belediye tarzı yapılaşmanın daha yoğun olduğu bir yapı söz konusu. Rakamları çok yüksek olması sebebiyle normal vatandaşlarımızın bu tür yerlerden ev sahibi olabilmeleri çok zordu. Kentsel dönüşümün de bölgemize ciddi katkıları olduğu kanısındayım.

Beste Mühendislik ve İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sözer, inşaat sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "Farkımız çok kısa süre içinde konutları yaparak teslim etmektir" dedi

Beste Mühendislik ve İnşaat olarak ne tarz konutlar yapıyorsunuz? Bunlardan bahseder misiniz?

Beste Mühendislik ve Müteahhitlik A.Ş daha önce babamın kurmuş olduğu bir şirket idi.  15 yılı aşkın bir süredir Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmaktayım. Şirkete kendim devam etmekteyim. Muhtelif yerlerde inşaat sektöründe yap-sat olarak birçok faaliyetlerimiz oldu. Özellikle Bosna Hersek Mahallesi ve Kozağaç bölgesinde, Sancak Mahallesi'nde yapmış olduğumuz inşaatlar var. Şuanda da kendi doğum büyüdüğüm Kozağaç Mahallesi'nde inşaat faaliyetimiz sürüyor. 40 daire yap-sat şeklinde yapmış olduğumuz binalarımız var. Arena Park Konutlarında belki de Konya'da bir ilki gerçekleştirdik. 6-7 ay zaman zarfında hem ruhsatını aldık, hem yaptık hem sattık hem de ev sahiplerine evlerini teslim ettik. İnşaatlarımıza yeni bir anlayış getirmeye çalıştık. Full konsept içinde A'dan Z'ye her şeyiyle ev sahiplerimizin alıp da sonradan yaptırabileceği hiçbir şey kalmamak üzere her şeyi düşündük. Duşa kabini, mutfak dolapları ve avizelerine varana dek her şeyi yaptık. Şuanda Arena Park Konutları 2. etap olarak 20 dairenin yapımına başlıyoruz. Ayrıca satacağımız hiçbir dairemiz kalmamış olup, müşterilerimiz daha temel aşamasında tercihlerini yapmışlardır.

Bir müşteri Beste Mühendislik ve İnşaat'ı niçin tercih etmeli? Sizi diğer firmalardan farklı kılan nedir?

Birçok farkımızın olduğunu düşünüyoruz. Öncelikle Konya tarihinde bu kadar kısa zaman zarfında yapıp teslim eden ilk firma olduğumuzu düşünüyorum. Ne zaman biteceği belli olmayan süreçler artık bizde yok. Biz baştan müşterilerimizle sözleşmeler imzalıyoruz. Ne zaman biteceği ile alakalı tazminatlı ceza yaptırımları olan sözleşmeler koyduk ve sözümüzde de durduk. Müşterilerimizde bundan dolayı bizi tercih ettiler. İnşaat sektöründe tarihi bir geçmişimiz var. Bilgilerimizi, tecrübemizi ve köklü yatırımlarımızı takip ediyorlar.

İnşaat sektörüne dair görmüş olduğunuz sıkıntılar nelerdir?  

Elbette ki her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de ciddi sıkıntılar var. Öncelikle müteahhit firmaların güvenilir olup olmadığı, geçmişinin araştırılması ve birçok müteahhit firmanın kasıtlı dolandırıcılıkla söz konusu olduklarını malum firmalar ve herkes biliyor. Bu tür yapılar, bu tür müteahhitler sektörümüzü güvensizlik konumuna sürüklüyor. Ancak müşteriler, vatandaşlarımız biliyor ki müteahhit firmanın geçmişi ile alakalı araştırmalar yaptıkları zaman emin olacaklar ki teslim edilip edilmeyeceği konusunda bir ön fikre varmış olacaklardır. Malzeme konusunda da çok ciddi muhtelif alternatif ürünler var. Ciddi derecede fiyat farkı olan ürünler mevcut. Müşteri ucuz alma yolunda bir düşüncesi var iken artık kaliteli yapılaşmalara birazcık daha fazla ödeyip kaliteli bir yapının, site usulü içinde konsepti olan bir yaşam alanı düşünmektedir. Bizde Kozağaç bölgesine yapmakta olduğumuz Arena Park Konutlarımızı, mini site içi uygulaması ile kamelyalarımız, kilitli otoparklarımız, güvenlikli site girişlerimiz ve muhtelif özellikler ile uygulamaya çalıştık. Başarılı da olduğumuzu düşünüyoruz. Alan müşterilerimiz gayet memnunlar ve teşekkürlerini de iletiyorlar.

Vasıflı eleman bulma konusunda bir sıkıntınız var mı?

İnşaat sektöründeki en büyük sıkıntı eleman zaten. Vasıflı eleman çok az. Şuanda Suriye sorunundan dolayı göç etmek zorunda kalmış mültecilerin inşaat sektörlerinde çık ciddi oranda çoğunluğu göze çarpmıştır. Hatta bunların içinde vasıflı olanının yanında vasıfsız elemanlarında çokluğu görülüyor. Ancak bizim teknik ekip ve mühendislik grubumuzun yapılan inşaatlarda ciddi oranda kontrolüyle bu tür aksaklıklara meydan vermemek için yoğun gayret göstermekteyiz. Bundan dolayı vasıflı ve kalifiyeli elemanların inşaat sektöründe olmalarını arzu etmekteyiz.

EMRE EROĞLU

Editör: TE Bilişim