Osman Sınav'ın yönettiği Kızılelma dizisinin başrol oyuncu Furkan Palalı, Yenigün'e samimi açıklamalarda bulundu. Palalı, "Besin kaynağım Hazreti Mevlana'dır. Edebimi, ahlakımı hep Konya'dan aldım. Doğup büyüdüğüm topraklara varınca ferahlıyorum" dedi.

 

Furkan Palalı'yı Osman Sınav'ın iddialı dizilerinden biri olan, TRT 1'de yayınlanan, Kızılelma dizisinin MİT ajanı Murad Altay'ı olarak tanıdık. Palalı'yı Konyalı olması münasebetiyle İstanbul'un Mecidiyeköy semtinde ziyaret ettik. Çok da memnun kaldık. Sevilen ve takdir gören bir hayran kitlesine sahip olmasına rağmen bizi sıcak ve samimi bir şekilde karşıladı, sorularımıza cevap verdi. Konya'dan gelmiş olmamızdan dolayı 'hemşehri' dayanışması olsa gerek yeterli ilgi ve alakayı gösterdi. Oyuncu Furkan Palalı'yla Konya'yı, Konya ile bağını, en son oynadığı Kızılelma dizisinin niçin 'bitirilmek' zorunda bırakıldığını ve benzeri hususları konuştuk.      

 

Furkan Palalı kimdir?

İki çocuklu bir ailenin ferdi olarak 1986 yılında Konya merkezde dünyaya geldim. Ortaokulu Özel Diltaş Lisesi'nde tamamladım. Daha sonra Dolapoğlu Anadolu Lisesi'nden mezun oldum. Konya'da okuduğum sıralarda Türkiye Basketbol Birinci Ligi'nde mücadele eden Kombassan Konyaspor'un altyapısında basketbol kariyerine başladım. Yine aynı kulüpte 7 yıl top koşturduktan sonra 2000 yılında Tofaş Kulübü Konya şubesine transfer oldum. Burada da 2 yıl süren mücadelemden sonra üniversite kariyerine devam etmek amacıyla basketbola veda ettim. Ankara Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünü bitirdim. Ankara'da 6 aylık yaratıcı drama eğitimi, Tuncay Özinel'den tiyatro oyunculuğu eğitimi ve Ferdi Merter'den karakter oyunculuğu eğitimleri aldım. 2011 yılında mankenlik yaptığım dönemde Best Model of Turkey ve ardından da Best Model of the World seçildim. Marmara Üniversitesi Radyo ve Televizyon bölümünde yüksek lisans öğrenimimi sürdürmekteyim. Küçük Sırlar, Adını Feriha Koydum, Hayat Devam Ediyor, Son Yaz, Aşk Emek İster dizilerinde roller aldım. En son da Osman Sınav'ın yönettiği ve TRT 1'de yayınlanan Kızılelma dizisinde başrol oyuncularından MİT elemanı Murad Altay rolünü canlandırdım.

DÜĞÜN PİLAVI EFSANELERİMDENDİR

Konya düğün pilavı benim efsanelerimdendir. Buradaki çevreme öyle bir anlatıyorum ki Konya düğün pilavlarını, artık onları Konya'ya götürmek için sırada bekliyorlar. Keşke yazları fırsat bulabilsem de onları götürüp, Konya pilavını tattırabilsem. Arabaşını, bamyayı, etliekmeği hep yerinde tüketmek isterim. Şimdi etliekmeği buraya getirtsem çok yavan gelir tadı bana. Düğün pilavına bir masada 9-10 kişiyle aynı tabağa kaşık sallarsan zevk alırsın. Makbulü de bu zaten.

ÇİFTE MUTLULUK YAŞADIM

Bir gün Konya'da çekilecek olan bir dizi-filmde oynamak için rol teklifi gelse o an ne hissedersiniz?

Kızılelma'nın ilk çekimlerine Konya Altınekin'de başladık. Ayrıca bir başrol oyuncu olarak Osman Sınav'ın yönettiği bir sette bulunmak çok keyiflidir. Hem memleketimde dizi çekimlerine başlamak hem de Osman Sınav'la çalışmak benim için çifte mutluluk oldu. Setten yorgun argın çıktıktan sonra yeğenimi Konya'da görme imkanına sahip oluyordum ve tüm yorgunluğum gidiyordu. Konya'da ortaya konulacak olan bir projenin içerisinde yer almak, bana bir adım ötesinde işe başlatır.

Konya ile bağınızı öğrenebilir miyim?

Konya ile birinin en yakın bağı ne ise benim de o şekildedir. Her şeyden önce Konya, benim memleketim. Doğum büyüdüğüm yerler. Ailem hâlâ orada. Zaman zaman ailem İstanbul'a yanıma gelip bir süre kaldıktan sonra tekrar Konya'ya dönüyor. Konya'yı hiçbir zaman için unutamam çünkü orası bizim özümüz. Ben de ara sıra giderim oralara. Abimleri, akrabalarımı, arkadaşlarımı, dostlarımı ziyaret ederim. Kafa dinlemek için, stres atmak için çok güzel bir ara oluyor benim için. Dolayısıyla Konya'nın gözümde değeri çok yüksek.

En son ki diziniz Kızılelma'da MİT elemanı Murad Altay karakteriyle tanındınız,  sevildiniz ve takdir gördünüz. Peki Konyalılar Furkan Palalı'nın Konyalı olduğunu bilir mi?

2011 yılında mankenlikte en iyi model seçilmemden sonra ve rol aldığım dizilerin de katkısıyla 'aaa bu adam bizim hemşehrimizmiş' düşüncesi yeni yeni oluşmaya başladı. Hatta kimileri pek inanmayıp, Konya'ya ziyaretlere gittiğimde beni gördüklerinde, 'Furkan bey, sizin Konyalı olduğunuzu söylerlerdi ama biz pek inanmazdık,  doğruymuş' dediklerine şahit oluyorum. Dolayısıyla çok mutlu oluyorlar onlar mutlu olunca da ben mutlu oluyorum.

Az buz değil. Lise eğitiminiz bitinceye kadar Konya merkezde yaşıyorsunuz. O günlere dair hatırınızda neler var, öğrenebilir miyim?  

Dolapoğlu Anadolu Lisesi'ndeyken bir öğrenci grubumuz vardı. Onlarla basketbolda da bir aradaydık. O gruptaki arkadaşlarla çok yakındık. Arkadaşlarla öğretmenlerimizi bezdirir derecesinde sinir ederdik. Efendiydik ama o gruptaki arkadaşlarla yan yana oturduk mu hemen öğretmenler 'bunlar bir araya gelmesin, çok ses yapıyor' demeye başlarlardı. Şimdi o gruptaki arkadaşlar farklı farklı yerlerde farklı uğraşlarla meşguller. Pek yüz yüze görüşemesek de telefonla birbirimizi ararız sorarız.

HAYALİM BU DEĞİLDİ

Bugün Furkan Palalı'nın belli bir hayran kitlesinin oluştuğunu görmekteyim. Konya'dan ayrılmadan önce hiç hayalinizde var mıydı, 'bir gün tanınacağım, meşhur olacağım' tarzında düşünceleriniz?

İşin açığı insanlar geleceğe dair hayaller kurup ve o hayallerinin gerçekleşmesi için birtakım adımlar atmalıdır. Benim hayalim, bugünkü geldiğim durum muydu diye sorsanız, tabii ki bu değildi. Başka hayallerim oldu. Okuduğum bölümle ilgili bir şeyler yapmak isterdim. Babam ticaretle uğraşırdı. Belli sektördeki markaların distribütörlüğünü yapardı. Yazları onun yanında da çalışırdım. Babamın yanında yetiştim desem yeridir. İşte üniversite bitmeye yakın bir vesileyle modelliğe merak sardım. Akabinde oyuncu oldum.

Babanız hep önünüzü açıp desteklemiş midir?

Elbette ki. Ailemin bana hep dediği, 'okul çok önemli. Okulu bitirdikten sonra neye meylin varsa, kendini nerede mutlu hissedeceksen, nerede yeteneğin olduğunu hissediyorsan oraya git.' Bunu hep söylediler bana. İyi ki de söylemişler. Bir evlat için ailenin desteğini almak çok önemli.

BAŞARI O'NA AİT

Fiziğiniz gerçekten oyunculuğa ve mankenliğe müsait. Tabii başarılı olmanız için bu tek başına yeterli bir kriter olmasa gerek. Rol aldığınız dizilerde-filmlerde yeteneklisiniz ki halk tarafından sevildiniz, tutuldunuz. Peki başarınızın arkasında yatan sırrı neye bağlarsınız?

Azim ve hırs benim anahtar kelimelerimden sadece ikisi. Kendimi olabildiğince pozitif motive edip, bir işi başarmam gerekiyorsa onu mutlaka başarmak için uğraşırım. Yeri geldi yeme-içmemden fedakârlık gösterdim yeri geldi uyku düzenimden fedakârlık gösterdim. Neticesinde yaptığım birikimleri birleştirip şükür ki bugünlere geldim. Kaderci bir insanım. Elimden ne geliyorsa yaparım, gerisini Cenab-ı Hakk'a bırakırım. Esasında ise başarıyı veren O'dur.

KONYA FERAHLIK VERİYOR

Zaman zaman kendinizi muhakemeye çekip, 'ben nerelerden nereye geldim. Acaba geldiğim yeri unutur muyum, dostlarıma, arkadaşlarıma hor bakar mıyım' şeklinde bir endişe yaşıyor musunuz?

İnanın bu konuda içim çok rahat. Ben burada sadece işimi yapıyorum ama her zaman için nerelisin sorusuna cevabım hep Konya'dır. Ben Konya'nın bir evladıyım. Oranın ekmeğini yiyip, toprağına ayak bastım. Oralar edebimi, ahlakımı aldığım yerler. Buradaki çevreme yeri geldiği zaman Konya'yı anlatırım. Her zaman gurur duymuşumdur Konyalı olmamla. O topraklara varınca gerçekten ferahlıyorum.  

İSRAİL RAHATSIZ OLDU

Gelelim Kızılelma dizisine. 28. bölümle diziyi nihayete erdirdiniz. Aslında çok da tutulmuştu dizi. Niye bitirdiniz?

Şimdi bir dizi düşünün. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile ilgili, ajanlarıyla, operasyonlarıyla ve benzeri hususları işleyen bir dizi. Biz günceli baz alarak ilerliyorduk. İşte dış güçler, dış güçlerle mücadele vesaire. Hatta birçok konuda dizi olarak biz kılavuzluk yapıyorduk akabinde gerçek hayatta işlediğimiz konu tezahür ediyordu. Mesela IŞİD mevzusunu biz mayıs ayında işledik. Akabinde insanlar IŞİD ne diye sorarken pat Türkiye'nin gündemine IŞİD mevzusu girdi. Diziyi izleyip gurur duyan insanların yanında bir de bizim ülke olarak güçlü olmamızdan rahatsızlık duyan, işlediğimiz konulardan dolayı tedirginlik duyan kesimler var. Kimsenin ahını almak istemem. Ama şunu çok iyi biliyorum. Dizinin bitirilişi kesinlikle reytinglerle alâkalı bir durum değil. Diziyi çekemediler. İşlediğimiz konular itibariyle İsrail'i, MOSSAD'ı, Amerika'yı rahatsız ettik. Bu sebepten dolayı diziyi 2. sezonunda bitirdik. Çok da tüyo vermeden ifade edersem ileride tekrar Kızılelma konseptinde bir dizi çekeceğiz.

Şu an ne yapıyorsunuz? Çalıştığınız bir proje var mı?

Var. Somuncu Baba adlı bir sinema filminin çekimlerini yapıyoruz. Filmin bir kısmını çektik. Mayıs ayı gibi bitirmeyi planlıyoruz. Filmde Somuncu Baba'yı canlandırıyorum. Film, babasını kaybettikten sonra hayatın, yaşamanın farkında olmayan bir gencin zamanla Allah aşkını, insan aşkını dolayısıyla uhrevi mutluluğu bulma çabasını anlatan bir eren bir mutasavvıf hikayesi.

Son olarak karakterinizin, ruh ikliminizin mayasını Hazreti Mevlana'nın şehri Konya'nın oluşturması size ne katıyor?

Bugüne kadar Mevlana'nın duruşundan, öğretilerinden, hayatından beslendim. Mevlana'nın sözleriyle büyüdüm. Benim bir için bir rehberdir Hazreti Mevlana. Elimden geldiğince de Hazretin öğrettiği gibi alçakgönüllü olmaya, tevazu sahibi olmaya dikkat ediyorum.  

PAZARTESİ SOHBETLERİ - MUSTAFA GÜZEY

Editör: TE Bilişim