Genç Kuşak yazı dizimizin bu haftaki konuğu Or-Taş Makine'nin Genel Müdürü Mahmut Taşkın oldu. Büyük bir aile şirketine sahip Taşkınlar'ın değirmen makineleri üzerine üretim yapan firmaları olan Or-Taş ürünleri ile Konya'dan dünyaya açılıyor. Anahtar teslim un ve yem fabrikaları kuran Or-Taş'ın hedefinde dünya devi olmak var. Değirmen makineleri sektöründe Konya'nın lider şehir olduğunu dile getiren Mahmut Taşkın, "Değirmen makineleri sektöründe Konya Türkiye'nin lideri. Çok önemli firmalar var. Tek sıkıntı vasıflı eleman eksikliği" diyor…

MAHMUT TAŞKIN KİMDİR?

1984 doğumluyum. Celal Bayar Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Evliyim ve iki çocuk babasıyım. Aile şirketimiz olan Or-Taş Makine'de Genel Müdür olarak görev yapıyorum.

Firmadan biraz bahsedebilir misiniz?

1996 yılında 200 metrekare alanda başladık. Bir süre sonra bizim un fabrikamızda var orada 500 metrekare alanda devam ettik. Sonrasında da şu an bulunduğumuz Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yerimize geldik. 8 bin 500 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteriyoruz. Biz un, yem fabrikaları kuruyoruz anahtar teslim. Makine ekipmanları üretimi yapıyoruz. Genelde yurt dışı ağırlıklı çalışıyoruz. Türkiye'de çok az çalışıyoruz. Türkiye'de ağırlıklı olarak büyük firmalarla çalışıyoruz. Mesela en son Torku ve Bifa'ya büyük iki yatırım yaptık.

İhracat ağırlıklı mı çalışıyorsunuz?

Satışlarımızın yüzde 90'ı yurt dışı. İran, Irak, Kazakistan, Avrupa ülkeleri, Afrika ülkeleri, Balkan ülkelerine ürün gönderiyoruz. Dünyanın her bölgesine iş yapıyoruz diyebiliriz. Fakat şu an Orta Asya ağırlıklı çalışıyoruz.

Değirmencilik sektörü Konya'da nasıl?

Dünyada 100 tane fabrika kuruluyorsa 70'ini Türkiye kuruyordur. Bunun da çoğunu Konya üretiyor. Konya olarak da Türkiye'nin bir numarasıyız. En çok üretim yapılan şehiriz. Ünlü markalar Konya'da bulunuyor.

Üniversite bir bölüm çalışması oldu değirmencilikle alakalı ama yetersiz kaldı kapatıldı. Şimdi tekrar açılıyor. Sizce bu bölüme yeteri önem gösteriliyor mu?

Bir dönem Gaziantep'te açıldı. Fakat kapatıldı. Çünkü rağbet görmedi. Şimdi Seydişehir'e açıldı talep üzerine. Bu bölümün tanıtımın yapamıyoruz biz. O yüzden kapatılıyor. Özellikle Konya'da olması gereken bir bölüm. Mesela diyagram bölümünde açık var. Bu bölümde kendini yetiştiren bir kişi en az 5 bin dolar aylık para kazanır.

Diyagram nedir?

Un fabrikasının bel kemiğidir. Biz makineleri üretiyoruz ama bir de bunun diyagram dediğimiz mühendislik sistemi var. Hangi elekte neyi kullanmalıyız, hangi çapta borular kullanmalıyız bunları çıkaran arkadaşlar. Şu an Türkiye'dekiler eski mezunlar. Yeni elaman yetişmiyor.

Bir un fabrikasının ekipmanı anahtar teslim ne kadara mâl oluyor?

Rakam kapasiteye göre değişiyor. En küçük kapasiteli tesis günlük 30 ton üretim yapar. Böyle bir tesisini makine ekipmanı 200 bin doları bulur. Büyük tesiste zaten sınır yok. Biz büyük tesisler kuruyoruz. 1 milyon dolarlık tesisler kuruyoruz.

AİLE İÇİ HAVUZ SİSTEMİ VAR

Diğer fabrika ve tesislerde de aile mensupları bulunuyor, şirketlerde bir kurumsal yapı var mı?

Tabiki. Ben, iki kardeşim ve babam Bahattin Taşkın buradayız. Amcam Gıyasettin Taşkın hayvancılıkla ilgileniyor. Kendisi aynı zamanda Konya Ticaret Borsası'nda yönetim kurulu üyesi.  Bir değer amcam ve çocukları un fabrikasıyla ilgileniyor. Biz onların alanlarına karışmayız onlar da bize müdahil olmazlar. Ama dayanışma var. Biz de havuz sistemi var. Ayrı değiliz. Ne yaparsak bir birimize danışarak yaparız. Güzel bir birlikteliğimiz var. Biz de saygı ve sevgi her şeyden önce gelir.

Size göre sektörün sorunları neler?

En büyük sorun elaman sorunu. Vasıfsız eleman bile bulamıyoruz.

Sektörde birliktelik var mı, sonuçta ciddi bir sektör?

Bir ara bir dernek kurulmaya çalışıldı. Bunu kuranlar bencillik yaparak bazı firmaları birliktelik dışı bıraktılar. Bu yüzden bir gün sürdü ve kapandı. Bir birliktelik yok.

Olumsuz rekabet var mı?

Çok fazla. Rakip üretici arkadaşların bir çoğu ile çok samimiyiz sosyal hayatta. Otururuz, yemek yeriz, sohbet ederiz. Bir müşteri geldi mi de arkamızdan demedik laf bırakmazlar. Maalesef kötüleyerek iş alma var bizim sektörde. Çok yanlış bir şey. Biz kalite ve fiyat odaklı çalışıyoruz. Kimsenin rızkını kimse vermiyor, Allah veriyor. Nasip bizimse işi biz alırız. Bizim düşüncemiz bu yönde.

Mevcut durumdaki Konya sanayisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Konya sanayisi çok büyüdü. 4. OSB yapılıyor. Etrafımıza bakalım dev fabrikalar var. Demek ki iş ve çalışan var ki bu seviyedeyiz. Konya olarak çok iyi bir ivme yakaladık. Ama şu an en büyük sıkıntı eleman sıkıntısı. Elemansızlık problemi çözülürse Konya sanayisi çok daha iyi yerlere gelecektir.

Doların yükselişinin bir etkisi oldu mu?

Evet. Önümüzü göremiyoruz şu an. Çünkü satışların yüzde 95'ini dolarla yapıyoruz. En ufak bir kur farkı bizi etkiliyor. Hele aşırı oymana olursa günlük çok ciddi rakamlar zarar edebilirsiniz. O yüzden biraz temkinliyiz.

Hedefleriniz neler?

Bizim şu an rekabet ettiğimiz firmalar var Türkiye içinde Onlardan iyi olmak istiyoruz isim olarak. Bunun yanı sıra ismini duyurmuş firma olarak Avrupa'daki firmalarla yarışmak istiyoruz. Avrupa'nın ismiyle baş edemiyoruz şimdilik. Çok mu kaliteli makine yapıyorlar;  hayır. Bizimkinden hiçbir farkı yok. Çünkü bu ürünlerin belli bir kalıbı var. Ama isimleri var. Biz de Avrupa ve dünyada bilinen ve tercih edilen bir marka olmak için çalışıyoruz.

STK faaliyetleriniz var mı?

Yakın olduğumuz STK'lar ve görüşlerimiz var. Ama aktif çalışmıyoruz. Siyasette de aktif görev almıyoruz. Çünkü her görüşten insanla iş yapıyoruz. Sonuçta esnafız. Ama savunduğumuz görüşümüz var tabiî ki.

Sosyal olarak neler yapıyorsunuz?

Çok fazla boş vaktim olmuyor. Genelde yurt dışında oluyorum. O yüzden çok fazla sosyal aktivitemiz olmuyor.

Teşekkür ediyoruz.

GENÇ KUŞAK-İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim