Bu haftaki İŞ ERENLER adlı yazı dizimize Çumra'nın önde gelen çiftçilerinden ve işadamlarından Ramazan Turan konuk oldu. Dededen toruna tarım ile uğraşan Ramazan Turan, 2003 yılında da tarımı Romanya'da yapmaya başladı. Turan, Romanya'da havuç, fasulye üretimi gerçekleştiriyor. Turan, dede mesleği çiftçiliği geliştirerek bugün modern tesisler kurup, buralarda ürünleri hem üretiyor, hem işliyor hem de dünya pazarına sunuyor. 

RAMAZAN TURAN KİMDİR?

Ramazan Turan1955 yılından bu yana Çumra'da ikamet ediyor. Şakiroğulları olarak da bilinen Ramazan Turan, esas işlerinin tarım olduğunu ve dededen toruna, bu zamana kadar tarım ile uğraştıklarını söyledi. Tarımla uğraşırken, işlerini büyüten Ramazan Turan, daha sonra traktör alım satımı yapmaya başladı.1996 yılında da bakliyat işine başlayan Turan, Romanya'da da çiftçilik yapıyor

TARIMDA İLKLERE ÖNCÜ OLDU

Türkiye'de ilk teknolojik yatırımı yapan çiftçilerden biri olduklarını söyleyen Turan, pancar, patates söküm makinelerini kendilerinin getirdiğini belirtti. Turan, "1999 yılında ilk defa Çumra'ya patates ekici firmaları getirdik. O zaman 24 bin ton patates ektirdik ilçemize. 15 sene cips fabrikasının patates tedarikçiliğini yaptık. Onlara senede 20 bin tona yakın patates üretimi yapıyorduk" ifadelerini kullandı.

 ROMANYA'YA ÜRÜN SATARKEN

 ORADA ÜRETİM YAPMAYA BAŞLADI

Romanya'ya havuç ihraç ettiklerini ifade eden Turan, oradaki toprakların verimli olduğunu gördükleri için tarıma başladıklarını aktardı. Turan, "Romanya'da havuç hemen hemen her yemeğin içinde var. Bu ülkede havuç fazlaca tüketiliyor. Burada bir iş yeri açıp burada kendimiz satalım diye düşündük. Bir de baktık ki tarlaları çok verimli. Orada yetiştirmeye karar verdik" diye konuştu.

Ramazan Bey,  tarımla uğraşmaya ilk ne zaman başladınız?

Ben 1955 yılından bu yana Çumra'dayım. Dedemizden bu yana tarım ile uğraşıyoruz. Bize Şakiroğlu Ramazan Turan derler. Şakiroğlu ismi de rahmetli babamın isminden dolayı geliyor. Tarımla uğraşırken, 1988 yılında traktör alım satımına başladık. Onun arkasından Fiat bayiliği aldık 1998'de. 1996 yılında da bakliyat işine başladık.

Tarımda öncülük yaptınız. Bu bağlamda hangi faaliyetleri gerçekleştirdiniz? İlk tesisinizi ne zaman kurdunuz?

2000 yılında ilk tesisimiz olan bakliyat eleme tesisinin yanında havuç yıkama, paketleme ve pazarlama yeri kurduk. Oradan büyük marketlere havuç, marul temini yaptık. Türkiye'de ilk teknolojik yatırımı yapanlardan biri biziz. Pancar, patates söküm makineleri yatırımlarını biz getirdik. Türk çiftçimiz görecek ondan sonra inanır böyle şeylere. İlk ne geldiyse biz getirdik. 2006 yılında damla sulama sistemle aldık. Tarım sadece tarlada toprakla yapılmıyor. Ürettiğiniz ürünü kendiniz paketleyip satabiliyorsanız işte o zaman kazanırsınız. Tarlanın ekiminden, sürümünden, hasadından, çapasına varıncaya kadar hepsini doğru yapmak gerekiyor. Bunlardan bir tanesini yanlış yaparsanız bütün doğrularınızı götürüp gider, sonra zarar edersiniz

Çumra'da tarım alanında ne gibi hizmetler yaptınız? Tarımda Çumra'ya ne kazandırdınız?

1999 yılında ilk defa Çumra'ya patates ekici firmaları getirdik. O zaman 24 bin ton patates ektirdik ilçemize. 15 sene cips fabrikasının patates tedarikçiliğini yaptık. Onlara senede 20 bin tona yakın patates üretimi yapıyorduk. 2012 yılında, biz kendi tarlamızda kendi ürünümüzü yetiştirip, kendi fabrikamızı kuralım dedik. Tarlalarımıza siyah havuç ektik. 10 bin ton kadar kendi ürünümüz oldu. Buna küçük fabrika kurduk. Siyah havucu konsantre yapıp, doğal gıda boyası yapalım dedik. 2012 yılında böyle girdik sanayiciliğe. Yurt dışından ikinci el bir fabrika aldık. 2013 yılında, günde 400 ton meyve suyu konsantre yapan fabrika. Kendi tarlalarımızda ürettiğimizi kendimiz konsantre yaptık. Doğal gıda boyası yaptık. Bunu da Almanya, İspanya'ya satıyoruz. 

Galiba Türkiye'de ilklerden olan elma ve pancar pekmezinin üretimini yapıyorsunuz değil mi?

Evet, doğal elmadan doğal pekmez yapıyoruz. İçinde hiçbir katkı maddesi yok. Bunun arından pancar pekmezi yaptık. Pancar, elma, havuç karışımı pekmez yaptık. Elma ve pancar karışımlı ilk pekmezi biz yaptık. Şimdi de şalgam üretiyoruz. Çumra'daki fabrikamızda günde 200 ton şalgam üretiyoruz. Bu şalgamın ham maddesi olan siyah havucu, bulguru, buğdayını kendimiz yetiştiriyoruz. Şalgamı da kendimiz yetiştiriyoruz. Ürünlerimiz de yeni yeni pazarlara çıkmaya başladı. Bundan da talep alıyoruz. Çumra Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 60 bin metre açık alan ve 6 bin metrekare kapalı alanda fabrikamızı kurduk. Burada konsantre şalgam, pekmez üretiyoruz. Tarımdan sanayiye geçiyoruz. 

Yurt dışı yatırımlarına gelecek olursak, Romanya'da ilk tarım yapmaya ne zaman başladınız? Orada çiftçilik yapmak fikri nasıl oluştu?

Romanya'ya havuç satmak için gidiyorduk. Romanya'da havuç hemen hemen her yemeğin içinde var. Bu ülkede havuç fazlaca tüketiliyor. Burada bir iş yeri açıp burada kendimiz satalım diye düşündük. Bir de baktık ki tarlaları çok verimli. Orada yetiştirmeye karar verdik ve 2003'ten beri Romanya'da da havuç, fasulye ve benzeri tarım ürünlerini üretip orada satıyoruz.  Tarım, akıllı yapıldığı zaman gerçekten çok büyük getirileri olan bir sektör. 

Peki yurt dışında yatırım yapmayı bundan sonra da düşünüyor musunuz? 

Yurtdışındaki yatırımlarıma devam etmeyi düşünmüyorum. Çünkü şimdi tarım yapılabilecek en iyi yer Türkiye diyebilirim. Dışarıdaki tarımsal faaliyetleri görünce, birçok ülkeden daha ilerde olduğumuz görüyorum. Tarımda dünya ülkeleri ile rekabet etmek gerçekten çok zor. Çoğu durumlarda Romanya'dan daha iyi durumdayız. Bu durumu korumak ve geri kalmamak için de hız kesmeden çalışmalıyız. Bu konuda da çiftçi arkadaşlarımızın üzerlerine düşenleri yapmaları gerekiyor. 

Şu anda özellikle Çumra'da çiftçilere örnek oldunuz? Bu konuda neler söylemek istersiniz, çiftçilere tavsiyeleriniz neler olur?

Türk çiftçisi gözden tahsillidir. Şu şunu ekmiş, ben de ekiyim, bu şu makineyi almış ben de alıyım diye bir düşünce yapısı var. Bu açıdan da çiftçilerimize örnek olmaya çalışıyoruz farklı tarım ürünleri ve farklı tarım aletleri kullanarak. Babam 1982 yılında rahmetli olduktan sonra bize 7 bin 500 dekar arazi bıraktı. En büyük mirası ise dürüstlük ve azimle çalışma nasihati oldu. Ben de çiftçi kardeşlerime azimle çalışmalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca tarımda toplulaştırma gerçekten çok önemli ben de arazilerimi toplulaştırdım. Diğer taraftan makine ve teçhizatın da modern dünyanın şartlarına uygun olması gerekiyor. Türkiye'nin en büyük biçerdöverini mesela biz getirdik. Buğdayı aldığı zaman hiçbir tanesini kırmadan depoya aktarabiliyor. Öbür taraftan pancar söküm makinemiz de Türkiye'nin en büyük pancar hasat kapasitesine sahip olan bir alet. Tarımda teknolojiyi kullanmak gerçekten çok önemli, biz tarım teknolojilerini kullanan çiftçi olarak en büyük çiftçiler arasında yer alıyoruz. Teknolojiyi zamanında kullanmaya çalıştık, kaliteli ürettik ve bu sayede Çumra çiftçisine örnek olduk.

Editör: TE Bilişim