Gökhan Çelik kimdir?

Konya'da 1981 yılında dünyaya geldim. İlk, orta ve lise öğrenimimi burada tamamladım. Bilkent Üniversitesi İşletme bölümü mezunuyum. Üniversite tahsilimin ardından Kale Pazarlama Anonim Şirketi'nde görev almaya başladım. Yaklaşık 10 yıldır bilfiil mobilya sektöründe hizmet vermekteyim. Aynı zamanda Kale Pazarlama'nın yönetim kurulu üyeliği vazifesini yürütmekteyim. Şirketin daha çok pazarlama ve yatırımlarıyla ilgili kısımlarıyla iştigal oluyorum. 

SIR: DOĞRU HAMLE

Kale Pazarlama'nın hikayesi ufak bir dükkanda başlıyor. Sonrasında işler gelişiyor, büyüyor ve sektörün söz sahibi şirketlerinden biri oluyorsunuz. Babanız, amcanız, ailenin diğer büyükleri, bu derece büyümeyi nasıl başarmışlar, merak ederim?

Çok çalışmışlar, doğru zamanda doğru yatırımlar yapmışlar. 2. kuşağa işler iyi adapte edilmiş, iyi aktarılmış.

Bugün Türkiye Basketbol Federasyonu'nda (TBF) yönetim kurulu üyesisiniz. Konya'yı TBF'de tek başınıza temsil ediyorsunuz. Buradan hareketle basketbolla ilişiğiniz nasıl başladı, anlatır mısınız?

Basketbolla ortaokulda tanıştım. Çocuklukta malum iki popüler spor dalı vardır. Futbol ve basketbol. Çocukluk yıllarımda tanıştığım basketbol, çok keyifli ve heyecanlı bir spor. Amatör olarak ortaokul ve lise çağlarımda çok basketbol oynadım. Profesyonel mânâda basketbol oynama hususunda da ailem tarafından pek de yönlendirildiğimi söyleyemem.

Niye?

O yıllarda babam ilerlemenin, büyümenin ticarette olduğunu öngörerek, basketbol oynamama pek müsaade etmedi.

Yani heves ettiniz ama olmadı?

Aynen öyle. Fakat ailem son derece sosyal insanlardır. Bu kapsamda ilerleyen yıllarda 4 yıl Torku Konyaspor Basketbol Kulübü'nde yöneticilik yaptım. Ta ki TBF yönetiminde yer alana dek. Harun Erdenay başkanla birlikte yönetimde yer almamdan dolayı görevimden istifa ettim. Basketbol, çok heyecanlı bir spordur. O gün maç öncesi takımın morali, motivasyonu çok önemli. Karşınızda büyük bir takım olsa bile o gün sahip olduğunuz pozitif moral, sizin o takımı yenmenize yeter. Basketbolun çok kritik anları vardır. Çekişmeli giden bir mücadelede son saniyeye kadar kimin galip çıkacağı, kimin üstünlük kuracağı hiç belli olmaz.

BASKETBOLU ÖTELERE TAŞIYACAĞIZ

TBF'de yer alma sürecinizi öğrenebilir miyim?

Seçim öncesinde Harun Erdenay başkan bütün delegelerle birebir görüştü. Başkan, buraya geldiğinde görüştüm ben de. Renkli bir yönetim oluşturmak istediğini kaydetti. Ben de onur duydum, davetine icabet ettim. Yeni yönetimle birlikte inşallah Türkiye'de basketbolun gelişimiyle ilgili çalışmalar yapacağız.

TBF'ye seçilmeyi bekliyor muydunuz, size sürpriz mi oldu?

Esasında çok da sürpriz olduğunu ifade edemem. Sonuçta ortada bir seçim vardı. Seçimler de malum delegelerin teveccühüne kalmış hadisedir. 

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Çelik, Pazartesi Sohbetleri'ne konuk oldu. Çelik, "Basketbolla ortaokul yıllarımda tanıştım. Ancak ailem tarafından pek yönlendirilmediğim için profesyonel mânâda basketbol oynayamadım. İçimdeki heyecanı ve arzuyu ise hiç kaybetmedim. Neticesinde bugün aynı heyecan ve istekle basketbol sporunun içerisindeyim" dedi.

Dev mobilya markalarının bölge distribütörlüğünü yapan Kale Pazarlama'nın Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Türkiye Basketbol Federasyonu'nun yönetimde yer alan Konyalı bir değer Gökhan Çelik'le bir araya geldik. Hemen kestirmeden Çelik'ten edindiğim ilk intibayı paylaşayım; sohbete başlamadan önce fiziğinden, simasından biraz sert mizaçlı olduğu varsayımını çıkardım. Ancak yaklaşık 40 dakikayı bulan sohbetimiz esnasında fark ettim ki hiç de öyle biri değilmiş. Yumuşak huylu, tevazu sahibi, tatlı dilli, güler yüzlü bir zatı- şahane çıkıverdi karşıma. Çelik'in başta basketbol olmak üzere diğer belli başlı spor dallarında bilgisi harukûlade. İyi yetiştirmiş kendisini bu alanda vesselam. Nihayetinde sayfamızın bize tahsis edilen sınırları çerçevesinde sohbetimizin bir kısmını sizlerle buluşturduk.        

 

Üniversite eğitiminizi işletme üzerine tamamlamışsınız. Bilerek ve isteyerek mi işletmeyi tercih ettiniz?

Sadece 2 tercih yaptım. Birisi uluslararası ticaret birisi de işletmeydi. Yani bölümümü bilerek ve isteyerek seçtim. 

Şirketinizin asıl tohumlarını atanlar Mehmet ve İbrahim Çelik biraderler. Onların sağlamış olduğu kolaylıklar neticesinde mi bugünlere işleri büyüterek geldiniz?

Elbette ki onların bilgi ve tecrübelerini bugünle harmanlayarak çok şükür bu pozisyonlara gelebildik. 1949 yılında Konya merkezde Bedesten diye bilinen yerde perakende manifatura mağazası açarak ticarete atılan Mehmet Çelik ve İbrahim Çelik, 1976 yılında Kale Pazarlama Kolektif Şirketi'ni kurmuşlar. Onların taşıdığı bayrağı bugün genç kuşaklar bizler teslim almış durumdayız. İşte zaman içerisinde beyaz eşya ve halı toptancılığı işleri yaptık. Yaklaşık 20 yıldır da mobilya sektörünün dev markalarının Konya ve Antalya bölge bayiliklerini yürütüyoruz. Üniversite eğitimimin ardından şirketin hemen hemen neredeyse tüm birimlerinde çalıştım. Akabinde bugünkü konumuma erişebildim.

Bir aile şirketisiniz. Siz de 2. kuşak olarak bayrağı taşıyorsunuz. Aile şirketlerinde devamlılık, arkadan gelen kuşaklara aktarım, bir hayli zor olsa gerek, değil mi?

Kesinlikle. Esasında dedemi de sayarsak ben 3. kuşak olarak şirkette yer alıyorum. Türkiye'de faaliyet yürüten yüzde 80 civarında şirket, bir aile işletmesidir. Maalesef bu orana tekabül aile şirketlerinin birçoğu uzun ömürlü olamayabiliyor. Şükürler olsun Kale Pazarlama içerisinde herhangi bir ayrılık, herhangi bir yola devam edememe durumu yok ama dışarıdan gözlemlediğim kadarıyla kuşaklar arası çatışma aile şirketlerinin miadını dolduruyor. Bilhassa 3. kuşağın da şirkete dahil olmasıyla çatlaklar oluşuyor, aykırı sesler çıkmaya başlıyor. 

Peki sizlerden sonra mesleği devam ettirecek, bayrağı teslim alacak birileri var mı?

Tabii ki. Ağabeyimin bir oğlu ve amcamın oğlunun kızı şu an işe başladı bile. Benim de iki çocuğum var ama henüz yaşları küçük.  

Mobilya sektöründe birden fazla markanın bölge distribütörlüğünü yapmaktasınız. Sizin işlere karşı ilginiz, alakanız, bilginiz ne durumda, öğrenebilir miyiz?

Yaklaşık 20 yıldır söz konusu bu mobilya markalarının distribütörlüğünü yapıyoruz. Sektördeki geçmişimiz neredeyse benim çocukluk günlerime denk geliyor. Bu sektörün içerisinde büyüdüm, yoğruldum. Kimi zaman okuldan kaçıp, dükkana çalışmaya giderdim. 

'Okuyamazsam da iş hazır, kendi işimi yaparım' tarzında bir rehavete kapılır mıydınız?

Yok, asla böyle bir rehavete kapılmadım. Zaten yapacağım işe uygun bir bölüm seçtim, okudum ve üniversite diplomamı alıp, bir köşeye koydum. Mesleğimi, işimi çok seviyorum. 

İyi bir basketbolcu olduğunuzu ifade edebilir misiniz?

Tam olarak ifade edemem, yalnız haftada bir veya iki defa arkadaşlarla toplanıp, amatör olarak basketbol oynuyoruz. Yalnız iyi bir basketbol severim. 1. Lig veya 2. Lig hiç fark etmez. Her basketbol mücadelesinde büyük bir heyecan yaşarım. 

Torku Konyaspor Basketbol Kulübü için ileriye dönük neler düşünüyorsunuz, ne gibi katkılarınız, çalışmalarınız olacak, paylaşır mısınız?

Öncelikle şehir takımlarının en büyük sorunu finans. Sponsorlarınızdan ne kadar gelir elde edebilirseniz başarı da ona paralel olarak gerçekleşiyor. Konya halkının, 1. Lig'de mücadele eden basketbol takımını mutlaka desteklemesi gerekiyor. TBF yönetimi olarak ligdeki tüm takımlarla ilgili güzel ve yerinde çalışmalarımız olacak. Basketbolu Türkiye'de bir adım daha öteye taşımak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.  

Son olarak arkadan gelen yeni jenerasyona neler tavsiye edersiniz?

Kesinlikle bir spor dalıyla iştigal olsunlar. Hem sağlık açısından hem de sosyallik açısından spor çok önem arz ediyor. 

PAZARTESİ SOHBETLERİ - MUSTAFA GÜZEY

     

Editör: TE Bilişim