Süleyman Köprülü kimdir?

Konya'da 1956 yılında dünyaya geldim. Aslen Niğdeliyiz ama Konya'nın ekmeğini yiyip, suyunu içtik. Babam 1953 yılında başlayarak uzun süre Konya'da halı ticareti yaptı. Ben de lise eğitimimi yarıda bırakarak onun yanında işe girdim. Dolayısıyla halıcılıkla başladık, 1960'lı yıllarda mobilyayı da ticaretimize ekledik, halı-mobilya üzerine yıllarca Konyalılara hizmet verdik. O günden bu yana babamdan devraldığımız mesleği devam ettirip halı-mobilya işini yapıyoruz bunun yanında da otomobil bayiliğimiz var. BMW ve Land Rover'in Türkiye bayilerinden biriyiz. Yine bir müddet siyasetin içerisinde aktif olarak yer aldım. 4 kardeşiz.

TİCARİ HOCAM BABAM

Babanızın sizin üzerinizdeki etkisi nedir?

Benim ticari hocam babamdır. Allah rahmet eylesin çok şey öğrendim ondan. Beni yetiştiren, ticareti öğreten babamdır. Doğruluğu, dürüstlüğü, nizamı, intizamı hep babamdan aldım.

Siz kendi isteğinizle mi okulunuzu yarıda bıraktınız?

Evet, kendi isteğimle bıraktım. Çünkü babam, ticari hayatında yalnızdı. Ben yanına gelmek istediğimi söyledim babama. O da 'peki oğlum' dedi. Fakat o zaman şimdiki aklım olsa üniversiteyi bitirmeden kesinlikle iş hayatına atılmazdım. Çünkü devir diploma devri oldu artık. Diploman var ise bir şeyler yapabiliyorsun.

KONYA'NIN KILICINI SALLIYORUZ

Aslen Niğdelisiniz. Peki kendinizi Konyalı olarak görür müsünüz?

Elbette ki. Biz Konya'da doğduk, Konya'da büyüdük. 40 senedir yaptığımız ticaretle Konya'nın kılıcını sallıyoruz. Niğde beni tanımaz ben de Niğde'yi. 40 yıldır ben Konya'ma hizmet vermekteyim.

Halıcılıktan bugünlere gelmişsiniz…

Evet. Halı, mobilya, beyaz eşya ondan sonra da otomobil bayiliğini yürütüyoruz.

Köprülü Mobilya'nın ve Köprülü Oto'nun Sahibi Süleyman Köprülü, hayat hikâyesini paylaştı. İşadamı Köprülü, "Halı ticaretinden bugünlere geldik. Yaklaşık 40 yıldır Konya'ya ticaretimizle hizmet ediyoruz. Allah'ın izniyle bugüne kadar isteyip de başaramadığım iş yok" dedi

Süleyman Köprülü, Köprülü Oto çatısı altında BMW ve Land Rover otomobil markalarının Türkiye'deki yetkili bayilerinden birinin yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. Köprülü aynı zamanda mobilya sektöründe de Konya'da uzun yıllardan beri hizmet vermekte. Bu haftaki köşemiz için Süleyman bey ile mobilya mağazasında bir araya geldik, hayat hikayesini dinledik.

 

Uzun bir süre siyasi hayatın içerisinde yer aldığınızı biliyoruz. Siyasete girmeniz nasıl oldu, nasıl başladı? Bununla ilgili bilgi verir misiniz?

Tabii ki. 23 yaşındayken yakın çevremdeki arkadaşlarımın teşvikiyle siyasete adım attım. Demokrasi ve halk adına siyaset yaptık. İktidar kadar muhalefetin de gerekli olduğuna inandığımız için Doğru Yol Partisi'nde bir müddet siyasi çalışmaların içerisinde yer aldım.

Peki siyasete girmeniz de babanız belirleyici bir rol üstlendi mi?

Yok. Tamamen arkadaşlarımın sürüklemesiyle siyasi hayatın içerisinde buldum kendimi. 'İşte biz Konya'mızın esnafıyız, tüccarıyız, bu memlekete hizmet olsun' denilerek yola çıkılmış bir süreçtir siyasi hayatım.

Zannedersem biraz varlıklı bir aileye sahipsiniz?

Tabii ki. Yani aile içerisinde hiçbir sıkıntı görmedim. Maddi sıkıntı nedir, hiç bilmem. Çünkü çok şükür, yaşamadım. Tabii bu durum biz de rehavete asla sebep olmadı. Çok çalıştık. Babam da çok disiplinli bir insan olduğu için bizi sürekli çalışmaya sevk etti. Babam, 'evladım' diye bizleri kayırmaz, sürekli çalışmaya yönlendirirdi. Mesela babam bize hiç 'aferin' dememiştir.

Yani yaptığınız başarılı bir iş neticesinde sizleri takdir etmez miydi? 

Takdirini dışa vurmazdı. İçinden derse derdi.

Sevgisini pek fazla belli etmeyen babalardan birisine sahiptiniz.

Öyle de denilebilir. Hiç hatırlamam ki, yüzümüze karşı, 'oğlum siz bu işi güzel yaptınız. Tebrik ederim.' demiş olsun.

Bugün siz de bir babasınız. Yoksa siz de mi böylesiniz?

Yüzde 50'ye 50. (Gülüyor). Bizim tabii babamızın o sıkı disiplinini bugün sağlamamız mümkün değil. Şimdiki şekil, şemal çok farklı. Babamın sahip olduğu disiplin iyi miydi kötü müydü bilmiyorum ama şimdiki devirde oldukça fazla müsamaha göstereceksin. Çünkü çocuklar daha bilinçli yetişiyorlar. Çocuklara biraz serbestliği göstereceksin. Yoksa aşırı sıkarsan, kötü neticeler verebiliyor.

Şöyle geçmişe dönüp baktığınızda 'şunu şöyle, bunu böyle yapsaydım' dediğiniz vakitler oluyor mu?  

Olmaması mümkün değil. İlla ki oluyor. İnsan yaşadığı müddetçe gerek normal hayatında gerekse de ticari hayatında artıları, eksileri vardır. Yaptığı yanlışları vardır. Fakat zamanla yapılan yanlışların farkına varılıp, 'ben niye böyle yaptım?' diyerek yanlışlardan ders çıkarabiliyor insanoğlu.

Sizin zorluklar, sıkıntılar karşısındaki tutumunuz nasıldır?

İçimden bir şeyi çok istiyorsam, onu mutlaka tabii Allah'ın izniyle onu başarmam lazım. Çok şükür şu ana kadar isteyip de başaramadığım hiçbir şey yok.

Ailenizin inanç yapısı nasıldır?

Biz merkez sağcıyız, demokratız, Atatürkçüyüz. Her konuda aşırı uçun karşısındayız.

Bugün yapmak isteyip de yapamadığınız bir iş var m?

İnsan tecrübelendikçe kafasında birtakım yeni projeler oluyor mutlaka.

Konya ve Konyalı için neler düşünüyorsunuz?

Konya, milliyetçi bir şehir. Konya halkı gerçekten karakter olarak çok güçlü bir yapıya sahip. Ailesine, yuvasına barkına çok düşkün insanlar. Ticareti seven insanlar. Karanlık, aşırı uçlarda yer alan insan tipi hiç yok.

Siz de Konya milliyetçisi misiniz yoksa?

Tabii ki de. 40 senedir dışarılara gittiğim zaman Konya'nın bayrağını sallıyorum. Kimse beni bu konuda döndüremez. Yani burada ekmek yedim, burada doğdum, burada büyüdüm. Burada bugünkü durumuma geldim. Eğer başka bir şey düşünürsem kendimi inkar etmiş olurum.  Çocuklarım zaman zaman, 'baba yaklaşık 40 senedir koşturuyorsun, çalışıyorsun. Bıkmadın mı?' diyorlar. Asla. Hafta içi her sabah 06.30'da kalkarım. Sabahları ailemle kahvaltı yapmadan evden dışarı çıkmam. Çıkmışsam da o güne başlamış sayılmam. Mümkün olduğu kadar da boş vakitlerimde sporla uğraşmaya gayret ediyorum.

İleriye dönük hedefleriniz var mı?

Hedefsiz insan olmaz, ticaret hedefsiz yapılmaz.

BMW bayiliğini almanız nasıl oldu?

Çocukluktan beri otomobillere meraklıyımdır. Nasip kısmet, 2000 yılında distribütör firma Borusan Otomotiv ile görüşmelerimiz oldu. Neticesinde BMW ve Land Rover araçların Konya Yetkili Bayii'si olduk. Yaklaşık 15 senedir de Konya'ya hem satış hem de servis olarak hizmet vermekteyiz.

Her insan gibi bizler de birer faniyiz. Süleyman Köprülü olarak vakit saat geldi mi emaneti sahibine teslim ettikten sonra nasıl anılmak istersiniz?

Güzel yaşamak, iyi anılmak, yaşarken de iyi anılmak, ticari ve sosyal hayatta insanlarla sağlıklı diyaloglar kurmak bunlar çok önemli. Çok şükür hepimizin inancı var. Bir gün göçeceğiz. Tabii ki gittikten sonra arkamızda hoş bir seda bırakmak isteriz. Yani maddiyat, bu hayat geçici.

Son olarak arkanızdan gelen genç nesle neler tavsiye edersiniz?

Ticareti tavsiye ederim. Çok güzel ve keyifli bir meslek. Dürüstlükle ve doğrulukla yapılan ticaret insana her zaman keyif ve haz verir.