Babadan oğul'a intikalle, 1945 yılından beridir etliekmek sektöründe bulunan Abacı Etliekmek, 72 yıldır sektörde marka olmaya devam ediyor. İşletme Sahibi Mustafa Abacı, amaçlarının her zaman kalite olduğunu söyledi

Babadan oğul'a intikalle, 1945 yılından beridir lezzet ve kalite anlayışından ödün vermeden hizmet veren Abacı Etliekmek, güler yüzlü personeli, temiz ve nezih ortamıyla hizmet vermeye devam ediyor. 'Abacı'nın Adı Ağzınızın Tadı' sloganıyla lezzet yolculuğunda, sunmuş oldukları ürünler ile müşterilerinin beğenisini kazanarak tam not almayı başaran Abacı Etliekmek, 2 şubesiyle hizmet veriyor. Abacı Etliekmek'in şubelerinden birisi Muhacir Pazarı civarında, diğeri ise Kamyon Garajı civarında bulunuyor. 

HER ZAMAN DAMAK TADINI DÜŞÜNÜYORLAR

Yaklaşık 32 yıldır hizmet veren Abacı Etliekmek hakkındaki bilgileri Mustafa Abacı'dan dinledik. "Bizim bu mesleğe girme amacımız dedemizin mesleği olmasıdır" diyen Mustafa Abacı, "Karaman caddesi üzerinde çalıştırdığımız bir lokanta vardı. O zamanlar tabi etliekmek satışları pek yoğun değildi. Ağabeyim ile birlikte bir etliekmekçi ustasına kızdık. Başka meslekler ile de uğraşıyorduk. Sonra ustaya kızmamızdan dolayı etliekmek mesleğini hakkıyla yapmaya karar verdik. Muhacir Pazarı civarında bir etliekmek fırını açtık. O günden itibaren, 'Abacının Adı Ağzınızın Tadı' sloganı ile yolumuza devam ediyoruz. Müşterilerimize her zaman iyi bir damak tadı vermeyi amaçladık. İşyerimizde her zaman için hijyene ve sağlığa önem verdik. Vermeye de devam edeceğiz. Dedelerimizin mesleğini devam ettiriyoruz. Aynı zaman da çocuklarımıza da devam ettirmeleri için bu mesleği öğretmeyi amaç edindik."

Konya'daki etliekmek sektörünü nasıl buluyorsunuz? Bununla ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Konya'da etliekmek sektörü çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Tabi bunda müteahhitlerin bile etkisi çok büyük. Çünkü yaptıkların binaların altına fırın ruhsatlı dükkânlar yapıyorlar. Bundan dolayı her taraf etliekmekçi oldu. Eskiden etliekmek sektörü çok ucuz maliyetler ile yapılan bir meslekti. geçtiğimiz 10 yılda oldukça rağbet gördü. Malzeme ve et fiyatlarının artmasının bunda etkisi çoktur. Asgari ücretli bir vatandaş eskiden bizim fırınımıza haftada 3 sefer etliekmek yaptırmaya gelirdi. Ama şimdi vatandaşlarımız ayda bir sefer zor geliyor. Ondada etliekmek değil de peynir böreği yaptırıyorlar. Merdiven altında etliekmek yapanlar çoğaldı. Etliekmeği bilenler yapmalıdır. Bilmeyen insanlar etliekmeği yaptıkları zaman bu sefer Konya'nın adını da kötülüyorlar. Bizim amacımız Konya'yı tanıtmak olması gerekir. 

Müşteriler etliekmekte nasıl bir lezzet arıyor? Sizden bir usta olarak bu konu hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

İnsanlar etliekmeğin yağsız ve gevrek olmasını istiyorlar. Konyalılar ise yağlı olmasını istiyor. Şimdi birde uzun etliekmek çıktı. Bizde bıçak arası, Mevlana ve etliekmek bulunuyor. Etliekmeğin uzunluğunu ise her usta kendi marifetine göre ayarlıyor. Ama benim tercihim uzunluğu 90 santimetre eni ise 15 santimetre olmasıdır. Eskiden Konya etliekmeği daha geniş olurdu. Zaten Konya'da 7 adet fırın vardı. Öğlen saat 3'ten sonra Konya'da hiçbir şey bulunmazdı. Eskiden yapılan etliekmeklerin şu anda lezzetleri yok. 

İyi bir etliekmek sizce nasıl olmalı? Et seçiminde nelere dikkat edilmelidir? 

Etliekmekte uzun yıllardır kullanmış olduğumuz 3 çeşit un var. Hamurun iyi olması için bir kere iyi bir dinlenmesi gerekir. Çoğu müşterilerimiz hamurda maya olmadığını düşünüyor. Ancak mayasız hamur asla olmaz. Eskiden unlarda katkı maddesi yoktu. O zamanlar unları 1 ay dinlendirirdik. Ama şimdi katkı maddeleri var. Fabrikadan bugün çıktıysa yarın bize geliyor. Et ise kaburgadan kemiğe yakın olan kısımdan seçilmelidir. Şimdiki yeni nesil etlekmeği yağlı  tercih etmiyor. Aslında eskiden etliekmek yağlı olurdu. Yağsız tercih etmelerinin sebebi de hastalıkların çoğalmasıdır. Aslında etliekmeği lezzet veren etin yağıdır. 

Ustaları seçerken aradığınız özellikler nelerdir? Tercih ederken nelere dikkat ediyoruz?

Herkes şu anda kendi yetiştirdiği ustaları çalıştırıyor. Yetişmek üzere gelen eleman şu anda yok. Gelse bile gelir gelmez ücret soruyorlar. Bizim işimiz yetenek işidir. Adam okuma yazma bilmez ama yeteneği vardır bir müdürün aldığı parayı oda alır. Mesleğimizin özelliği budur. Yeteneğiniz var ise 1 yılda usta olursunuz. Ama yok ise 10 yılda anca olursunuz. 

Etliekmeğin patentinin alınması yani tescillenmesi için bir girişimde bulunuldu. Bununla ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Böyle bir şey olursa çok iyi olur. Mesela Antep'i baklava temsil ediyorsa Konya'nın da etliekmeği var. Etliekmek temsil etmesi gerekir. Zaten çalışmalar yapıldı ve patent alındı. Etliekmek Konya'nın etlekmeğidir. Konya'da etliekmek yiyen bir vatandaş, "etliekmek budur" diyor. Ama yabancı insanlara karşı merdiven altı iş yapanlar etlekmeği maalesef kötülüyor. Bundan dolayı da biz üzülüyoruz. 

Etliekmek şubelerini şehir dışına açan esnaflar oluyor. Bununla ilgili görüşleriniz nelerdir?

Şimdi buradaki üretilen etliekmeği orada da yapacaklar ise iyi olur. Ancak orda da buradakinden farklı bir lezzet sunacak ise iyi olmaz. Her şey yerinde yenir. Buranın havası ve suyu bile etliekmeği etkiler. Mesela Adana ızgara Adana'da yenmelidir. Her şeyi yerinde yemek daha güzeldir. Son zamanlarda Konya kokoreççi oldu. Bu iyi bir şey değil. Bir iki kişinin arkasından kokoreç yapmak bence ters. Demek istediğim bizim sektörde öyle. 

İlgili birimler tarafından fırınlarda et ve titizlik konusunda denetimler yapılıyor mu?

Evet, denetimler yapılıyor. Her 15 günde olmak şartıyla ilaç firmaları ile anlaşıyoruz. Bunu derneğimizde takip ediyor. 15 günde bir ekipler gelip fırınlarımızda ilaçlama yapıyorlar. Biz unutsak bile onlar temizleme konusunda uyarıda bulunuyorlar. Hijyene önem aşırı derecede arttı. 

Etlekmek fırınları nasıl olmalıdır?

Bizdeki fırınlarda curuf bulunmaktadır. Bunun üzerinde cam bulunur. Camın üzerinde ise kaya tuzu bulunur. Kaya tuzunun üzerinde ise sille taşı vardır. Odunda çok önemlidir. Çam odunu ile pişen etliekmek farklı olur meşe odunu ile pişen etliekmek farklı olur. Meşe odununun kalorisi yüksek olur. Bizde fırınımızda meşe odunu kullanıyoruz. Şimdi elektrikli fırınlar falan çıkmış ama odun ateşinde pişen etliekmeğin tadını hiçbiri vermez. Alışveriş merkezlerin de odun yakmak yasak olduğu için esnaflar doğalgazlı fırın kullanıyor. Fırının içine de ateş tuğlasını döşüyor. İlk baştaki etliekmekler güzel olur ama diğer sonradan çıkanlar güzel olmaz. 

Etliekmek sektöründeki sorunlarınız nelerdir?

Dükkânların belli aralıklar ile açılmaması gibi bir sorunumuz var. Bunu Fırıncılar Odası ile görüşüyoruz. Gerçekleştirmiş olduğumuz toplantılarda bunu dile getiriyoruz. Ancak ne yazık ki müteahhitlerin önüne geçemiyoruz. Çok sık aralıklarla fırın ruhsatlı dükkânlar inşa ediyorlar. Hani bu dükkânları da kuytu yerlere inşa ediyorlar. Bu sektörden anlayanlar da fırın açıyor, anlamayanlar da. Anlayıp da açanlara saygımız sonsuzdur. Mahalle aralarında 200 metre ara ile dükkân açılmasına uğraşıyoruz. Fırıncılar Odası Başkanımız da bunun olması için elinden geleni yapıyor. Artık kolay kolay fırınlara işletmeleri için ruhsat verilmeyecek. 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mıdır?

32 yıldır bu sektörde en iyi şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu mesleği yaptığımız için mutluyuz. Sloganımızı daha ileriye taşımak içinde elimizden geleni yapacağız. Müşterilerimiz bizlerden memnun bizlerde onlardan memnunuz. Bütün meslektaşlarıma hayırlı işler diliyorum. İşçi kardeşlerimizde merak etmesinler tatil günleri ilgili odamız tarafından gerekli çalışmalar yapılıyor.  

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim